Gdy pojawi się w Biedronce lub Lidlu kupuję większą ilość i robię syrop. Do owsianki i naleśników jest genialny
Wystarczy łyżeczka, żeby zmienić smak owsianki, gofrów czy naleśników. Potrawy szybko stają się bardziej soczyste i orzeźwiające. Mowa o włoskim przysmaku, czyli syropie z bergamotki, który zawsze warto mieć pod ręką. Odkryj, co to jest bergamotka i jak z niej korzystać w kuchni.
Proste dodatki w kuchni są najlepsze. Jeśli do tego wykazują szereg właściwości zdrowotnych, to wręcz trzeba mieć je w zapasie. Taki jest właśnie syrop z bergamotki, którego mała porcja może podkręcić smak i wartości odżywcze zajadanego posiłku. Jak wykorzystać bergamotkę na co dzień?
Bergamotka należy do gatunku owoców cytrusowych i występuje w rejonie Morza Śródziemnego. To skrzyżowanie gorzkiej pomarańczy z cytryną. Wyglądem przypomina jednak najbardziej limonkę - ma żółtawozielonkawą skórkę i jasnozielony miąższ. Bergamotka dostarcza dużo witamin i minerałów, które poprawiają działanie organizmu. Zawiera m.in. witaminy A, C i te z grupy B oraz sód, wapń, potas, żelazo i cynk.
Bogactwo składników odżywczych sprawia, że właściwości bergamotki też są liczne. Właśnie dlatego warto korzystać z niej na co dzień w kuchni. Owoc charakteryzuje się silnym działaniem przeciwutleniającym i przeciwzapalnym. Łagodzi stany zapalne i chroni przed przedwczesnym starzeniem się komórek. Wzmacnia produkcję kolagenu i wspiera funkcjonowanie układu immunologicznego. Sprawdzi się podczas przeziębienia.
Bergamotka korzystnie wpływa też na narząd wzroku i układ nerwowy. Wspiera pracę mózgu, poprawia koncentrację i samopoczucie. Reguluje pracę układu sercowo-naczyniowego, obniżając zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu. Zbija też wysokie stężenie glukozy we krwi.
Ze względu na właściwości i wartości odżywcze warto po nią często sięgać. Syrop to jednak nie wszystko, co można zrobić z bergamotki. Zastosowanie owocu w kuchni jest znacznie szersze.
Z cytrusa produkuje się olejek, a we własnym domu można wykorzystać jego miąższ i skórkę. Można wycisnąć bergamotkę, aby otrzymać orzeźwiający sok. Pysznie smakuje dodany do koktajlu albo po prostu zamrożony do kostek lodu i wrzucony do wody. Starta skórka to dekoracja ciast, świetny dodatek do lodów, sosów albo napojów.
Sok lub skórka bergamotki będą pasować szczególnie do dressingów do sałatek, sosów do dań mięsnych, ryb czy owoców morza. Nadadzą się też do wszelkiego rodzaju wypieków i deserów. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dodać je również do napojów. To jeden z głównych składników herbaty Earl Grey, którą można przygotować samodzielnie w domu.
Cytrus wspaniale orzeźwia i przenika inne aromaty w daniu, bo ma gorzko-kwaśny posmak. Poniżej znajdziesz domowy przepis na syrop z bergamotki, który w połączeniu z cukrem nabiera słodyczy. Możesz go wykorzystać zarówno do naleśników czy pancakes, jak i dolać do herbaty lub koktajlu alkoholowego. Zastosowanie syropu jest naprawdę uniwersalne.
Składniki:
- ok. 2 kg bergamotki (owoców),
- 400 g cukru,
- 550 ml wody,
- 250 ml soku z bergamotki.
Sposób wykonania:
Dokładnie umyj bergamotki. Zetrzyj skórkę, ale tylko zieloną część i przełóż do miski. Albedo, czyli biała skórka, jest gorzka w smaku i może zepsuć syrop.
Do garnka wsyp cukier, wlej wodę i sok z bergamotki. Włącz palnik, przemieszaj i doprowadź do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wtedy dodaj skórki z bergamotki.
Gotuj na niewielkim ogniu, do momentu gdy syrop zgęstnieje do konsystencji płynnego miodu.
Wyłów skórki, syrop z bergamotki przelej do wyparzonej, szklanej butelki. Przechowuj w lodówce. Będzie zdatny do spożycia przez kilka miesięcy.
Nie musisz wyrzucać skórek - możesz obtoczyć je w cukrze i odstawić na noc do wyschnięcia. Wtedy uzyskać kandyzowane owoce, czyli słodką przekąskę lub dekorację do deserów.
Źródło: terazgotuje.pl, blog.incampagna.eu, smaker.pl, otulenizapachem.pl
Zobacz też:
Nazywany jest najzdrowszym grzybem świata. Możesz zrobić zupę lub wyborne pierożki