Genialny grzyb na odporność, zdrowe serce i bystry umysł. Wygląda jak puchaty pompon
Dobra pamięć i koncentracja są niezwykle ważne dla osób, które wykonują pracę umysłową lub spędzają dużo czasu na nauce. Aby zadbać o swój układ nerwowy, w tym pracę mózgu, ważna jest odpowiednia dieta bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, magnez i witaminę D. Można zastosować także suplementy diety, na przykład te na bazie soplówki jeżowatej. Niezwykłego grzyba o ciekawym kształcie, który pomaga zadbać o bystry umysł.
Może wydawać się, że w składzie grzybów znajduje się niemal sama woda i niewiele substancji o działaniu korzystnym dla organizmu. Nic bardziej mylnego, świetnym przykładem jest soplówka jeżowata. To właśnie z niej pozyskiwane są naturalne suplementy diety wspierające pamięć i koncentrację. Sprawdź, dlaczego warto stosować soplówkę jeżowatą.
Grzyb ten przyjmuje różnorakie formy, można znaleźć egzemplarze przypominające puchate kule, lub takie przymocowane do kory drzew, wyrastające gęsto niczym sople lodu. Jego właściwości wykorzystywano w tradycyjnej medycynie wschodniej. Soplówka jeżowata (łac. Hericium erinaceus) zanan również pod nazwą lwia grzywa, można spotkać ją w Azji, Ameryce Północnej, a także w Europie. W Polsce występuje rzadko i jest objęty ścisłą ochroną. W naturze rośnie w lasach, można także ją hodować.
Wykazuje działanie korzystne dla układu nerwowego, wspiera funkcje poznawcze, dzięki czemu stosowana jako suplement diety wspiera pamięć i koncentrację. Obecne w soplówce hericenony i erinacyny mają działanie neuroprotekcyjne, dzięki czemu zmniejszają ryzyko chorób układu nerwowego, np. chorobą Alzheimera, czy Parkinsona. Przypisuje się jej także działanie poprawiające samopoczucie.
Dodatkowo soplówka jeżowata ma korzystny wpływ na układ immunologiczny. Ma także pozytywny działanie na mikroflorę jelitową. W soplówce jeżowatej znajdują się cenne antyoksydany, które przyczyniają się do wspierania walki organizmu ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, mają właściwości przeciwzapalne i przeciwstarzeniowe. Przeciwutleniacza pomagają także chronić organizm przed nowotworami i chorobami układu sercowo-naczyniowego. Dodatkowo wykazuje działanie przeciwbakteryjne, może także zmniejszać ryzyko rozwoju choroby wrzodowej, której przyczyną jest przyrost bakterii Helicobacter pylori.
Warto jednak zaznaczyć, że stosowana jest przede wszystkim w medycynie japońskiej i chińskiej, której doświadczenie odbiega od medycyny europejskiej. Dlatego nie można jednoznacznie powiedzieć, że grzyb ten ma działanie lecznicze, może być natomiast stosowany jako suplement wspierający organizm.
Spotkanie soplówki jeżowatej w polskim lesie jest raczej trudne, dodatkowo jest ona pod ochroną. Grzyb ten nadaje się jednak do hodowli, w sklepach internetowych dostępne są specjalne kołki z grzybnią do samodzielnej hodowli.
Czy można jeść soplówkę jeżowatą? Należy ona do grzybów jadalnych, ma delikatny, słodkawy smak, można ją smażyć, piec, lub gotować. Jednak najczęściej spożywana jest w formie sproszkowanej jako suplement diety. Można zakupić ją w internecie, lub w sklepach zielarskich.
Przeciwwskazaniem do spożywania soplówki jeżowatej są alergie pokarmowe, nie powinna być także spożywana przez pacjentów po przeszczepach.
Warto dodać, że pomysł suplementacji soplówką jeżowatą, warto skonsultować z swoim lekarzem.
Źródła: natu.care/pl/, gemini.pl/poradnik, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Obniża cukier i cholesterol, ma dużą zawartość błonnika. Najlepszy chleb dla zdrowego serca
Na odporność lepsze niż miód i cytryna. Dwie łyżeczki zalej wodą i wypij przed śniadaniem
Zdrowa ryba nie tylko na piątek. Zapominamy o niej, a ma dużo białka i kwasów omega-3