Egzotyczna śliwka, smakuje jak połączenie mango, moreli i limonki. Oczyszcza organizm, odmładza i wzmacnia odporność
Tropikalne owoce to nie tylko gratka dla kubków smakowych, ale i porządna porcja wspierających zdrowie składników odżywczych. W sklepach wśród egzotycznych smakołyków najłatwiej znaleźć melony, mango, czy ananasy, mało kto słyszał jednak o egzotycznej śliwce mombin. Podpowiemy ci, jak ją jeść, co kryje się w jej składzie, oraz jak wykorzystać śliwkę mombin w codziennych przepisach.
Śliwki to owoce, które jesienią często goszczą w naszych kuchniach. Najczęściej są to jednak polskie węgierki czy renklody, w poniższym artykule przyjrzymy się jednak bliżej śliwce mombin. Jej niewielkie owoce nie tylko zaskakują smakiem, ale i są świetne dla zdrowia.
Tropikalne śliwki mombin to owoce drzewa Spondias mombin, nazywane jest również czerwonym jocote lub śliwką hiszpańską. Można spotkać je w Ameryce Środkowej, Południowej, Afryce, a także w Azji Południowo-Wschodniej. Charakteryzuje je niewielki rozmiar, oraz gładka skórka o żółto-pomarańczowym kolorze, występują także odmiany purpurowe i czerwone odmiany.
Ten niepozorny owoc ma ciekawy, świeży, słodko-kwaśny smak, niektórzy smakosze określają go jako połączenie mango, moreli i limonki. Śliwki mombin mają nie tylko zastosowanie kulinarne, wykorzystywane są także w lecznictwie.
Zastanawiasz się, gdzie kupić śliwkę mombin? Niestety trudno będzie znaleźć ją w popularnych supermarketach, można natomiast szukać ich w sklepach z egzotyczną żywnością, a także w sklepach internetowych.
Sprawdź także: To nie ciecierzyca, ani groch, a jest hiper zdrowa. Balsam na serce, jelita i kości
Śliwka mombin należy do zdrowych owoców. Stanowi źródło błonnika, jest cenionym wsparciem dla układu pokarmowego, poprawia trawienie, w tym pracę jelit. Błonnik ma także działanie regulujące poziom cukru i cholesterolu we krwi, wpływa na sytość, pomaga również przyspieszyć metabolizm. Owocom mombin przypisuje się także działanie łagodzące stany zapalne, oraz wspierające oczyszczanie organizmu. Regularne jedzenie śliwek mombin pomaga wzmocnić odporność organizmu, zawarte są w nich także substancje o działaniu przeciwbakteryjnym.
W owocach tych nie brakuje witamin, znajdziemy tu wspierającą zdrowie oczu oraz działającą przeciwutleniająco witaminę A. Obecna jest tu również witamina C, która wzmacnia układ immunologiczny, działa jak naturalny antyoksydant, a także jest niezbędna do prawidłowego wchłaniania żelaza i syntezy kolagenu. Wśród minerałów można wyróżnić wapń i fosfor, które wzmacniają kości i zęby, potas, który reguluje ciśnienie krwi, oraz żelazo, pomagające zapobiegać anemii. W śliwkach mombin nie brakuje w nich także antyoksydantów, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zmniejszają stres oksydacyjny, a także wykazują działanie przeciwstarzeniowe.
Warto dodać, że śliwki mombin mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu mogą znaleźć się w diecie osób z cukrzycą i insulinoopornością. Owoce te pozytywnie wpływają również na zdrowie układu sercowo-naczyniowego.
Najpopularniejszym sposobem na wykorzystanie śliwki mombin, jest potraktowanie jej jako słodko-kwaśnej przekąski. Owoce je się podobnie jak nasze, polskie śliwki. Można także dorzucić je do koktajli, smoothie, czy innych słodkich śniadań, owsianek, musli, czy placków.
Może być również ciekawym składnikiem sałatki owocowej. Śliwki mombin nadają się także do suszenia, a także można przeobić je na przetwory, konfitury, soki, a także sosy. Popularnym wykorzystaniem tego owocu jest łącznie go z pikantnymi smakami, na przykład z chili.
Źródła: terazgotuje.pl, portal.abczdrowie.pl
Zobacz też:
To najzdrowsze polskie grzyby. Zawierają nie tylko witaminę długowieczności