Reklama
Reklama

Dorzuć garść do porannej owsianki. Serce będzie lepiej pracować, cholesterol się unormuje

Owsianka na śniadanie? Świetny pomysł, bo porządnie syci i jest bogata w ważne składniki odżywcze. Ale może być jeszcze zdrowsza. Wystarczy garść nasion, by wesprzeć m.in. zdrowie serca. Chia, sezam, pestki słonecznika, pestki dyni nie tylko wzbogacą smak śniadania, ale przede wszystkim dostarczą organizmowi niezbędnych tłuszczów, witamin i minerałów, które mogą pomóc w regulacji poziomu cholesterolu i poprawie pracy układu krążenia.

Nasiona do owsianki

Nasiona chia

Małe, niepozorne nasiona chia to prawdziwa skarbnica kwasów tłuszczowych omega-3, które odgrywają kluczową rolę w redukcji stanów zapalnych i obniżaniu poziomu "złego" cholesterolu LDL. Wysoka zawartość błonnika wspomaga trawienie, a minerały - takie jak magnez i wapń - pomagają utrzymać zdrowe serce i kości. Chia świetnie chłonie wodę, tworząc żelową konsystencję, która sprawia, że owsianka będzie jeszcze bardziej kremowa. 

Nasiona bazylii

Choć mniej popularne niż chia, nasiona bazylii mają podobne właściwości - zawierają błonnik, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz antyoksydanty. Wspierają trawienie, regulują poziom cukru we krwi i działają przeciwzapalnie. Dodając je do owsianki, wzbogacimy śniadanie o cenne składniki wspierające układ krążenia. 

Pestki dyni

Bogate w cynk, magnez i zdrowe tłuszcze pestki dyni pomagają obniżać poziom cholesterolu oraz wspierają pracę serca i układu nerwowego. Zawarty w nich tryptofan wpływa na poprawę nastroju, a fitosterole pomagają w regulacji poziomu lipidów we krwi. Są również bogatym źródłem witamin: A, B6, C i E. Dodatkowo mają lekką chrupkość, która świetnie komponuje się z kremową owsianką. 

Pestki słonecznika

To prawdziwa bomba witaminowa - pestki słonecznika są jednym z najlepszych źródeł witaminy E, silnego przeciwutleniacza, który chroni serce i naczynia krwionośne. Zawierają także kwas linolowy, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL, a obecne w nich fitosterole wspierają zdrowie serca. 

Sezam

Sezam to nie tylko smaczny dodatek, ale także źródło lignanów, które mają właściwości antyoksydacyjne i pomagają w regulacji poziomu cholesterolu. Dodatkowo zawiera wapń, magnez oraz cynk, które wzmacniają kości, wspierają układ nerwowy i poprawiają kondycję serca.

Przeczytaj też: Najlepszy krem pistacjowy domowej roboty. Do jedzenia łyżką, ciast i owsianki

Dlaczego warto jeść nasiona? 

Poprawa pracy serca 

Wszystkie wymienione nasiona zawierają zdrowe tłuszcze nienasycone, które pomagają obniżać poziom "złego" cholesterolu i wspierają elastyczność naczyń krwionośnych. Dzięki temu serce pracuje sprawniej, a ryzyko miażdżycy i nadciśnienia maleje. 

Regulacja poziomu cholesterolu 

Fitosterole obecne w pestkach dyni, słonecznika czy sezamu skutecznie obniżają poziom cholesterolu LDL, co pomaga chronić przed chorobami układu krążenia. Dodatkowo błonnik obecny w nasionach wspomaga wydalanie nadmiaru cholesterolu z organizmu. 

Witaminy i minerały 

Wspomniane nasiona są również źródłem cennych witamin i minerałów. Pomogą nam dostarczyć do organizmu: 

  • magnez i potas - pomagają regulować ciśnienie krwi i wspierają pracę serca, 
  • cynk - wzmacnia odporność i poprawia kondycję skóry, 
  • wapń - wspiera zdrowe kości i zębów, 
  • witaminę E - chroni komórki przed stresem oksydacyjnym i poprawia kondycję skóry, 
  • witaminę A - wpływa na proces widzenia, wzmacnia układ immunologiczny i poprawia kondycję skóry i włosów, 
  • witaminę B6 - reguluje pracę układu nerwowego, wpływa na poprawę nastroju, 
  • witaminę C - chroni przed wolnymi rodnikami, obniża ciśnienie krwi. 

Wsparcie układu trawiennego 

Dzięki wysokiej zawartości błonnika nasiona poprawiają perystaltykę jelit, regulują poziom cukru we krwi i wspierają utrzymanie prawidłowej masy ciała. Regularne spożywanie nasion może pomóc uniknąć problemów trawiennych, takich jak zaparcia. 

Działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne 

Nasiona, szczególnie chia, sezam i słonecznik, zawierają przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się organizmu i rozwój chorób przewlekłych. Dodatkowo kwasy omega-3 pomagają zmniejszyć stany zapalne w organizmie. 

Jak włączyć nasiona do codziennej diety? 

Dodawanie nasion do porannej owsianki to jeden z najprostszych sposobów na wzbogacenie diety o cenne składniki odżywcze. Możemy także posypywać nimi sałatki i zupy - sezam czy pestki dyni świetnie komponują się z warzywami. 

Innym pomysłem na włączenie nasion do codziennej zdrowej diety jest przyrządzanie smoothie z dodatkiem nasion chia czy bazylii - zagęszczą koktajl i dodadzą mu wartości odżywczych. Można je również używać jako posypkę do pieczywa - nasiona słonecznika i sezamu świetnie smakują na domowym chlebie. Nasiona chia stanowią również idealną bazę do puddingów - po namoczeniu w mleku lub napoju roślinnym świetnie komponują się np. z pulpą mango, tworząc zdrowy i sycący deser.  

Zaledwie garść nasion dodana do porannej owsianki może znacząco poprawić nasze zdrowie. Dostarczą one cennych składników odżywczych, które wspierają serce, regulują poziom cholesterolu i wzmacniają organizm. Warto włączyć je do codziennej diety, aby cieszyć się lepszym zdrowiem i samopoczuciem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Mało znany zamiennik ziemniaka. Ma dużo błonnika, wspiera pracę serca i utrzymanie prawidłowej wagi

Odmładza, oczyszcza organizm i działa jak balsam na serce. Koreanki piją na potęgę

Mało znane, dlatego w sklepie omijamy. Przekąska dla serca, dobry wzrok i odchudzanie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: śniadania | dodatki | owsianka