Reklama
Reklama

Grzyb, który smakuje jak camembert z miodową nutą. Ma dużo białka i witaminy D

Świeci w ciemności, smakuje jak camembert, a jej prozdrowotne właściwości zadziwiają. Opieńka miodowa to prawdziwa perełka wśród grzybów - nie tylko intrygująco się prezentuje, ale zachwyca również smakiem oraz bogactwem witamin i minerałów. Powodów, aby po nią sięgać jest całe mnóstwo.

Niepozorna, a naprawdę wyjątkowa. Opieńka miodowa (nazywana także miodówką) jest nie tylko pyszna, ale również fascynująca - dzięki zdolnościom biolumiscencyjnym często pochylają się nad nią badacze. W kuchni także można przygotować wiele smakołyków z tym grzybem w roli głównej.

Grzyb, który świeci w ciemności

Opieńka miodowa (Armillaria mellea) to wyjątkowy gatunek grzyba, który wyróżnia się już samym wyglądem. Jej kapelusz ma zazwyczaj od 5 do 15 centymetrów średnicy i przybiera barwy od jasnobrązowej po ciepły, złocistomiodowy odcień. I właśnie ta kolorystyka była inspiracją do nazwy grzyba. Opieńka rozrasta się się w ziemi i drewnie, tworząc rozległą grzybnię przenikającą do korzeni drzew i innych roślin. To sprawia, że jest interesującym obiektem badawczym. 

Reklama

Na uwagę zasługuje fakt, że opieńka to grzyb, który świeci w ciemności. O co chodzi? Jej grzybnia emituje nocą delikatne, zielonkawe światło. Zjawisko to nazywa się bioluminescencją. 

Jakie właściwości ma opieńka miodowa?

Opieńka miodowa to nie tylko jesienny przysmak, ale także źródło wielu cennych składników odżywczych. Jej delikatny miąższ skrywa sporo białka odpowiedzialnego za odbudowę tkanek i dobrą kondycję organizmu. Miodówka zawiera także witaminy z grupy B oraz witaminę D, niezwykle ważną przede wszystkim w okresie jesienno-zimowym. Ten składnik skutecznie wzmacnia kości i pozytywnie działa na układ odpornościowy.

Nie można zapomnieć także o minerałach - potas, fosfor czy sód dbają o równowagę elektrolitową oraz prawidłową pracę mięśni. Opieńka miodowa jest również źródłem błonnika, dzięki czemu sprzyja zdrowemu trawieniu i pomaga utrzymać prawidłową perystaltykę jelit. 

Opieńka miodowa to cenny element diety także dzięki właściwościom antyoksydacyjnym. Zawarte w grzybach przeciwutleniacze pomagają neutralizować wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się komórek i rozwój chorób cywilizacyjnych. Niektóre badania naukowe sugerują także, że opieńka miodowa może mieć istotną rolę w regulacji cukru. 

Grzyb ten jest także źródłem polisacharydów. Te wielocukry doskonale wzmacniają odporność i mobilizują organizm do walki z infekcjami. Polisacharydy obecne w opieńce miodowej mają także właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu włączenie jej do diety może łagodzić przebieg chorób autoimmunologicznych. 

Co zrobić z opieńki miodowej?

Co zrobić z opieńki miodowej? Możliwości jest naprawdę sporo. Ten wyjątkowy grzyb o delikatnej strukturze i lekko słodkawym smaku przypominającym nieco ser camembert, świetnie sprawdzi się w wielu odsłonach. Po wcześniejszym obgotowaniu opieńkę można smażyć, dusić czy zapiekać. 

To doskonała opcja jako główny składnik dania lub jedynie jego element. Smak miodówki idealnie komponuje się z cebulą i śmietaną, a także z różnorodnymi przyprawami. W sałatkach, zupach i makaronach ten grzyb sprawdzi się bardzo dobrze.

Opieńkę miodową można także suszyć - pokrojone w plasterki grzyby zachowają wtedy swój naturalny aromat i wzbogacą smak np. sosów, dzięki którym każda potrawa zyska głębię i leśny aromat. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

"Czyściutka" ryba z Biedronki i Lidla, o niebo lepsza od dorsza. Chuda, prawie nie ma ości

Niezwykły owoc ze starożytnego drzewa, u nas kupisz w formie suszonej. Doskonały na pamięć, dobrą pracę wątroby i jelit

Kiedyś pili ją wyłącznie chińscy cesarzowie. Dba o serce, trawienie, można pić nawet wieczorem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: grzyby