Dodaj do sałatki lub ulubionej ryby. Reguluje wysoki cukier i zbija "zły cholesterol"
Dodaj zaledwie łyżkę tych niepozornych kulek do sałatki lub pieczonej ryby, a zdziwisz się, jak wpłynie na twoje zdrowie. Widząc je na półkach sklepowych, niesłusznie pomijamy i nie wiemy, co tracimy. Uregulują wysoki cukier i zbiją “zły” cholesterol, dbając o serce.
Kapary to roślina należąca do rodziny kaparowatych i są one spokrewnione z rodziną roślin kapustnych. Naturalnie występują w rejonach basenu Morza Śródziemnego i Azji Mniejszej. Wśród ich największych producentów znajduje się Grecja, Włochy, Hiszpania czy Turcja.
Te kapary, którymi wielu chętnie się zajada, to tak naprawdę ususzone, niedojrzałe pąki kwiatowe kaparu ciernistego. Są okrągłe, nieco wydłużone, o zielonej barwie. W smaku kapary są bardzo wyraziste. To mieszanka smaku słonego, kwaśnego, ostrego i gorzkiego.
Kapary dostarczają do organizmu dawkę witaminy A, C, K, E oraz witaminy z grupy B. Do tego obfitują w pierwiastki takie jak sód, potas, wapń, magnez i żelazo. Nie brak w nich również cennych przeciwutleniaczy w postaci rutyny, kwercetyny, fitosteroli i glukozynolanów.
Dzięki temu kapary mają właściwości antyoksydacyjne, niwelujące szkodliwe działanie wolnych rodników. Zadziałają przeciwzapalnie i złagodzą zarówno stany zapalne skóry, jak i np. stawów. Do tego wykazują wpływ przeciwnowotworowy i dotyczy to przede wszystkim nowotworów układu pokarmowego. Kapary zwiększą odporność organizmu i zatrzymają namnażanie się komórek rakowych.
W dodatku kapary spowolnią procesy starzenia się organizmu. Pozwolą nie tylko zachować młodzieńczy wygląd skóry, ale także zadbają o umysł. Będą przeciwdziałać rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych takich jak m.in. Alzheimer, Parkinson.
Regularne jedzenie kaparów pozwoli na zmniejszenie zbyt wysokiego poziomu "złego" cholesterolu LDL. Zadbają więc o serce i cały układ krążenia, niwelując ryzyko ataku chorób takich jak np. miażdżyca, niewydolność serca, nadciśnienie tętnicze.
Do tego kapary powinny być jedzone przez osoby zmagające się z cukrzycą. Mają one niski indeks glikemiczny, wynoszący zaledwie 20. Uregulują wysoki poziom cukru i wyraźnie poprawią glikemię na czczo u osób cierpiących na cukrzycę typu 2.
Ze spożywania kaparów powinni jednak zrezygnować pacjenci, którzy borykają się z osteoporozą. Marynowany produkt zawiera duże ilości soli, które mogą zwiększać ilość wydalanego wapnia. Będzie to skutkować zmniejszeniem gęstości mineralnej kości i pogłębieniem problemu. Ze względu na sól nie powinny ich jeść też osoby mające wysokie ciśnienie.
Kapary mogą wywołać problemy również u chorujących na nerki. Wysoka zawartość sodu w przysmaku może doprowadzić do nagromadzenia się pierwiastka w organizmie. W efekcie może dojść do przedawkowania go i wywołania licznych powikłań.
Kapary w sklepie najczęściej dostaniemy w postaci marynowanej i w takiej formie można jeść je nawet samodzielnie, jako przekąskę. Poza tym będą świetnym urozmaiceniem do wielu potraw, wzbogacając ich smak i właściwości zdrowotne.
Kapary dodaj do sałatki, najlepiej podkręci smak pomidorów, jajek, sałat. Dobrze skomponują się z pieczonymi rybami, np. łososiem, oraz pieczonym mięsem.
Źródło: fit.poradnikzdrowie.pl, zdrowie.interia.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Nazywany jest najzdrowszym grzybem świata. Możesz zrobić zupę lub wyborne pierożki