Reklama
Reklama

​Sycące śniadanie na odchudzanie. Zrób owsiankę z nasionami chia

W dzieciństwie wielu osobom skutecznie obrzydzono jedzenie owsianki. Podawano szarą breję bez smaku, zalaną mlekiem, podczas gdy wystarczy dodać kilka łatwo dostępnych i tanich składników, aby wyczarować śniadanie, które smakuje niemal jak deser. Poniżej znajdziesz przepis na pyszną owsiankę z nasionami chia, która będzie także idealna dla osób na diecie odchudzającej.


Owsianka z nasionami chia to doskonała propozycja na śniadanie dla tych, którzy potrzebują pożywnego i sycącego posiłku na początek dnia. Wzbogacona słodkim bananem i orzeźwiającym kiwi jest źródłem bogatego smaku i cennych składników odżywczych. Posyp owsiankę posiekanymi migdałami, ziarnami sezamu i pestkami dyni, aby wprowadzić przyjemną chrupkość i dodać więcej smaku. Owsiankę możesz przygotować wieczorem i wstawić do lodówki, aby rano zaoszczędzić czas. Przygotuj przekąskę w słoiku i zabierz ją ze sobą do pracy lub szkoły, a będzie świetna jako drugie śniadanie. Pamiętaj, aby dodać banana tuż przed spożyciem, aby zachował świeżość i nie ciemniał. 

Sprawdź także: Są mniej kaloryczne i mają więcej witamin od płatków owsianych. To mój śniadaniowy hit

Przepis na owsiankę z nasionami chia

Jeżeli po posiłku chcesz długo odczuwać sytość, dodaj do niego źródło białka. Owsiankę możesz podać z chudym jogurtem typu skyr, lub z serkiem wiejskim. 

Składniki: 

  • 40 g płatków owsianych (błyskawicznych lub górskich), 
  • 15 g nasion chia, 
  • ½ łyżeczki ziaren białego sezamu, 
  • 1 łyżeczka pestek z dyni,
  • 1 łyżeczka posiekanych migdałów lub płatków migdałowych, 
  • 1 łyżka wiórków lub płatków kokosowych, 
  • 250 ml wody, mleka klasycznego lub roślinnego, 
  • szczypta cynamonu, 
  • ½ banana, 
  • 1 kiwi,
  • ewentualnie ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego i 1 łyżka miodu lub syropu klonowego,
  • 150 g skyra lub serka wiejskiego.  

 Jak zrobić owsiankę z nasionami chia?

W garnku umieść płatki owsiane, szczyptę cynamonu, płatki kokosowe, mleko lub wodę i odrobinę ekstraktu waniliowego dla podkręcenia smaku. Gotuj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż uzyskasz idealną konsystencję. Uważaj, aby płatki nie rozgotowały się na papkę, a w razie potrzeby dodaj więcej płynu. Na koniec zdejmij z ognia, dodaj miód i wymieszaj. 

Przełóż owsiankę do miseczki lub słoika, dodaj skyr lub serek wiejski, udekoruj nasionami chia, plasterkami banana i kiwi oraz posyp ziarnami sezamu, posiekanymi migdałami i pestkami dyni. Pestki i ziarna możesz uprzednio podsmażyć na suchej patelni, aby nabrały aromatu i mocniej chrupały. Pamiętaj, aby owoce podać przed samym zjedzeniem owsianki z chia, a zachowają największą świeżość, a danie zyska na smaku. 


Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Idealne ciasto na mikołajki i święta. Prosty placek korzenny, który zawsze się udaje

Nie strucla ani szarlotka. Oto pyszna rolada jabłkowa

Szybka sałatka świąteczna. Bazą są ziemniaki, dodatki przyjemnie chrupią

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: śniadania