Reklama
Reklama

Dobry polski tłuszcz. Niepotrzebnie go unikamy, można stosować zamiennie z oliwą

Produkty bogate w tłuszcz są niezbędnym elementem dobrze zbilansowanego jadłospisu. Dietetycy zalecają, aby przede wszystkim spożywać go pod postacią oliwy z oliwek, awokado, orzechów, czy pestek. Okazuje się jednak, że polski smalec, również może pojawiać się w naszej diecie, w szczególności, gdy przygotowujemy dania smażone.

Do smażenia potraw należy wybierać dobrej jakości tłuszcz, który ma wysoką temperaturę dymienia, dzięki czemu nic się nie przypali. Dziś pod lupę weźmiemy smalec, który nie tylko świetnie sprawdza się do obróbki termicznej, ale i kryje w sobie właściwości wspierające zdrowie.

Sprawdź także: Schab na grilla. Zrób soczyste szaszłyki, marynowane steki, zawijańce z warzywami

Reklama

Smalec - ósmy najbardziej odżywczy produkt na świecie

Jakiś czas temu naukowcy wyłonili 1000 najbardziej odżywczych produktów spożywczych, ranking opublikowany został przez BBC Future. Oczywiście pojawiły się w nim produkty, takie jak ryby, warzywa, owoce, czy orzechy. Co ciekawe, na wysokim, ósmym miejscu, uplasował się produkt, który zdecydowanie nie kojarzy się ze zdrową żywnością. Mowa o smalcu, tłuszczu wieprzowym, który mimo wysokiej kaloryczności zawiera sporo substancji, które korzystnie działają na organizm.

Jakie właściwości ma smalec?

Smalec jest źródłem z witamin grupy B, które między innymi mają korzystny wpływ na układ nerwowy, układ krążenia, czy procesy metaboliczne. Obecna jest tu także witamina A, która ma korzystny wpływ na prawidłowe widzenie, oraz pomaga chronić oczy przed chorobami, a także witamina D, która wzmacnia kości i zęby, a także wspiera odporność organizmu.

Wiele osób unika spożywania smalcu, ponieważ znajdują się w nim nasycone kwasy tłuszczowe, które przyczyniają się do podwyższenia poziomu "złego" cholesterolu we krwi, oraz rozwoju miażdżycy. Warto jednak zaznaczyć, że jednocześnie w smalcu znajduje się cenny kwas oleinowy, który można znaleźć również w polecanej przez dietetyków oliwie z oliwek, ma on korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Między innymi obniża poziom "złego" cholesterolu (LDL), oraz podnosi poziom dobrego cholesterolu (HDL). Ponadto w odróżnieniu od niektórych utwardzonych tłuszczów roślinnych, np. margaryny, nie zawiera szkodliwych tłuszczów trans. Oczywiście nie oznacza to, że smalcem można zajadać się do woli. Jest produktem wysokokalorycznym, w 100 g znajduje się ok. 900 kcal. Jednak raz na jakiś czas, jak najbardziej może pojawić się w twoim menu.

Do czego używać smalcu?

Najpopularniejszym zastosowaniem smalcu jest oczywiście posmarowanie nim świeżej pajdy chleba. Według wielu smakoszy najsmaczniejszy jest ten ze skrawkami, cebulką, czy jabłkiem. Chleb ze smalcem idealnie komponuje się z domowym ogórkiem kiszonym. Taka przekąska to prawdziwy rarytas, który serwowany jest na turystycznych deptakach, jak i podczas wszelkich imprez plenerowych, festynów, czy jarmarków.

Smalec ma wysoką temperaturę dymienia, aż 220 stopni, dlatego dobrze sprawdzi się do smażenia, np. kotletów schabowych, czy mielonych. Co więcej, czysty smalec, bez skwarek lub cebuli, będzie świetnym dodatkiem do pieczenia. Można dodać go zamiast masła do kruchego ciasta, dzięki czemu wyjdzie wyjątkowo delikatne.

Źródła: terazgotuje.pl, dietetycy.org.pl, fit.poradnikzdrowie.pl

Zobacz też:

Wciąż za mało doceniany i za rzadko jemy. Sycący, dobry na serce i dla cukrzyków

Spróbowałam na Sycylii, teraz robię regularnie. Pesto idealne do makaronu i pizzy

Smaczniejsza i zdrowsza od łososia, ale i tak ją omijamy. Ma delikatne mięso, brak tłuszczu i ości

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dodatki