Gasi pragnienie lepiej niż woda, ułatwia trawienie. Nietypowa lemoniada
Dietetycy zalecają, aby podstawowym napojem spożywanym w ciągu dnia była woda. Dobrze sprawdza się także niesłodzona kawa, herbata, oraz ziołowe napary. Jednak wiosną i latem, kiedy mamy ochotę na coś zimnego, warto sięgnąć także po lemoniadę. Oczywiście możesz zrobić tę klasyczną, z cytryn, lub przygotować ją na bazie truskawek czy arbuza. Dziś jednak podpowiemy ci, jak zrobić wiejską lemoniadę, czyli kwas chlebowy.
Picie odpowiedniej ilości wody to klucz do zachowania zdrowia. Kiedy jesteśmy odwodnieni, pogarsza się nasze samopoczucie, spada koncentracja, mogą pojawić się problemy z prawidłowym trawieniem, pogarsza się także stan naszej skóry. Zalecana ilość wody na dobę dla dorosłego człowieka, to minimum osiem szklanek. Jednak podczas upałów warto urozmaicić swój jadłospis o napoje, które świetnie gaszą pragnienie. Jednym z nich jest kwas chlebowy.
Sprawdź także: Herbata na odchudzanie z 5 składników. Wreszcie coś smacznego i skutecznego
Dawniej, wśród ludności słowiańskiej, kwas chlebowy był jednym z najpopularniejszych napojów gaszących pragnienie - znany był już w X wieku. Powszechnie pijano go na terenach Rosji, Ukrainy, Polski, Litwy, czy Białorusi. Był prosty i tani w przygotowaniu, dlatego z chęcią spożywali go na wsiach, świetnie gasił pragnienie podczas pracy w polu. Stopniowo smak wiejskiej lemoniady, który można określić jako świeży i lekko drożdżowy, przypadł do gustu wyższym klasom. Kwas chlebowy zaczęto serwować także na dworach szlacheckich, popijało go również duchowieństwo.
Napój nie tylko orzeźwia i ma przyjemny smak, świetnie działa również na organizm. Obecne są w nim witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na układ nerwowy, uczestniczą w procesach metabolicznych oraz produkcji krwinek; witamina C, która wspiera odporność i działa antyoksydacyjnie, oraz witamina E, która pomaga zadbać o urodę, wspiera kondycję włosów, skóry i paznokci. Natomiast cynk i selen obecny w kwasie chlebowym świetnie wspierają układ immunologiczny.
Dodatkowo napój ten ma działanie probiotyczne, pomaga zadbać o mikroflorę jelitową, dzięki czemu wspiera odporność organizmu oraz prawidłową pracę jelit. Poprawia również trawienie, pomaga pozbyć się wzdęć i zaparć. Szklanka kwasu chlebowego będzie także dobrym wyborem dla osób, które są na diecie odchudzającej, ponieważ napój poprawia proces przemiany materii. W dobrej jakości kwasie chlebowym nie znajdziesz cukru, co więcej jest niskokaloryczny, w szklane o pojemności 250 ml jest jedynie 35 kcal. Świetnie wpływa również na układ sercowo-naczyniowy, wzmacnia kości, a nawet poleca się go w przypadku wystąpienia bólów migrenowych.
Jeśli zdecydujesz się na zakup kwasu chlebowego w sklepie, koniecznie zwróć uwagę na jego skład. Powinien być jak najbardziej naturalny oraz krótki, unikaj również tego, w którym znajdują się sztuczne barwniki i konserwanty.
Do przygotowania kwasu chlebowego, będziesz potrzebować:
- 1,5 kg chleba razowego,
- 5 litrów wody
- 8 g drożdży,
- 4 łyżki cukru.
Zacznij od pokrojenia chleba na kromki i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. pół godziny. Gotowe grzanki rozdrobnij na mniejsze kawałki, wrzuć je do garnka, wlej ciepłą wodę, dorzuć drożdże i cukier. Całość odstaw w ciepłe miejsce na ok. trzy dni. Po tym czasie przecedź napój przez gęste sitko i przelej do czystego naczynia. Odstaw do lodówki, przechowuj przez ok. tydzień.
Źródła: zywienie.medonet.pl, putka.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Nie przepłacaj za dorsza. W Lidlu możesz kupić tanią rybę - smaczną i bardzo zdrową
Mówią, że to najzdrowsze danie świata. Robię w wersji "spolszczonej", jest genialne