Gdzie powinno się trzymać miód? Szafka w kuchni to złe miejsce
Naturalny miód to prawdziwy rarytas, który smakuje genialnie zarówno na kanapkach, jako słodki dodatek do owsianki, czy jogurtu, lub jako słodzik do herbaty. Warto zawsze mieć pod ręką słoiczek tego pszczelego specjału. Czy wiesz jednak, gdzie powinno się trzymać miód? Okazuje się, że nie każda kuchenna szafka się do tego nadaje.
Miód to prawdziwa skarbnica cennych właściwości prozdrowotnych. Przede wszystkim ceniony jest za działanie przeciwbakteryjne, oraz właściwości zwalczające infekcje. Korzystnie wpływa również na układ krążenia, między innymi wzmacniając serce, działając przeciwmiażdżycowo, oraz poprawiając krążenie. Co więcej, przyspiesza gojenie się ran, oraz korzystnie działa na błonę śluzową żołądka. Ma również właściwości oczyszczające i odtruwające. Warto jednak pamiętać, że miód, chociaż bardzo zdrowy jest kaloryczny, dlatego nie należy z nim przesadzać. Aby miód zachował swoje cenne działanie, należy go odpowiednio przechowywać. Podpowiemy ci, gdzie najlepiej go trzymać.
W niektórych domach miód stoi na kuchennym blacie, okazuje się, że nie jest to najlepszy wybór. Najgorszym miejscem będzie ustawienie go przy oknie, wysoka temperatura może zmniejszać jego prozdrowotne właściwości.
Optymalna temperatura do przechowywania miodu to taka nieprzekraczająca 18 stopni. Najlepsze będzie ciemne i suche miejsce, na przykład spiżarnia. Czy kuchenna szafka będzie dobrym miejscem do przechowywania miodu? Tak, o ile będzie oddalona od piekarnika, gdzie mógłby się przegrzewać. Dobrym miejscem do przechowywania miodu, będzie także lodówka. Pozwala na zachowanie niskiej temperatury, oraz nie naraża go na negatywne działanie światła słonecznego. O ile miód będzie szczelnie zamknięty, można trzymać go także w piwnicy.
Warto pamiętać także, że częste zmiany temperatur mogą wpłynąć na krystalizację i rozwarstwianie miodu. W składzie miodu znajdują się głównie cukry, oraz stosunkowo niewiele wody. Wykazuje jednak działanie higroskopijne, czyli pochłania wilgoć z powietrza, dlatego należy pamiętać, aby dobrze zakręcać słoik. Pomoże to również ochronić miód przed wchłanianiem zapachów z otoczenia.
Teoretycznie prawdziwy miód, bez zbędnych dodatków i chemii, nie powinien się psuć. Jednak tak jak pisaliśmy powyżej, przed zmianą jego właściwości i konsystencji, uchroni go jedynie odpowiednie przechowywanie. Nie należy także nabierać miodu "oblizaną" wcześniej łyżeczką, w ten sposób możemy wprowadzać bakterie do produktu.
Jak długo można przechowywać? Może być przechowywany nawet do 3 lat, jednak po tym czasie stopniowo traci swoje prozdrowotne właściwości. Dlatego najlepiej zjeść go rok do dwóch lat po zakupie.
Źródła: poradnikzdrowie.pl. terazgotuje.pl
Zobacz też:
Dodaj do herbaty zamiast soku z malin. Chroni przed infekcjami, rozgrzewa i działa przeciwzapalnie
Ulubiona kawa 100-latków. Jej codzienne picie wpływa na długowieczność