Sycące śniadanie na odchudzanie. Zrób owsiankę z nasionami chia
W dzieciństwie wielu osobom skutecznie obrzydzono jedzenie owsianki. Podawano szarą breję bez smaku, zalaną mlekiem, podczas gdy wystarczy dodać kilka łatwo dostępnych i tanich składników, aby wyczarować śniadanie, które smakuje niemal jak deser. Poniżej znajdziesz przepis na pyszną owsiankę z nasionami chia, która będzie także idealna dla osób na diecie odchudzającej.
Owsianka z nasionami chia to doskonała propozycja na śniadanie dla tych, którzy potrzebują pożywnego i sycącego posiłku na początek dnia. Wzbogacona słodkim bananem i orzeźwiającym kiwi jest źródłem bogatego smaku i cennych składników odżywczych. Posyp owsiankę posiekanymi migdałami, ziarnami sezamu i pestkami dyni, aby wprowadzić przyjemną chrupkość i dodać więcej smaku. Owsiankę możesz przygotować wieczorem i wstawić do lodówki, aby rano zaoszczędzić czas. Przygotuj przekąskę w słoiku i zabierz ją ze sobą do pracy lub szkoły, a będzie świetna jako drugie śniadanie. Pamiętaj, aby dodać banana tuż przed spożyciem, aby zachował świeżość i nie ciemniał.
Jeżeli po posiłku chcesz długo odczuwać sytość, dodaj do niego źródło białka. Owsiankę możesz podać z chudym jogurtem typu skyr, lub z serkiem wiejskim.
Składniki:
- 40 g płatków owsianych (błyskawicznych lub górskich),
- 15 g nasion chia,
- ½ łyżeczki ziaren białego sezamu,
- 1 łyżeczka pestek z dyni,
- 1 łyżeczka posiekanych migdałów lub płatków migdałowych,
- 1 łyżka wiórków lub płatków kokosowych,
- 250 ml wody, mleka klasycznego lub roślinnego,
- szczypta cynamonu,
- ½ banana,
- 1 kiwi,
- ewentualnie ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego i 1 łyżka miodu lub syropu klonowego,
- 150 g skyra lub serka wiejskiego.
W garnku umieść płatki owsiane, szczyptę cynamonu, płatki kokosowe, mleko lub wodę i odrobinę ekstraktu waniliowego dla podkręcenia smaku. Gotuj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż uzyskasz idealną konsystencję. Uważaj, aby płatki nie rozgotowały się na papkę, a w razie potrzeby dodaj więcej płynu. Na koniec zdejmij z ognia, dodaj miód i wymieszaj.
Przełóż owsiankę do miseczki lub słoika, dodaj skyr lub serek wiejski, udekoruj nasionami chia, plasterkami banana i kiwi oraz posyp ziarnami sezamu, posiekanymi migdałami i pestkami dyni. Pestki i ziarna możesz uprzednio podsmażyć na suchej patelni, aby nabrały aromatu i mocniej chrupały. Pamiętaj, aby owoce podać przed samym zjedzeniem owsianki z chia, a zachowają największą świeżość, a danie zyska na smaku.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Włoskie gołąbki w wybornym sosie. Ostatnio rodzina nie chce jeść innych
Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu
Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej