Reklama
Reklama

Gdy kwitnie, jej zapach odurza, a jej owoce to skarb. Wzmacniają odporność, oczyszczają i koją nerwy

Czeremcha to roślina, która od wieków fascynuje ludzi. Ma intensywny zapach i wiele właściwości zdrowotnych. W Polsce traktowana jest nieco po macoszemu, bo porasta bujnie praktycznie cały kraj. Jakie tajemnice kryje czeremcha i jak można ją wykorzystać w kuchni?

Czeremcha jest u nas popularną rośliną, o czym świadczyć może liczba nazw, jakimi określamy ją w różnych rejonach. Trzemcha, śliwa kocierpka czy smrodynia to tylko niektóre z nich. Jej kwiaty pachną intensywnie i słodko, wanilią i migdałami. Za to jej kora i korzenia wydzielają odór zgnilizny. Najbardziej wartościowe są jednak owoce czeremchy, które warto zbierać. 

Czeremchę znali już w starożytności 

Czeremcha (łac. Prunus padus i Prunus serotina) to roślina z rodziny różowatych. Naturalnie występuje w Europie, Azji i Ameryce Północnej. W Polsce najczęściej spotykana jest czeremcha zwyczajna, choć coraz częściej można natknąć się także na czeremchę amerykańską. Jest ona bardziej ekspansywna i uważana za gatunek inwazyjny. Owoce czeremchy mają postać czarnych jagód zwisających w gronach. Z wyglądu przypominać mogą czarny bez. 

Reklama

Już w starożytności wykorzystywano owoce czeremchy jako środek leczniczy i konserwujący. Nasze prababcie stosowały ją na problemy trawienne, przeziębienia i stany zapalne. Nauka potwierdziła wszystkie lecznicze właściwości czeremchy. Dziś, choć nieco zapomniana, wraca do łask dzięki rosnącemu zainteresowaniu naturalnymi metodami wspierania zdrowia. 

Z drugiej strony z czeremchy amerykańskiej czerpali od wieków rdzenni mieszkańcy tego kontynentu. Stosowali jej owoce jako remedium na kaszel i przeziębienia, podawali wywar do picia kobietom po porodzie. Co ciekawe, plemiona indiańskie wykorzystywały całą roślinę. Okłady z kory miały łagodzić bóle mięśni, a z korzenia przygotowywano proszek do zasypywania ran. Dawne ludy korzystały zatem garściami ze zdrowotnych właściwości rośliny.  

Czy owoce czeremchy są zdrowe? 

Owoce czeremchy są wręcz naszpikowane cennymi dla zdrowia związkami. Zawierają antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki i wspierają odporność. Garbniki mają działanie ściągające i przeciwzapalne. Naukowcy dowiedli też, że nasze prababcie słusznie wykorzystywały owoce czeremchy przy problemach z trawieniem, ponieważ zawierają one kwasy organiczne. Te bezpośrednio wspierają układ pokarmowy. Spore ilości witaminy C budują naszą odporność, a falawonoidy zwalczają bakterie i lekko uspokajają.  

Dzięki tym składnikom czeremcha wspiera organizm w walce z infekcjami, z którymi przyjdzie nam się mierzyć w okresie jesienno-zimowym. Co ciekawe, owoce czeremchy mogą być spożywane na surowo, ale tylko te w pełni dojrzałe. Niedojrzałe zawierają związki cyjanogenne, które w większych ilościach są toksyczne. Po wysuszeniu lub obróbce termicznej stają się całkowicie bezpieczne.

Jak wykorzystać w kuchni owoce czeremchy? 

Czeremcha to nie tylko zdrowie, ale i smak. Intensywny, lekko migdałowy posmak z nutą goryczki nada charakteru wielu daniom. W kuchni można ją wykorzystać na wiele sposobów: 

  • konfitury i dżemy idealne do naleśników, tostów czy serów,
  • nalewki i syropy o działaniu rozgrzewającym i wspomagającym trawienie,
  • herbatki z suszonych owoców lub kwiatów łagodzące stres i napięcie,
  • ciasta i wypieki, np. tradycyjny "czarci chleb" z mąki z suszonych owoców czeremchy, popularny na Syberii, 
  • octy smakowe i sosy do mięs i sałatek. 

Czeremcha najlepiej smakuje po przetworzeniu, czyli suszeniu, gotowaniu lub fermentacji. Jej intensywny aromat świetnie komponuje się z przyprawami korzennymi, miodem i cytrusami. 

Źródło: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Warto teraz zebrać i zrobić zapas. Herbata przyspiesza przemianę materii, działa przeciwzapalnie

Z jej czarnych płatków zrobisz herbatę. Przy problemach z żołądkiem i przeziębieniach jest niezastąpiona

Napój nie tylko dla zmęczonego seniora. Łagodzi bóle stawów, wycisza stany zapalne i dodaje energii

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce | dodatki