Reklama
Reklama

Herbaty najlepsze dla zdrowia. Wybierz z 10, które są szczególnie polecane przez dietetyków

Herbata to napój, po który większość z nas sięga codziennie. Pije się go przede wszystkim dla wyjątkowego aromatu, ale nie należy też zapominać o cennych właściwościach zdrowotnych. Która herbata jest najzdrowsza? Przedstawiamy ranking 10 naparów, które powinno się pić najczęściej. Polecają je dietetycy.

Herbata, zaraz obok kawy, zajmuje miejsce na podium w kategorii najpopularniejszych napojów świata. Chętnie jest spożywana o każdej porze. Sprawdzi się do śniadania, aby rozgrzać organizm, po południu do deseru czy wieczorem, aby wyciszyć organizm przed snem.

Czy picie herbaty jest zdrowie?

Picie herbaty jest zdrowe, ze względu na bogactwo związków, minerałów i witamin, niezbędnych dla utrzymania prawidłowego funkcjonowanie organizmu. Należy natomiast pamiętać, że napar może negatywnie na nas wpływać, jeśli dodamy do niego niezdrowe produkty, takie jak cukier czy słodki syrop.

Dla poprawy lub wzbogacenia smaku herbaty lepiej dodać m.in. plaster cytryny, imbir czy domowy sok malinowy. To zdrowsze alternatywny, które jeszcze bardziej zadbają o nasze ciało.

Jakie są najzdrowsze herbaty? Ranking 10 naparów

Wybierając herbatę, warto kierować się nie tylko aromatem, ale również jej właściwościami dla zdrowia. Połączenie tych dwóch istotnych kryteriów z pewnością znajdziesz w chociaż jednej z herbat z rankingu.

  • Zielona herbata

Zielona herbata obfituje w silne przeciwutleniacze takie jak przede wszystkim katechiny. Dzięki temu zahamuje działanie wolnych rodników, chroniąc organizm przed rozwojem nowotworów, chorób neurodegeneracyjnych czy stanów zapalnych. Dodatkowo wesprze funkcjonowanie mózgu, serca i układu nerwowego.

  • Herbata matcha

Matcha to sproszkowana wersja zielonej herbaty. Oznacza to, że w tej formie do organizmu dostarczamy liście w całości. To pozwala na uzupełnienie jeszcze większej ilości związków antyoksydacyjnych. Regularne przyjmowanie jej może oczyszczać organizm i wspierać pracę układu pokarmowego. Doda energii, a przy tym poprawi procesy poznawcze, zwiększy koncentrację i zdolności do zapamiętywania.

  • Biała herbata

Biała herbata to również bogactwo związków antyoksydacyjnych, takich jak m.in. polifenole, flawonoidy, katechiny. Wesprze funkcjonowanie serca poprzez obniżenie złego cholesterolu. Zmniejszy zarazem poziom kortyzolu, łagodząc stres i pozwalając się zrelaksować. Do tego napar uzupełni witaminę B3 i C, które zadbają o układ odpornościowy.

  • Herbata miętowa

Herbata miętowa jest ceniona przede wszystkim za swoje właściwości wspierające układ pokarmowy. Wspomaga ona trawienie i zwiększa produkcję kwasu żołądkowego. Dodatkowo pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit. Może łagodzić wzdęcia, objawy zespołu jelita drażliwego, bóle brzucha czy skurczowe bóle menstruacyjne. Pomoże również podczas przechodzonych infekcji układu moczowego.

  • Czarna herbata

Czarna herbata to kolejna pozycja, która odznacza się wysoką zawartością związków antyoksydacyjnych, takich jak flawonoidy. Dzięki temu regularne picie naparu pozwoli na zachowanie serca w zdrowiu. Obniży się poziom cholesterolu i ciśnienia tętniczego. Zmniejszy się ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Organizm uchronimy też od przedwczesnego starzenia i negatywnego wpływu wolnych rodników.

  • Czerwona herbata

Czerwona herbata jeszcze mocniej wspiera układ trawienny. Reguluje wydzielanie żółci, usprawnia trawienie i przemianę tłuszczu w energię. Będzie więc zbawienna podczas odchudzania. Zawarta w niej kofeina pobudzi, poprawi koncentrację i pamięć. Co więcej, ureguluje ciśnienie i poziom zarówno "dobrego", jak i "złego" cholesterolu.

  • Herbata rumiankowa

Picie rumianku działa łagodząco na wiele dolegliwości, dzięki właściwościom przeciwzapalnym. Wesprze głównie układ pokarmowy. Wpłynie rozluźniająco na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego i dróg żółciowych. Zapewni prawidłowe trawienie i perystaltykę jelit. Napar pity przed snem wyciszy organizm, odpręży i ułatwi zasypianie.

  • Herbata ulung

Herbata ulung zapobiegnie negatywnemu działaniu wolnych rodników. Zahamuje procesy utleniania, które mogą prowadzić do uszkodzenia komórek i tkanek. Ochroni zarazem przed rozwojem chorób cywilizacyjnych. Napar zadziała przeciwpróchniczo, m.in. poprzez zawartość fluoru.

  • Herbata mniszkowa

Napar z mniszka lekarskiego, pity regularnie, może pomóc zniwelować stany zapalne wątroby. Oczyści organ z toksyn i wesprze jej prawidłowe funkcjonowanie. Podobne działanie wykazuje względem nerek. Wypłukuje z nich toksyny, dzięki właściwościom moczopędnym. Złagodzi stany zapalne i obniży ciśnienie tętnicze krwi.

  • Herbata hibiskusowa

Owocowa herbata jest bogata w przeciwutleniacze. Te zneutralizują działanie wolnych rodników, zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób, które są przez nie wywoływane. Regularne picie pozwoli na wyciszenie wszelkich stanów zapalnych i uregulowanie ciśnienia tętniczego krwi.

Źródło: zdrowie.interia.pl, medonet.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Nie doceniamy tego mięsa, tymczasem jest zdrowsze od kurczaka. Robię z nich rewelacyjne kotlety

Takich chipsów już nie zjesz, Unia zakazuje sprzedaży. Mamy przepis na domową wersję, są supersmaczne

Babcie zawsze miały józefka w kuchni. Dodawały do fasolki, pasztetu i robiły herbatkę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: napoje