Dodaj do serka wiejskiego. Porządna porcja białka, jelita będą pracować idealnie
Dietetycy podkreślają, że podczas komponowania posiłków, warto zwrócić uwagę na to, aby, zawierały wysoko odżywcze produkty. Idealną bazą do wielu zdrowych przepisów jest serek wiejski, który świetnie smakuje zarówno w daniach słodkich, jak i słonych. Z czym najlepiej go połączyć, aby nasycił cię na długo i był najzdrowszy? Dlaczego warto jeść serek wiejski? Podpowiadamy.
Serek wiejski jest świetnym źródłem białka, witamin i minerałów, kosztuje niewiele, a w dodatku znajdziesz go, w każdym sklepie. Czy wiesz jednak, co do niego dodać, aby był najzdrowszy? W poniższym artykule sprawdzimy, dlaczego warto jeść serek wiejski z inuliną, oraz innymi wspierającymi organizm dodatkami.
Przede wszystkim serek wiejskim jest bogaty w białko, w 200 g, czyli jednym opakowaniu zawiera aż 25 g. Ten makroskładnik jest niezwykle istotny, ponieważ stanowi podstawową substancję budulcową organizmu. Białko pomaga zachować prawidłową masę mięśniową. O jego odpowiednia ilość powinni dbać nie tylko sportowcy, którzy chcą budować mięśnie, ale i osoby starsze, ponieważ w ten sposób można zapobiegać ich utracie.
Doktor Bartek Kulczyński, który na swoim kanale YouTube dzieli się wiedzą z zakresu dietetyki, wspomina, że według badań, w każdym głównym posiłku w ciągu dnia powinno znaleźć się od 25 do 30 g białka. Taka ilość protein zmniejsza ryzyko sarkopenii, czyli utraty masy mięśniowej, która często występuje u osób starszych.
Ponadto proteiny przyspieszają regenerację organizmu, np. po urazach, czy zabiegach chirurgicznych. Spożywanie odpowiedniej ilości białka pomaga również zadbać o prawidłową kondycję skóry, włosów i paznokci.
Dodatkowo dania bogate w białko zwiększają uczucie sytości, dzięki czemu zmniejsza się ochota na podjadanie po posiłku. Pomaga to uniknąć spożycia zbyt dużej ilości kalorii, co w konsekwencji usprawnia proces odchudzania. Co ciekawe, dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości białka jest także istotne w kontekście odporności organizmu, pomaga uchronić go przed przeziębieniami i grypą. Warto dodać, że w trawieniu pokarmów również uczestniczy białko, a dokładnie pepsyna.
W serku wiejskim znajduje się również spora ilość witaminy B2, która między innymi wspiera układ nerwowy, uczestniczy w wytwarzaniu energii w organizmie, a także pomaga zadbać o zdrowie oczu. Obecna jest tu także witamina B12, która jest niezbędna do prawidłowego działanie układu nerwowego, wpływa także na układ krążenia, odczuwanie zmęczenia, a także pomaga zapobiegać anemii. W serku wiejskim znajdziemy także potas, który reguluje ciśnienie krwi; wapń, wzmacniający kości i zęby, oraz cynk, który wspiera odporność.
Sprawdź także: Pełne dobrego białka i kwasów tłuszczowych. Jak zrobić tofu w domu?
Co najlepiej dodać do serka wiejskiego? Doktor Bartek Kulczyński w swoim materiale przedstawia najlepsze produkty, które można dorzucić do serka. Jednym z nich jest inulina, rodzaj błonnika pokarmowego, który znajduje się na przykład w cykorii, czy topinamburze. Wspiera wchłanianie składników znajdujących się w serku wiejskim, poprawia pracę układu pokarmowego, jest korzystna dla mikroflory jelitowej, oraz zapobiega zaparciom. Pomaga także zbić zbyt wysoki poziom cukru oraz trójglicerydów we krwi. Aby odczuć pozytywne działanie inuliny, wystarczą dwie łyżeczki dziennie.
Serek wiejski świetnie smakuje również w wersji na słodko, doskonale pasują tu świeże owoce sezonowe, np. borówki, truskawki, maliny, porzeczki, czy wiśnie. Można dodać do niego również orzechy, nasiona, czy pestki. Od orzechów laskowych, pekan, przez migdały, siemię lniane, nasiona chia, czy pestki dyni lub słonecznika. Doktor Bartek Kulczyński poleca dorzucenia do serka wiejskiego orzechów włoskich, które są świetnie dla pracy mózgu, oraz układu sercowo-naczyniowego. Dobrym połączeniem będzie również serek wiejski z dodatkiem malin i kakao, które dostarczą ci mnóstwa cennych antyoksydantów. Maliny mają także właściwości przeciwmiażdżycowe, oraz są dobrym źródłem błonnika. Natomiast kakao doskonale działa na pracę mózgu. Równie smaczną propozycją będzie także pokrojone jabłko, które jest dobrym źródłem błonnika, oraz działają przeciwnowotworowo, oraz cynamon, pomaga dbać o prawidłowy poziom cukru we krwi.
Jeśli lubisz serek wiejski w wersji wytrawnej, dodaj do niego przyprawy oraz dobrej jakości roślinne oleje, np. oliwy z oliwek, oleju lnianego, z awokado, czy czarnuszki. Świetnie pasować będzie tu także czosnek, cebulka, dymka, świeże zioła, takie jak szczypiorek, bazylia, czy zielona pietruszka. Możesz dorzucić równiez suszone przyprawy, kurkumę, słodką paprykę, czy oregano. Dobrym wyborem będzie połączenie oleju lnianego, pokrojonych, suszonych pomidorów i oregano. Taka kombinacja świetnie wpłynie na układ krążenia, dzięki obecności oleju lnianego wesprze pracę serca, zadziała przeciwmiażdżycowo, oraz obniży zbyt wysokie ciśnienie krwi, poziom trójglicerydów, czy złego cholesterolu. Olej lniany ma także działanie przeciwzapalne. Pomidory suszone są natomiast źródłem cennego likopenu, a oregano ma właściwości wspierające walkę organizmu ze szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Źródła: terazgotuje.pl, youtube.com/@drbartekpl
Zobacz też:
Dodaj do kawy zamiast zwykłego mleka. Kobiety po 50. powinny stosować regularnie