Miąższ tych grzybów ma mnóstwo białka. W sezonie piekę je w specjalnym sosie, są wybitne
Koźlarz babka to często spotykany w lasach grzyb jadalny, który jest ochoczo wykorzystywany w kuchni z uwagi delikatny smak i aromat. Nadaje się do marynowania, suszenia, smażenia oraz gotowania. Dodatkowo charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą za sprawą licznych składników pokarmowych. Odkryj prosty i pyszny przepis na pieczone koźlaki w maderze.
Koźlarz babka jest też nazywany kozakiem, koźlakiem lub hubą podbrzeźniakiem. Ten pyszny grzyb z rodziny borowikowatych składa się w ponad 70% z wody i charakteryzuje się wysoką zawartością białka w suchej masie. Jest bogatym źródłem aminokwasów egzogennych, czyli takich, których organizm nie jest w stanie sam syntetyzować, przez co muszą one zostać dostarczone wraz z pożywieniem.
Kozaki są bogate w witaminy B2 oraz B3, które biorą udział w ważnych procesach metabolicznych organizmu. Porcja składająca się ze 100 g kozaków zaspokaja aż 20 proc. dziennego zapotrzebowania na te witaminy. Grzyby te są również źródłem składników mineralnych, takich jak cynk, fosfor, miedź czy żelazo. Dodatkowo kozaki charakteryzują się również wysoką zawartością błonnika, który wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego oraz pomaga zachować odpowiedni poziom cholesterolu we krwi.
Sprawdź także: Tych grzybów nie można suszyć. Lepiej zamrozić lub zamarynować
Kozaki zapiekane w maderze z czosnkiem i tymiankiem, podawane w towarzystwie świeżej natki z pietruszki to prosta oraz niezwykle aromatyczna jesienna potrawa. Wspaniale współgra z chrupiącym pieczywem.
Składniki:
- 0,5 kg koźlaków;
- 2 łyżki masła;
- 125 ml madery;
- 4 ząbki czosnku;
- sól i pieprz;
- tymianek;
- natka pietruszki.
Przygotowanie pieczonych koźlaków:
Grzyby oczyszczamy i myjemy. Usuwamy trzonki koźlaków i kroimy je w plastry. Łyżką masła smarujemy naczynie żaroodporne, po czym układamy na dnie pokrojone wcześniej grzyby. Drugą porcję masła roztapiamy i polewamy kozaki w naczyniu. Przyprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem oraz tymiankiem. Całość zalewamy maderą. Grzyby pieczemy ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 200ºC. Gotowe koźlaki ozdabiamy posiekaną natką pietruszki i podajemy z grzankami. Smacznego.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Tradycyjna bawarska sałatka. Oto sekret oryginalnego Kartoffelsalat
Jajka w "szlachetnym" towarzystwie. Śniadanie tylko dla smakoszy
Dwukolorowe ciasto kawa z mlekiem. Prosty smakołyk idealny na weekend