Reklama
Reklama

​Sycące śniadanie na odchudzanie. Zrób owsiankę z nasionami chia

W dzieciństwie wielu osobom skutecznie obrzydzono jedzenie owsianki. Podawano szarą breję bez smaku, zalaną mlekiem, podczas gdy wystarczy dodać kilka łatwo dostępnych i tanich składników, aby wyczarować śniadanie, które smakuje niemal jak deser. Poniżej znajdziesz przepis na pyszną owsiankę z nasionami chia, która będzie także idealna dla osób na diecie odchudzającej.


Owsianka z nasionami chia to doskonała propozycja na śniadanie dla tych, którzy potrzebują pożywnego i sycącego posiłku na początek dnia. Wzbogacona słodkim bananem i orzeźwiającym kiwi jest źródłem bogatego smaku i cennych składników odżywczych. Posyp owsiankę posiekanymi migdałami, ziarnami sezamu i pestkami dyni, aby wprowadzić przyjemną chrupkość i dodać więcej smaku. Owsiankę możesz przygotować wieczorem i wstawić do lodówki, aby rano zaoszczędzić czas. Przygotuj przekąskę w słoiku i zabierz ją ze sobą do pracy lub szkoły, a będzie świetna jako drugie śniadanie. Pamiętaj, aby dodać banana tuż przed spożyciem, aby zachował świeżość i nie ciemniał. 

Reklama

Sprawdź także: Są mniej kaloryczne i mają więcej witamin od płatków owsianych. To mój śniadaniowy hit

Przepis na owsiankę z nasionami chia

Jeżeli po posiłku chcesz długo odczuwać sytość, dodaj do niego źródło białka. Owsiankę możesz podać z chudym jogurtem typu skyr, lub z serkiem wiejskim. 

Składniki: 

  • 40 g płatków owsianych (błyskawicznych lub górskich), 
  • 15 g nasion chia, 
  • ½ łyżeczki ziaren białego sezamu, 
  • 1 łyżeczka pestek z dyni,
  • 1 łyżeczka posiekanych migdałów lub płatków migdałowych, 
  • 1 łyżka wiórków lub płatków kokosowych, 
  • 250 ml wody, mleka klasycznego lub roślinnego, 
  • szczypta cynamonu, 
  • ½ banana, 
  • 1 kiwi,
  • ewentualnie ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego i 1 łyżka miodu lub syropu klonowego,
  • 150 g skyra lub serka wiejskiego.  

 Jak zrobić owsiankę z nasionami chia?

W garnku umieść płatki owsiane, szczyptę cynamonu, płatki kokosowe, mleko lub wodę i odrobinę ekstraktu waniliowego dla podkręcenia smaku. Gotuj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż uzyskasz idealną konsystencję. Uważaj, aby płatki nie rozgotowały się na papkę, a w razie potrzeby dodaj więcej płynu. Na koniec zdejmij z ognia, dodaj miód i wymieszaj. 

Przełóż owsiankę do miseczki lub słoika, dodaj skyr lub serek wiejski, udekoruj nasionami chia, plasterkami banana i kiwi oraz posyp ziarnami sezamu, posiekanymi migdałami i pestkami dyni. Pestki i ziarna możesz uprzednio podsmażyć na suchej patelni, aby nabrały aromatu i mocniej chrupały. Pamiętaj, aby owoce podać przed samym zjedzeniem owsianki z chia, a zachowają największą świeżość, a danie zyska na smaku. 


Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Na 11 listopada zrobię taki obiad. Ten farsz zaskoczy rodzinę

Staropolska zupa była uważana za potrawę siłaczy. Jest lekkostrawna, ale sycąca, dla jelit jak eliksir

Nie możesz doczekać się świątecznego piernika? Na weekend upiecz korzenny placek

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: śniadania