Hamuje apetyt i działa przeciwzapalnie. Zdrowa, ale sporadycznie używana przyprawa
Te niepozorne, brązowe nasiona o intensywnym, nieco ostrym smaku i aromacie, większość z nas kojarzy jedynie z sosem beszamelowym lub korzennymi mieszankami przypraw. Podczas gdy gałka muszkatołowa może doskonale podkreślić smak wielu dań i napojów. Nie tylko dodaje im niepowtarzalnego charakteru, ale i kryje w sobie wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Na co pomaga, oraz do czego stosować gałkę muszkatołową? Podpowiadamy.
Gałka muszkatołowa to bardzo zdrowa przyprawa. Ma szerokie zastosowanie i wpływa korzystnie na wiele aspektów zdrowotnych. Otrzymywana jest z suszonych nasion muszkatołowca korzennego, jest to przyprawa orientalna, pochodząca z Wysp Korzennych Moluki należących do Indonezji. Jej uprawy znajdują się w Indiach, Sri Lance, czy w Malezji. Jeśli chcesz w pełni cieszyć się aromatem gałki, najlepiej zetrzyj odrobinę bezpośrednio przed dorzuceniem jej do dania.
W nasionach gałki muszkatołowej znajdują się witaminy A, te z grupy B, C, oraz minerały potas, magnez, żelazo, cynk, sód, wapń, czy fosfor. Warto jednak zaznaczyć, że w szczypcie przyprawy dodawanej do dań, nie dostarczymy ilości, których potrzebuje organizm w ciągu dnia. Gałkę muszkatołową warto stosować natomiast ze względu na jej korzystne działanie na układ pokarmowy, ponieważ wspiera proces trawienia, pomaga na niestrawność i gazy, a także wykazuje właściwości przeciwwrzodowe. Gałka muszkatołowa dodawana do kawy lub herbaty może mieć działanie przyspieszające metabolizm, co korzystnie wpłynie na proces odchudzania. Może mieć także działanie hamujące apetyt.
Dodatkowo przyprawa ta pomaga zwalczać stany zapalne, rozgrzewające i rozkurczowe. Pozytywnie oddziałuje również na układ nerwowy, przypisuje się jej nawet właściwości przeciwdepresyjne i uspokajające. Co ciekawe, dodanie gałki muszkatołowej do mleka, jest sposobem na lepsze zasypianie, wystarczy taki napój wypić przed snem. Gałka muszkatołowa pozytywnie wpływa również na układ sercowo-naczyniowy, wykazuje działanie przeciwzakrzepowe, a także pomaga zbić zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi. Mówi się, że gałka muszkatołowa jest afrodyzjakiem.
Przyprawa ta ma szerokie zastosowanie w kuchni. Jest niezbędnym składnikiem sosu beszamelowego. Świetnie komponuje się z "białymi" warzywami, kalafiorem, korzeniem pietruszki, selera, czy ziemniakami. Warto dodać ją do zupy krem, czy puree. Będzie pasować również do pieczonych mięs, gulaszów i wędlin. Świetnie podbija smak ryb, owoców morza, oraz dań kuchni orientalnej, możesz dodać ją do potraw z ryżem lub makaronem ryżowym.
Gałka muszkatołowa jest często elementem korzennych mieszanek przypraw. Idealnie komponuje się z cynamonem, kardamonem, goździkami, czy anyżem. Można dodać szczyptę do jesiennych ciast, ciasteczek, owsianek, czy koktajli. Idealnie podkręci smak piernika, zimowych kaw i herbat.
Należy jednak zaznaczyć, że z gałką muszkatołową nie należy przesadzać. W zbyt dużej ilości może mieć działanie psychoaktywne, dzieje się tak z powodu obecności mirystycyny. Może powodować halucynacje, stany lękowe, palpitację serca, czy nudności. Zaleca się, aby nie przekraczać 5 g dzennie. Warto również uważać na stosowanie gałki muszkatołowej, podczas przygotowywanie potraw dla osób z alergiami pokarmowymi.
Źródła: terazgotuje.pl, fit.poradnikzdrowie.pl
Zobacz też:
Niedoceniane owoce mocy. Na serce działają zbawiennie, cukrzycy powinni jeść regularnie
Pij codziennie zamiast herbaty. W pasie będzie mniej centymetrów, odporność się poprawi