Reklama
Reklama

Japonki piją regularnie. Mają skórę jak alabaster, rzadziej chorują na serce

W Japonii pita o dowolnej porze dnia, popularność zyskuje także w Polsce. Bancha to wyjątkowa zielona herbata o niezwykłym aromacie i wielu zdrowotnych właściwościach. Świetna na trawienie, pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi. Ponadto znane są jej właściwości odmładzające. Sprawdź, dlaczego jeszcze warto pić ją na co dzień.

Doskonale sprawdzi się do każdego posiłku, latem natomiast warto pić ją jako orzeźwiający napój na zimno. Bancha ma wyjątkowy smak, a ponadto jest bardzo zdrowa. Nie tylko Japończycy doceniają jej właściwości.

Bancha - japońska herbata

Lubisz zieloną herbatę? W takim razie koniecznie musisz spróbować właśnie tej, w Kraju Kwitnącej Wiśni chętnie pitej niezależnie od pory dnia. Bancha, bo o niej mowa, to zielona herbata charakteryzująca się żółto-złotym odcieniem, kwaskowatym aromatem i wyrazistym, nieco gorzkawym aromatem. 

Jej nazwa pochodzi od słów "ban" i "cha". Drugi człon nazwy oznacza po prostu herbatę, natomiast słowo "ban" rozumiane jest jako "codzienne", "popularne" czy "późne". To nie jedyne znaczenie nazwy tej herbaty, ponieważ odnosi się ona także do późnych zbiorów - to z nich pochodzą liście banchy. 

Czym się różni bancha od senchy?

Czym różni się bancha od senchy? Są one produkowane z liści tych samych krzewów, ale w przypadku banchy zbierane są większe, mniej delikatne liście, umiejscowione niżej na gałązkach krzewu. Zdarza się także, że stosowane są liście z późniejszych, letnich oraz jesiennych zbiorów. 

Starsze liście charakteryzuje mniejsza zawartość kofeiny i więcej katechin. Dzięki temu bancha - w porównaniu do senchy - jest mniej pobudzająca. Banchę można zaparzać używając wody o wyższej temperaturze - inaczej niż w przypadku delikatnej senchy.

Jakie właściwości ma bancha?

Bancha ma mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Japończycy chętnie piją ją na co dzień, w różnych porach dnia, podczas spożywania posiłków. Bancha ma większą zawartość garbników niż inne herbaty, dzięki czemu charakteryzuje się właściwościami przeciwzapalnymi, ściągającymi oraz odtruwającymi.

Ten rodzaj herbaty jest również pełen katechin i antyoksydantów. Jej picie ma pozytywny wpływ na układ trawienny i przyczynia się do spowolnienia starzenia całego organizmu. Bancha oczyszcza z toksyn, obniża poziom złego cholesterolu, dzięki niej utrzymasz także w normie cukier. 

Warto pić ją również dla utrzymania zdrowych zębów i dziąseł. W jej liściach zawarta jest również witamina C, Beta-Karoten, kwas foliowy, a także wapń, fosfor oraz potas.

Jak parzyć banchę?

Bancha nie jest jeszcze zbyt popularna w Polsce i nie każdy wie, jak ją przygotować. Jej parzenie nie jest skomplikowane.

Przygotuj 3-4 g banchy na 200 ml wody. Istotna jest jej temperatura - minimalnie 70, maksymalnie 80°C. Czas parzenia banchy to 4 minuty.

Źródło: moyamatcha.com, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Orientalny smak, który ułatwia trawienie. Mało znana przyprawa o zdrowotnej mocy

Ma delikatny smak z orzechową nutą. Dobrze działa na serce i poziom cukru, najlepsza dla kobiet po 50.

Mają niższy indeks glikemiczny niż zwykłe ziemniaki. Dzięki dużej ilości potasu dobrze działają na serce

INTERIA.PL