Reklama
Reklama

Do zupy z botwinki dorzuciłam garść greckiego przysmaku. Najlepszy kucharz by się nie powstydził tego przepisu

Oliwki traktujemy zazwyczaj jako przekąskę czy dodatek do sałatki. Nie warto ich jednak lekceważyć. Okazuje się, że jest to cenny składnik odżywczy, który może poprawić działanie naszego organizmu. Nie ograniczaj się i spróbuj dodawać je do tradycyjnych dań polskiej kuchni. Zaskoczy cię to, jak doskonale pasują. My podpowiadamy, w jaki sposób przygotować z ich pomocą botwinkę.

Czarne oliwki — bogactwo żelaza i nie tylko

Czarne oliwki mają delikatniejszy smak niż ich zielone odpowiedniki. O wiele rzadziej dostępne są w wersji z nadzieniem. Przez to wiele osób dodaje je do sałatek czy potraw. Te niewielkie owoce są nie tylko pyszne, ale również bardzo zdrowe. Zawierają w sobie przede wszystkim tłuszcze jednonienasycone, które mają spory wpływ na działanie naszego układu krwionośnego. Pomagają zmniejszyć poziom złego cholesterolu w krwi, tym samym zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób serca w przyszłości.

Oliwki czarne są bogate w żelazo. Z tego powodu polecane są osobom, które cierpią na anemię. Wspierają nasz organizm w produkcji hemoglobiny, ważnego składnika krwi.

Oliwki mogą nam zapewnić na długo piękny wygląd. Wynika to z zawartości witamin E i A oraz antyoksydantów. Dzięki nim chronią nas przed działaniem wolnych rodników, spowalniają proces starzenia się organizmu. Witaminy zapewniają nam promienny wygląd, przez to, że wspierają zdrowie skóry, włosów oraz paznokci. Mają również właściwości przeciwzapalne, dzięki którym mogą pomóc w leczeniu chorób autoimmunologicznych i stanów zapalnych.

Czarne oliwki są lekkostrawne. Nie musimy obawiać się po ich zjedzeniu problemów żołądkowych. Co więcej, mogą one poprawiać pracę układu pokarmowego i zapobiegać tworzeniu się wrzodów.

Zobacz także: Latem zawsze robię "syrop z ziemi". Pomaga na mocną chrypkę i kaszel, również palacza

Zupa z botwinki z czarnymi oliwkami

Składniki:

  • 1,5 l wody,
  • 2 marchewki,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • mały kawałek korzenia selera,
  • biała część pora,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 20 czarnych oliwek kalamata,
  • 2 pęczki botwinki z buraczkami,
  • 3 średnie ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego,
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku,
  • sól i pieprz,
  • 1 łyżka masła.

Marchew, pietruszkę oraz seler umyj, obierz i wrzuć do garnka. Zalej 1,5 l wody. Gotuj na średnim ogniu. Dodaj do bulionu pora, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie.

Umyj botwinkę. Buraczki odetnij, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Liście oraz łodygi posiekaj. Cebulę obierz i również posiekaj. Dodatkowo umyj  i obierz ziemniaki.

Na patelni lub w osobnym garnku rozgrzej łyżeczkę masła. Wrzuć na nią cebulę, a następnie buraki. Chwilę podsmażaj. Następnie dodaj ziemniaki, liście i łodygi botwinki, wydrylowane oliwki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość smaż przez ok. 2 minuty, a następnie zalej przygotowanym wcześniej bulionem. Jeśli smażyłeś na patelni, jej zawartość dodaj do garnka.

Pod koniec gotowania zupy, dodaj do niej ocet i dopraw solą oraz pieprzem. Po zagotowaniu podajemy, posypane natką pietruszki i koperkiem.

Źródło: kardamonowy.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Piję codziennie zamiast herbaty. Buduje odporność, oczyszcza jelita, w pasie też jest luźniej

Supernapój dla ciała i umysłu. Wystarczy, że wypijesz szklankę dziennie

Nazywają ją zielonym złotem Indian. Pij o poranku, jest doskonała na jesienne zmęczenie i brak koncentracji

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa