"Czyściutka" ryba z Biedronki i Lidla, o niebo lepsza od dorsza. Chuda, prawie nie ma ości
Gdy mamy ochotę na rybę, to najczęściej sięgamy po dorsza lub mintaja. W polskich sklepach dostępna jest też inna ryba, która dorównuje im smakiem, a pod względem wartości odżywczych nawet je przewyższa. Miętus ma delikatne, białe mięso i niemal pozbawiony jest ości. To prawdziwy skarb dla tych, którzy szukają lekkiego obiadu.
Miętus to ryba słodkowodna, którą kiedyś często podawano na polskich stołach, a dziś wraca do łask, dzięki modzie na lokalne i zdrowe produkty. Można go znaleźć w dyskontach, a jego cena nie przyprawia o zawrót głowy. To doskonała alternatywa dla dorsza - równie uniwersalna w kuchni, ale jeszcze łagodniejsza w smaku i zdecydowanie mniej tłusta. Co więcej, mięso miętusa jest uznawane za jedno z najczystszych, bo ryba żyje w chłodnych, dobrze natlenionych wodach, z dala od przemysłowych zanieczyszczeń.
Miętus to jedyny przedstawiciel dorszowatych, który żyje w słodkich wodach. Występuje w czystych rzekach i jeziorach Europy, również w Polsce (jest mazurskim przysmakiem). Połów miętusa podlega w naszym kraju ścisłym rygorom, mającym na celu ochronę gatunku.
Ryba ma charakterystyczny, wydłużony kształt (osiąga do 60 cm długości) i dużą, spłaszczoną głowę z pojedynczym wąsikiem na środku brody. Jego skórę pokrywa marmurkowy wzór na grzbiecie. Mięso miętusa jest białe, zwarte i bardzo delikatne. W przeciwieństwie do dorsza nie ma intensywnego, rybnego zapachu, dzięki czemu idealnie pasuje nawet osobom, które nie przepadają za rybami.
To ryba sezonowa - najlepiej smakuje zimą, gdy mięso jest najbardziej jędrne i aromatyczne. W porównaniu do dorsza miętus jest znacznie chudszy, ale zawiera podobną ilość pełnowartościowego białka (19 g w 100 g mięsa). Jest też mniej narażony na zanieczyszczenia metalami ciężkimi, ponieważ żyje krócej i w chłodnych, przejrzystych wodach.
Dla wielu smakoszy to odkrycie - ryba jest równie dobra, a często tańsza od dorsza. Można ją kupić bez problemu w popularnych supermarketach, m.in. Dino, Lidl czy Biedronka. Za 100 gramów ryby trzeba zapłacić od 4 do 6 złotych.
Jedną z największych zalet miętusa jest niemal całkowity brak drobnych ości. Jego mięso łatwo oddziela się od kręgosłupa, co czyni go świetnym wyborem również dla starszych dzieci. Jest lekkostrawny, a jednocześnie bardzo odżywczy.
Zawiera witaminę A, witaminy z grupy B i sporo witaminy D. Kryje w sobie także wiele minerałów, w tym dawkę jodu, selenu, wapnia, żelaza, potasu czy cynku. To źródło niezbędnych dla organizmu kwasów omega-3. Wszystkie substancje wspierają układ odpornościowy i nerwowy, chronią narząd wzroku, poprawiają wygląd skóry, wzmacniają włosy i paznokcie oraz zapobiegają wystąpieniu anemii. Dodatkowo, to chuda ryba, dlatego dobrze sprawdza się w diecie osób dbających o linię lub pragnących zrzucić nadmiarowe kilogramy.
Miętus uchodzi za jedną z najczystszych ryb w polskich wodach - nie kumuluje metali ciężkich ani toksyn, a jego mięso jest delikatne, soczyste i ma lekko maślany posmak. Warto jednak pamiętać, że w sprzedaży pojawia się głównie zimą i wczesną wiosną - wtedy jest najświeższy i najbardziej wartościowy. Kupując go, warto wybierać filety o jasnym kolorze i neutralnym zapachu, najlepiej pochodzące z certyfikowanych hodowli lub połowów z jezior.
Miętus to ryba niezwykle uniwersalna w kuchni. Doskonale smakuje smażony, pieczony czy gotowany na parze. W kuchni świetnie łączy się z warzywami, szczególnie papryką, szpinakiem, pomidorami. Warto doprawić go równiez sokiem z cytryny. Miętus wyśmienicie smakuje w towarzystwie delikatnego sosu śmietanowo-ziołowego lub skropiony oliwą smakową (z czosnkiem i pietruszką). W wersji fit sprawdzi się zapiekany w folii z warzywami, natomiast na elegancki obiad warto podać go z purée ziemniaczanym czy kalafiorowym albo ryżem. Delikatny smak ryby pozwala na wiele eksperymentów kulinarnych - od prostych, codziennych połączeń po efektowne i niestandardowe, na specjalne okazje.
Miętus z papryką i szpinakiem - przepis
Składniki:
- 4 filety po 220 gramów każdy,
- pomarańczowa papryka,
- 100 g szpinaku baby,
- 2 łyżki masła,
- 4 gałązki świeżego tymianku,
- sól,
- pieprz cytrynowy.
Dodatki:
- ugotowane ziemniaki,
- ogórki konserwowe.
Sposób wykonania:
Miętusa umyj i filetuj, oddziel płaty (chyba że kupisz gotowe filety). Przygotowane, pozbawione ości filety ułóż w płaskim naczyniu żaroodpornym, oprósz równomiernie solą i pieprzem cytrynowym. Wstaw na min. 2 godziny do lodówki, żeby ryba wchłonęła przyprawy.
Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej kawałki ryby, a na nich - po gałązce tymianku. Paprykę pokrój w niezbyt cienkie paski i rozłóż równomiernie na blaszce. Włóż danie do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza (w trybie góra-dół) na ok. 10 minut.
Po tym czasie na każdy filet nałóż pół łyżeczki masła. Na blaszkę wrzuć też umyty szpinak baby (wokół ryby). Włóż z powrotem do piekarnika, na 30 minut. Podawaj z ugotowanymi ziemniakami i ogórkiem konserwowym.
Miętus to ryba, którą zdecydowanie warto odkryć na nowo - lekka, "czysta" i prawie bez ości. Jest świetnym zamiennikiem dorsza, zwłaszcza dla osób poszukujących ryby o łagodnym smaku i wysokiej wartości odżywczej. To przykład, że zdrowe produkty mogą pysznie smakować i nie nudzić się w kuchni.
Źródło: terazgotuje.pl, wylecz.to
Zobacz też:
Grzyb, który smakuje jak camembert z miodową nutą. Ma dużo białka i witaminy D
Kiedyś pili ją wyłącznie chińscy cesarzowie. Dba o serce, trawienie, można pić nawet wieczorem