Gdy leży w sklepie, patrzymy z ciekawością. Mało kto wie, że jest dobra na odchudzanie i obniża ciśnienie
Okra to jeden z tych produktów, które z pewnością zainteresuje wszystkich wielbicieli kulinarnych nowinek. Wyglądem przypomina nieco połączenie zielonej fasolki szparagowej i ostrych papryczek. Zastanawiasz się, jak smakuje, jaki wpływ ma zdrowie, oraz jak wykorzystać okrę w kuchni? Podpowiadamy.
Co to jest okra? Nazywana jest także ketemią jadalną, piżmianem jadalnym lub "lady’s finger" (damskim palcem), to roślina z rodziny malwowatych. Rośnie w tropikalnym, suchym klimacie, pochodzi z Afryki, a dokładnie Etiopii, jednak jest uprawiana również w Europie i Azji. Zielone podłużne warzyw w przekroju przypomina idealny pięciokąt. Ma dosyć neutralny, trawiasty smak, można jeść ją na surowo, lub w wersji gotowanej. Jeśli chcesz dowiedzieć się nieco więcej na temat okry, koniecznie przeczytaj dalszą część artykułu.
Sprawdź także: Gęsty, aromatyczny, rozpływający się w ustach gulasz. Sekret to sposób gotowania
Okra jest warzywem niskokalorycznym, w 100 g ma zaledwie 33 kcal, dlatego świetnie sprawdzi się dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. W jej składzie znajduje się sporo błonnika pokarmowego, który wspiera pracę układu pokarmowego, zapobiega zaparciom, przyczynia się do polepszenia przemiany materii, a także zapewnia sytość po posiłku. Błonnik nie tylko poprawia trawienie i wspiera odchudzanie, ale i pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru oraz cholesterolu we krwi.
To zielone warzywo wykazuje również działanie antyoksydacyjne, w jego składzie znajdują się karotenoidy, które przyczyniają się do neutralizowania szkodliwego działania wolnych rodników, a także mają właściwości przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i antynowotworowe. W składzie okry znajduje się witamina C, która wspiera odporność, a także witaminy B9, czyli kwasu foliowego, który między innymi wpływa na wzrost komórek organizmu, oraz zapewnia prawidłowy rozwój płodu, dlatego jest polecany kobietom w ciąży. Okra zawiera także sporo potasu, który między innymi reguluje ciśnienie krwi, magnezu, który wspiera układ nerwowy, krążenia i mięśniowy, oraz wapnia, wzmacniającego kości i zęby.
Co więcej, okra reguluje poziom cukru we krwi, pomaga chronić oczy przed chorobami, wspiera układ immunologiczny, oraz pomaga w przypadku wystąpienia stanów zapalnych żołądka. Spożywanie okry jest także korzystne dla układu sercowo-naczyniowego, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów.
Smak okry jest dosyć delikatny, przyrównywany bywa do cukinii lub fasolki szparagowej, można jednak wyczuć w niej trawiaste nuty. Jest chrupiąca, można jeść ją na surowo, dlatego może być smacznym urozmaiceniem sałatek i surówek. Warzywo to nadaje się także do marynowania i kiszenia.
Okrę można piec, gotować, grillować, smażyć i dusić, sprawdzi się przede wszystkim w przeróżnych warzywnym i mięsnych potrawkach i gulaszach, będzie smacznych dodatkiem do curry lub leczo. Można także dorzucić ją do zup warzywnych, np. gęstej zupy z ciecierzycą, cebulą i pomidorami. Co więcej, w okrze znajdują się kleiste substancje, które genialnie sprawdzą się do zagęszczania zup i sosów.
Zupa z okry
Składniki:
- 1 litr bulionu warzywnego,
- 250 g okry,
- 400 g ciecierzycy gotowanej,
- 400 g pomidorów świeżych lub z puszki,
- 1 cebulę,
- 4 ząbki czosnku,
- szczypta chili,
- garść posiekanej natki pietruszki,
- sól i pieprz,
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Zacznij od podsmażenia na oliwie z oliwek posiekanej cebuli i czosnku, następnie dorzuć odrobinę chili, smaż, aż składniki będą mieć złoty kolor. Dorzuć pokrojone pomidory bez skóry lub pomidory z puszki. Gotuj wszystko przez kilka minut. Wlej bulion, dodaj pokrojoną okrę, gotuj przez 20 minut. Dorzuć ugotowaną ciecierzycę, sól i pieprz do smaku, podgotuj całość przez kilka minut. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Źródła: fitapetit.com.pl, dietetycy.org.pl/okra, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Nazywany jest najzdrowszym grzybem świata. Możesz zrobić zupę lub wyborne pierożki