Powinien być obowiązkowy w diecie osób po 60. Gasi stany zapalne, wspiera serce i pomaga schudnąć
Dodajemy go do zupy, dorzucamy do sałatki, często traktując jako mało znaczący dodatek. Podczas gdy seler to prawdziwa prozdrowotna bomba. Jeśli chcesz zadbać o serce i szczupłą sylwetkę, koniecznie uwzględnij go w swoich posiłkach. W poniższym artykule sprawdzimy, czy seler korzeniowy można jeść codziennie, oraz w jakiej formie, surowej, czy ugotowanej, jest najbardziej wartościowy.
Jeśli seler korzeniowy w twojej kuchni pojawia się tylko, gdy gotujesz niedzielny rosół, czas to zmienić. Warzywo to jest tanie, niskokaloryczne i świetnie wpływa na organizm. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości kryje w sobie seler korzeniowy i w jakiej formie jest najzdrowszy.
Seler znany był już starożytnym Egipcjanom, Grekom i Rzymianom, co ciekawe, uważali go za afrodyzjak. Na polskich stołach pojawił się dopiero na początku XVI wieku. Jak powszechnie wiadomo, włoszczyznę do naszego kraju sprowadziła z Włoch królowa Bona Sforza, tyczy się to także selera korzeniowego. Początkowo uprawiano go jedynie w ogrodach szlacheckich i klasztornych. Warzywo to należy do rodziny selerowatych, obecnie powszechnie używa się go do gotowania, ma również zastosowanie w medycynie naturalnej.
Seler to również świetne źródło błonnika pokarmowego, który doskonale wspiera trawienie, poprawia pracę jelit, oraz dba o ich mikroflorę. Ponadto produkty bogate w błonnik mają wpływ na sytość posiłku, dzięki czemu zmniejsza się ochota na podjadanie, co znacznie ułatwia proces odchudzania. Błonnik ma także wpływ na stabilizowanie poziomu cukru i cholesterolu we krwi. Dodatkowo seler jest warzywem niskokalorycznym, w 100 g ma jedynie ok. 30 kcal, oraz ma niski indeks glikemiczny (35 IG). Dlatego świetnie sprawdzi się również dla osób, które chcą zrzucić nadprogramowe kilogramy.
Warzywo to zawiera również cenne przeciwutleniacze, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników oraz stresem oksydacyjnym. Dodatkowo mają właściwości przeciwstarzeniowe i przeciwnowotworowe. Jak podaje Marcin Szałaj z portalu zdrowie.interia.pl: "W kwestii eliminacji wolnych rodników, czyli procesie antynowotworowym duży udział odgrywa psoralen należący do furanokumaryn, który w dużych ilościach jest obecny właśnie w selerze korzeniowym."
Związki zawarte w selerze przyczyniają się do zwalczania stanów zapalnych w organizmie, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko wielu chorób metabolicznych, takich jak: miażdżyca, cukrzyca, czy nadciśnienie tętnicze. Osoby, które chcą zadbać o układ sercowo-naczyniowy powinny włączyć seler do swojej diety, ma on działanie obniżające poziom "złego" cholesterolu LDL we krwi i trójglicerydów. Ze względu na te właściwości seler świetnie sprawdzi się w diecie osób po 60. roku życia, które często borykają się z chorobami układu krążenia. Warto dodać także, że seler korzeniowy ma działanie moczopędne, dobrze wpływa także na pracę nerek.
Ponadto w selerze korzeniowym znajduje się, między innymi:
- witaminę C, która wspiera odporność, jest naturalnym antyoksydantem, a także poprawia wchłanianie żelaza i syntezę kolagenu,
- witaminy z grupy B, w tym witamina B6, która poprawia odporność, uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek, wspiera układ krążenia i nerwowy,
- witaminę K, ma wpływ na prawidłowy stan układu kostnego, a także pełni istotną rolę w krzepnięciu krwi,
- potas, pomaga regulować ciśnienie krwi, wspiera utrzymanie prawidłowej gospodarki wodno-elektrolitowej,
- wapń i fosfor, wzmacniają kości i zęby,
- magnez, przyczynia się do prawidłowej pracy serca, mózgu i mięśni,
- cynk, wspiera odporność, układ hormonalny i płodność.
Chociaż seler korzeniowy jest bardzo zdrowy, warto pamiętać, że istnieją pewne przeciwwskazania do jego spożywania. Mowa tu o osobach, które borykają się z alergiami pokarmowymi.
Seler jak najbardziej można jeść na surowo, sprawdzi się świetnie w obiadowych surówkach. Jedną z najprostszych i najzdrowszych propozycji będzie te ze starego selera korzeniowego, marchewki i jabłka. Do takiej mieszanki wystarczy dodać nieco oliwy z oliwek, soku z cytryny, soli i pieprzu. Można dorzucić również posiekaną natkę pietruszki. Wszystko wymieszać i gotowe, otrzymujesz codzienną porcję witamin i minerałów.
Warzywo to bardzo dobrze nadaje się również do gotowania, smażenia, czy pieczenia, możesz przemycić go w warzywnych zupach, potrawkach, czy zrobić z niego frytki z piekarnika.
Ciekawym daniem z selera jest seleryba, która w smaku przypomina nieco popularnego karpia wigilinego. Wystarczy ugotować al dente centymetrowe plastry selera w bulionie z przyprawami (liście laurowe, ziele angielskie, ziarna kolendry i sos sojowy). Następnie je osuszyć je, oprószyć solą i pieprzem, owinąć w nori, namoczyć w mleku i obtoczyć w mące. Na koniec tak przygotowanego selera należy usmaż na złoty kolor na patelni i podawać ze swoimi ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami i surówką.
Jeśli chcesz dbać o zdrową dietę, warto właczyć do jadłospisu seler. Nie nadszaprnie twojego budżetu, ma mnóstwo błonnika, witamin, minerałów i antyoksydantów, a do tego pasuje do wielu dań.
Źródła: terazgotuje.pl, dietetycy.org
Zobacz też:
Idealne dla stłuszczonej wątroby i przeciążonych nerek. Jedz też, gdy przychodzi ochota na słodycze
Seniorzy powinni jadać regularnie. Chroni przed miażdżycą, hamuje skoki cukru i poprawia pamięć