Reklama
Reklama

Gdy leży w sklepie, patrzymy z ciekawością. Mało kto wie, że jest dobra na odchudzanie i obniża ciśnienie

Okra to jeden z tych produktów, które z pewnością zainteresuje wszystkich wielbicieli kulinarnych nowinek. Wyglądem przypomina nieco połączenie zielonej fasolki szparagowej i ostrych papryczek. Zastanawiasz się, jak smakuje, jaki wpływ ma zdrowie, oraz jak wykorzystać okrę w kuchni? Podpowiadamy.

Co to jest okra? Nazywana jest także ketemią jadalną, piżmianem jadalnym lub "lady’s finger" (damskim palcem), to roślina z rodziny malwowatych. Rośnie w tropikalnym, suchym klimacie, pochodzi z Afryki, a dokładnie Etiopii, jednak jest uprawiana również w Europie i Azji. Zielone podłużne warzyw w przekroju przypomina idealny pięciokąt. Ma dosyć neutralny, trawiasty smak, można jeść ją na surowo, lub w wersji gotowanej. Jeśli chcesz dowiedzieć się nieco więcej na temat okry, koniecznie przeczytaj dalszą część artykułu.

Sprawdź także: Gęsty, aromatyczny, rozpływający się w ustach gulasz. Sekret to sposób gotowania

Na co pomaga jedzenie okry?

Okra jest warzywem niskokalorycznym, w 100 g ma zaledwie 33 kcal, dlatego świetnie sprawdzi się dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. W jej składzie znajduje się sporo błonnika pokarmowego, który wspiera pracę układu pokarmowego, zapobiega zaparciom, przyczynia się do polepszenia przemiany materii, a także zapewnia sytość po posiłku. Błonnik nie tylko poprawia trawienie i wspiera odchudzanie, ale i pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru oraz cholesterolu we krwi.

To zielone warzywo wykazuje również działanie antyoksydacyjne, w jego składzie znajdują się karotenoidy, które przyczyniają się do neutralizowania szkodliwego działania wolnych rodników, a także mają właściwości przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i antynowotworowe. W składzie okry znajduje się witamina C, która wspiera odporność, a także witaminy B9, czyli kwasu foliowego, który między innymi wpływa na wzrost komórek organizmu, oraz zapewnia prawidłowy rozwój płodu, dlatego jest polecany kobietom w ciąży. Okra zawiera także sporo potasu, który między innymi reguluje ciśnienie krwi, magnezu, który wspiera układ nerwowy, krążenia i mięśniowy, oraz wapnia, wzmacniającego kości i zęby.

Co więcej, okra reguluje poziom cukru we krwi, pomaga chronić oczy przed chorobami, wspiera układ immunologiczny, oraz pomaga w przypadku wystąpienia stanów zapalnych żołądka. Spożywanie okry jest także korzystne dla układu sercowo-naczyniowego, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów.

Okra - zastosowanie w kuchni

Smak okry jest dosyć delikatny, przyrównywany bywa do cukinii lub fasolki szparagowej, można jednak wyczuć w niej trawiaste nuty. Jest chrupiąca, można jeść ją na surowo, dlatego może być smacznym urozmaiceniem sałatek i surówek. Warzywo to nadaje się także do marynowania i kiszenia.

Okrę można piec, gotować, grillować, smażyć i dusić, sprawdzi się przede wszystkim w przeróżnych warzywnym i mięsnych potrawkach i gulaszach, będzie smacznych dodatkiem do curry lub leczo. Można także dorzucić ją do zup warzywnych, np. gęstej zupy z ciecierzycą, cebulą i pomidorami. Co więcej, w okrze znajdują się kleiste substancje, które genialnie sprawdzą się do zagęszczania zup i sosów.

Zupa z okry

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 250 g okry,
  • 400 g ciecierzycy gotowanej,
  • 400 g pomidorów świeżych lub z puszki,
  • 1 cebulę,
  • 4 ząbki czosnku,  
  • szczypta chili,
  • garść posiekanej natki pietruszki,
  • sól i pieprz,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Zacznij od podsmażenia na oliwie z oliwek posiekanej cebuli i czosnku, następnie dorzuć odrobinę chili, smaż, aż składniki będą mieć złoty kolor. Dorzuć pokrojone pomidory bez skóry lub pomidory z puszki. Gotuj wszystko przez kilka minut. Wlej bulion, dodaj pokrojoną okrę, gotuj przez 20 minut. Dorzuć ugotowaną ciecierzycę, sól i pieprz do smaku, podgotuj całość przez kilka minut. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.


Źródła: fitapetit.com.pl, dietetycy.org.pl/okra, terazgotuje.pl

Zobacz też:

W sklepie omijamy, bo nie wygląda zachęcająco. Ten owoc to najlepsze źródło błonnika i protein

Z ciekawością patrzymy, gdy leży na półce. To najlepszy owoc dla cukrzyków, pomoga w trawieniu, obniża ciśnienie

Gdy mam ochotę na słodycze, zjadam kilka. Poprawiają trawienie i wzmacniają kości

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa