Japończycy piją codziennie. Podkręca metabolizm i pomaga spalać tłuszcz
Japończycy znani są między innymi z tego, że długo żyją. Długowieczność zapewnia im przede wszystkim odpowiednia dieta. W niej ogromną rolę odgrywają herbaty, które są tak ważne dla Azjatów. Tę herbatę piją codziennie, co pozwala im pozostać w zdrowiu. Podkręca metabolizm, ale też dba o serce.
Sencha to japońska herbata, która jest rodzajem zielonej herbaty. W przeciwieństwie do tradycyjnej zielonej herbaty, którą się mieli i praży na patelni, sencha przygotowywana jest z całych liści, a zamiast prażenia poddaje się ją parowaniu. Dzięki specyficznemu wytwarzaniu zawiera ona więcej minerałów i nabiera charakterystycznego smaku.
Japońska sencha cechuje się delikatnie słodkim smakiem. Przy tym jej nuty są nieco maślane, orzeźwiające i mocno trawiaste, ale nadal przyjemne. Herbata zaparza się na złocisto-zielony kolor.
Regularne picie senchy dostarcza do organizmu witaminy A, C, K, E, witamin z grupy B. Do tego uzupełni minerały takie jak cynk, wapń, potas, żelazo. W naparze nie brakuje również licznych antyoksydantów jak m.in. cenne katechiny czy beta-karoten.
W efekcie sencha ma właściwości antyoksydacyjne. Będzie działać na organizm przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwstarzeniowo. Oznacza to, że zadba zarazem o wygląd cery, ale także o umysł. Zmniejszy ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych takich jak m.in. choroba Alzheimera lub Parkisona.
Co więcej, picie senchy wspomoże spalanie tłuszczu. Herbata poprawia metabolizm, zapobiegając występowaniu zaparć i przyczyniając się do usuwania toksyn i złogów z jelit. Tym samym ta japońska herbata będzie świetnym dodatkiem podczas odchudzania i przyspieszy je. Ponadto wesprze prawidłowe trawienie.
Sencha ma też właściwości obniżające cholesterol. Napar zadziała zarówno na "złą" frakcję LDL, jak i cholesterol całkowity. Picie napoju będzie skutkowało utrzymaniem prawidłowego poziomu ciśnienia tętniczego krwi, a przy tym zadba o serce. Zmniejszy ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, takich jak miażdżyca, zawał czy udar.
Aby sencha dostarczała nam wszystkich tych cennych właściwości i miała najlepszy smak, należy ją odpowiednio przygotować. Herbatę zalewamy niewrzącą czy gorącą wodą, ale dobrze ciepłą. Najlepiej, gdyby jej temperatura wynosiła około 80 st. Celsjusza. Następnie senchę parzymy od 1 do 2 minut.
Po tym czasie liście odcedzamy i możemy delektować się bogatym smakiem senchy. Liście te można wykorzystać do ponownego parzenia.
Źródło: terazgotuje.pl, medonet.pl
Zobacz też:
Jedna z najlepszych polskich ryb. Zdrowa, prawie nie ma ości, smakuje lepiej niż dorsz
Dodaj do herbaty zamiast soku z malin. Chroni przed infekcjami, rozgrzewa i działa przeciwzapalnie
Ulubiona kawa 100-latków. Jej codzienne picie wpływa na długowieczność