Dodaj do herbaty zamiast soku z malin. Chroni przed infekcjami, rozgrzewa i działa przeciwzapalnie
W chłodne dni najlepiej rozgrzać się pijąc kubek pysznego, aromatycznego naparu. Można zrobić go na wiele sposobów, na przykład poprzez dodanie korzennych przypraw, plastrów pomarańczy, a także domowych syropów owocowych czy konfitury. Idealnie sprawdzi się także pasta do herbaty z imbiru, miodu i cytryny. Nie tylko poprawi jej smak, ale i będzie miała korzystne działanie na organizm.
W okresie jesienno-zimowym w szczególności ważne jest, aby dbać o odporność organizmu. Proste nawyki mogą uchronić cię przed częstymi przeziębieniami. Ważne jest nie tylko, aby ubierać się stosownie do pogody. Należy także pamiętać o spożywaniu pełnowartościowych posiłków, piciu odpowiedniej ilości płynów, wysypianiu się, czy codziennej aktywności fizycznej. Te proste elementy pomogą ci utrzymać lepszą kondycję organizmu. Można także sięgnąć po dobrodziejstwa płynące wprost z natury i przygotować domowy specyfik wspierający walkę z infekcjami. Jak zrobić pastę do herbaty z imbiru, miodu i cytryny? Jaki wpływ na organizm mają te składniki? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule.
Bazą pasty do herbaty będzie w tym przypadku imbir. Jego korzeń wykazuje działanie bakteriobójcze, przeciwwirusowe i grzybobójcze. Pomaga wzmocnić układ immunologiczny, oraz wspiera walkę organizmu z infekcjami, dzięki czemu szybciej pozbędziesz się objawów przeziębienia i grypy. Korzystnie zadziała także na bolące gardło, łagodzi stan zapalny, pomaga na kaszel i chrypkę. Dodatkowo imbir działa rozgrzewająco i przeciwgorączkowo. W jego korzeniu znajdują się także cenne przeciwutleniacze, które wspierają walkę organizmu ze stresem oksydacyjnym, a także wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i antynowotworowe.
Warto wspomnieć także, że imbir ma pozytywne działanie na układ pokarmowy, wspiera trawienie, a także pomaga na dolegliwości takie jak niestrawność, wzdęcia, gazy i nudności. Co więcej, imbir działa odtruwająco na organizm, a także wspiera usuwanie zastojów wodnych w organizmie. Spożywanie imbiru jest także korzystne dla układu krążenia. Pomaga zadbać o prawidłowy poziom cukru oraz cholesterolu we krwi. Sprzyja również redukcji zbędnych kilogramów, ponieważ ma działanie podkręcające przemianę materii.
Do pasty imbirowej bardzo dobrze pasuje miód, który jak wiemy świetnie działa na przeziębienie. Wspiera walkę z bakteriami, grzybami i wirusami, pomaga zwalczać infekcje, oraz wzmacnia odporność organizmu. Co więcej, redukuje stany zapalne, ma właściwości łagodzące, dzięki czemu koi podrażnione gardło, pomagając pozbyć się bólu i kaszlu. Miód działa także wspierająco na układ krwionośny, między innymi prawidłową pracę serca.
Ponadto dodatek cytryny dostarcza porządną porcję witaminy C, która wspiera odporność, a także wykazuje działanie przeciwutleniające, ma właściwości przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i antynowotworowe. Witamina C jest także niezbędna do syntezy kolagenu, oraz przyczynia się do lepszego wchłaniania żelaza. Dodatkowo spożywanie cytryny wspiera trawienie, pracę wątroby, przyspiesza przemianę materii, jest korzystne dla układu krążenia - pomaga zapobiegać miażdżycy i nadciśnieniu.
Do odtworzenia tego przepisu, będziesz potrzebować: sporego kawałka korzenia imbiru ok. 250 g, 6-8 łyżek miodu, 1 cytrynę, oraz kilka łyżek wody.
Przygotowanie pasty do herbaty, należy rozpocząć od dokładnego umycia cytryny i imbiru. Następnie obierz je ze skórki, cytrynę możesz także pozbawić większych białych błonek i skórek. Pokrój wszystko w mniejsze kawałki, będzie łatwiej się miksować. Przełóż pokrojony imbir i cytrynę do naczynia blendera. Dodaj miód oraz dwie-trzy łyżki wody. Zblenduj wszystko na gładką masę, w razie potrzeby możesz dodać więcej wody. Do mikstury pasować będzie także szczypta mielonego cynamonu, kardamonu, czy goździków. Gotową pastę przełóż do czystego i wyparzonego słoika. Przechowuj w lodówce.
Pastę z imbiru, miodu i cytryny możesz dodawać do herbaty, ziołowych naparów, lub wzbogacić nią smak wody. Wystarczą 2 łyżeczki na 200 ml. Należy jednak pamiętać, aby nie dodawać jej do gorącego napoju, może wówczas stracić swoje cenne właściwości.
Źródła: terazogotuje.pl
Zobacz też:
Jedna z najlepszych polskich ryb. Zdrowa, prawie nie ma ości, smakuje lepiej niż dorsz
Ulubiona kawa 100-latków. Jej codzienne picie wpływa na długowieczność