Jak czyścić rydze? Tylko ten sposób gwarantuje, że piasek nie zgrzyta miedzy między zębami podczas jedzenia potraw
Rydze należą do najchętniej poszukiwanych grzybów. Ich pyszny smak oraz aromat sprawia, że ten gatunek uznawany jest za jeden z najcenniejszych. Jeśli zastanawiasz się, w jaki sposób możesz wykorzystać go w kuchni to tekst dla ciebie. Podpowiadamy, jak oczyścić rydze i co z nimi zrobić, aby zachować ich smak na dłużej.
Sezon grzybowy trwa w najlepsze, a zaprawieni grzybiarze znajdują w lasach piękne i cenne okazy. Rydze to grzyby, które wielu cieszą najbardziej. Sprawdź, dlaczego warto je jeść.
Sprawdź także: Miąższ tych grzybów ma mnóstwo białka. W sezonie piekę je w specjalnym sosie, są wybitne
Rydz, a dokładnie mleczaj rydz to grzyb jadalny, który pospolicie występuje w całej Polsce. Charakteryzuje się pomarańczową barwą i kapeluszem o wklęsłym pokroju. To, co go wyróżnia to pyszny smak, uwielbiany przez wielu. Oprócz niego w rydzach znajdziemy również inną zaletę, mianowicie bogactwo składników odżywczych. Grzyby te zawierają witaminy z grupy B, witaminę A, C, D i E oraz minerały, jak cynk, jod, mangan, fosfor, miedź, wapń czy żelazo. Rydze mają w sobie także kwasy tłuszczowe i fenole, czyli składnik, wykazujący działanie przeciwutleniające.
Jedzenie rydzów jest korzystne dla organizmu. Przede wszystkim grzyby mają działanie antybakteryjne. Skutecznie wspierają układ odpornościowy i uzupełniają niedobory witamin i minerałów. Mogą wpływać na obniżenie poziomu glukozy we krwi. Wykazują także działanie antynowotworowe.
Pyszny smak rydzów może jednak szybko stracić na atrakcyjności, jeśli podczas jedzenia między zębami będzie zgrzytał nam piasek. Właśnie dlatego, zanim zaczniemy ich obróbkę, warto upewnić się, że dokładnie je oczyściliśmy. Aby uniknąć wielogodzinnej pracy, można wykorzystać proste triki, które nie tylko sprawią, że zabieg będzie skuteczny, ale także szybszy.
Warto wykorzystać do czyszczenia grzybów mąkę. Grzyby wystarczy przepłukać wodą, a następnie dokładnie obtoczyć w proszku. Wtedy ponownie opłukujemy rydze wodą. Wszystkie drobinki piasku zostaną przyciągnięte przez mąkę, a my z łatwością się ich pozbędziemy.
Innym sposobem jest zagotowanie grzybów w mocno osolonej wodzie. Już po kilku minutach zrobią się śliskie, przez co bardzo prosto usuniemy z nich wszelkie pozostałości piasku.
Rydze to pyszne grzyby, które docenimy za bogactwo smaku i aromatu. W kuchni warto je docenić i przygotować je najprościej jak się da. Wystarczy podsmażyć je na maśle oraz doprawić jedynie solą i pieprzem, aby stanowiły smakowitą przekąskę.
Jeśli jednak chcemy zachować je na dłużej, konieczna będzie odpowiednia obróbka. Rydze niestety w odróżnieniu od innych grzybów źle znoszą suszenie. Z tego powodu o wiele korzystniej będzie je zamrozić. Możemy wstępnie podsmażyć lub zblanszować grzyby, aby pozbyć się goryczki. Również dobrze można zamrozić świeże okazy.
Rydze możemy również zamknąć na zimę w słoikach. Idealnie nadają się do przetworów. Zakonserwowane w ten sposób w dalszym ciągu będą mogły być używane do zup, sosów czy gulaszy.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Chude, pełne białka i zdrowsze od drobiu. Na szlacheckich stołach nigdy go nie brakowało
Jedz, gdy chcesz zrzucić kilogramy i nabrać odporności. "Smocze oko" to kopalnia witaminy C i potasu
Ma mniej kalorii i więcej białka od kurczaka. To mięso polecają dietetycy