Reklama
Reklama

Wystarczy dosypać pół łyżeczki do porannej kawy. Udrażnia tętnice, regeneruje wątrobę i obniża cukier

Domowa przyprawa do piernika jest nie tylko czymś, co warto dodać do świątecznych wypieków. Ta korzenna mieszanka może być naturalnym wsparciem dla organizmu - wystarczy dodać pół łyżeczki do porannej kawy. Organizm tylko na tym zyska, a i smak napoju będzie jeszcze bardziej wyjątkowy.

Teoretycznie to zwykła przyprawa, ale mało kto wie o tym, że składniki w niej zawarte mogą wspierać organizm dla wielu poziomach. Przyprawa do piernika, bo o niej mowa, może chronić m.in. przed miażdżycą, czyli chorobą tętnic. Możesz kupić ją w sklepie lub przygotować w domu - będzie jeszcze zdrowsza.

Co jest w przyprawie do piernika?

Zastanawiasz się, co jest w przyprawie do piernika? Odpowiedź brzmi - to zależy. Jeżeli chodzi o sklepowe mieszanki, ich składy są bardzo różne. Kupne mieszanki często składają się w dużej mierze z cukru, mąki i kakao, a najważniejsze składniki są przez to spychane na drugi plan. Dlatego najlepszym wyjściem jest przygotowanie własnej, domowej przyprawy do piernika, która podkręci smak świątecznych wypieków i nie tylko. O tym jednak powiemy sobie nieco później. Teraz sprawdźmy, jakie są najpopularniejsze elementy tej mieszanki:

Reklama
  • Cynamon - wspiera prawidłowe trawienie, ma silne działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. 
  • Gałka muszkatołowa - ma działanie antyoksydacyjne, zapobiega także depresji. Jest uważana za silny afrodyzjak.
  • Goździki - mają silne działanie antybakteryjne, w medycynie naturalnej są polecane na ból głowy czy zębów. Mogą także obniżyć poziom cholesterolu.
  • Imbir - przez wiele osób uznawany za naturalny antybiotyk, pomaga w walce z m.in. z bólem głowy czy rozdrażnieniem. Wspiera koncentrację, jest też spalaczem tłuszczu.
  • Kardamon - polecany na prawidłowe działanie układu pokarmowego, a także w przypadku zatruć oraz przeziębień.
  • Anyż - często stosowany wspierająco w leczeniu chorób górnych dróg oddechowych. 
  • Kolendra - wspiera układ nerwowy, poprawia kondycję skóry, ma właściwości detoksykujące.
  • Ziele angielskie - łagodzi niestrawność, wspiera odporność i krążenie krwi.

Jakie właściwości prozdrowotne ma przyprawa do piernika?

Doktor Marek Skoczylas w jednym ze swoich filmów w serwisie YouTube podkreśla, że tajemnicą działania przyprawy do piernika jest to, że w tym samym miejscu i w tym samym czasie występują w niej naturalne substancje, które nasilają swoje działanie.

Co może dać nam dosypanie połowy łyżeczki przyprawy do piernika do naszej codziennej porannej kawy czy herbaty? Naukowiec nie ma wątpliwości - zdecydowanie zmniejszy się wtedy ryzyko rozwoju miażdżycy, przede wszystkim za prawą cynamonu i goździków. To para składników o silnym działaniu antymiażdżycowym i odmładzającym naczynia krwionośne. Goździki hamują utlenianie cholesterolu, natomiast cynamon chroni przed miażdżycą w taki sposób, że blokuje przenikanie cholesterolu przez ściany naczyń krwionośnych. 

- To z kolei blokuje utlenione cząsteczki cholesterolu przed pożeraniem przez komórki piankowate, które potem, mówiąc kolokwialnie, zasysane są do ściany naczyń. I tak niestety zaczyna się miażdżyca - tłumaczy doktor Marek Skoczylas.

To więc główne składniki przyprawy piernikowej w połączeniu mogą zdziałać tak wiele dla naszego zdrowia. Dodatek tej mieszanki do porannej kawy może także chronić wątrobę - dzieje się tak dzięki ekstraktowi z goździków, który może zastąpić nawet 90% leków przeciwbólowych sprzedawanych bez recepty, po które Polacy tak często sięgają. To ogromne odciążenie i korzyść dla zdrowia wątroby.

Cynamon, goździki, kardamon czy kolendra - każdy z tych składników z osobna, chroni wątrobę przed działaniem toksyn. Ołów, arsen, kadm, ksenobiotyki, rtęć - składniki przyprawy piernikowej chronią nasz organizm przed tymi szkodliwymi związkami.

Także osoby chore na cukrzyce czy zmagające się ze stanem przedcukrzycowym powinny dosypać sobie odrobinę przyprawy piernikowej - szczególnie do zielonej herbaty, która dodatkowo wzmacnia działanie cynamonu.

Domowa przyprawa do piernika - przepis

Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Nic prostszego.

Przygotuj:

  • 4 łyżki cynamonu,
  • 1 łyżkę imbiru,
  • 1 łyżkę goździków,
  • 1 łyżkę kardamonu,
  • 1 łyżeczkę gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczkę anyżu,
  • 1 łyżkę kolendry,
  • opcjonalnie szczyptę pieprzu.

Wszystkie składniki muszą być mielone lub jak najbardziej rozdrobnione.

Przesyp je do jednej miski, wymieszaj do połączenia.

Przesyp do czystego, szczelnego słoiczka.

Przechowuj w suchym miejscu.

Źródła: smaker.pl, terazgotuje.pl, YouTube @MarekSkoczylasPL

Zobacz też:

Królowie zajadali się tą rybą, możesz przygotować zamiast karpia. Ma wyborne mięso, jest prawie bez ości

Smakuje jak mix jabłka, ananasa i banana. Ma dużo błonnika i żelaza, po zjedzeniu jelita pracują jak należy

Już nie zagęszczam sosu mąką. Znalazłem dużo lepszy i zdrowszy sposób

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kawa