Reklama
Reklama

Jeden z najzdrowszych owoców egzotycznych. Ma ogrom witaminy C, wspomaga serce i odchudzanie

W walce o odporność warto sięgać po naturalne produkty, a te jagody mają wyjątkowe właściwości zdrowotne. Zawierają kilkadziesiąt razy więcej witaminy C niż pomarańcze, a na tym nie kończą się ich zdrowotne właściwości. Podpowiadamy, jak wykorzystać egzotyczne owoce w codziennej diecie.

Camu-camu - egzotyczny krzew 

Camu-camu (Myrciaria dubia) to egzotyczny krzew pochodzący z obszarów Amazonii, głównie Peru i Brazylii. Rośnie wzdłuż rzek i na terenach podmokłych, osiągając wysokość do 3 metrów. Krzew ten rodzi niewielkie, soczyste owoce o intensywnie kwaśnym smaku, które kształtem przypominają jagody i mają kolor od jasnoczerwonego do ciemnofioletowego. Ze względu na wyjątkowe wartości odżywcze, camu-camu zyskało popularność na całym świecie jako superfood. Jest znane przede wszystkim z wysokiej zawartości witaminy C, dzięki czemu wspiera odporność i działa antyoksydacyjnie, co czyni go cennym dodatkiem do diety.

Sprawdź także: Ma 30 razy więcej witaminy C niż cytryna. Pij napar lub dodawaj do herbaty

Jagody camu-camu - właściwości i wartości odżywcze

Jagody camu-camu są prawdziwą bombą witaminową. Zawierają niezwykle wysokie stężenie witaminy C, które jest kilkadziesiąt razy wyższe niż w pomarańczach. Oprócz witaminy C jagody te dostarczają witamin z grupy B, a także minerałów takich jak potas, wapń, żelazo i fosfor. Są również bogate w przeciwutleniacze, w tym flawonoidy, antocyjany i kwas galusowy, które wspierają organizm w walce ze stresem oksydacyjnym i procesami zapalnymi. 

Dzięki swoim właściwościom jagody camu-camu wspierają zdrowie skóry, poprawiają samopoczucie i pomagają w naturalnym wzmacnianiu układu odpornościowego. Powinny znaleźć się w diecie ze względu na zmniejszanie ryzyka choroby Alzheimera i zwyrodnień stawów. Zawartość potasu i żelaza decyduje o tym, że owoce te wspierają serce i układ krwionośny w wyjątkowy sposób. 

Jagody camu-camu - zastosowanie w kuchni 

Jagody camu-camu są zbyt kwaśne, by jeść je na surowo, dlatego najczęściej spożywa się je w formie sproszkowanej lub w postaci wyciągu. W takiej formie są też dostępne w sklepach ze zdrową żywnością lub w internetowych. W proszku można je dodawać do smoothie, jogurtów, soków, deserów czy koktajli, wzbogacając te potrawy o intensywną dawkę witaminy C. Niewielka ilość proszku, około pół łyżeczki, wystarczy, aby wzmocnić posiłek i uzyskać jego dobroczynne właściwości. Camu-camu bywa również dodawane do wypieków, owsianek czy sosów jako składnik smakowy i odżywczy. Z powodzeniem zastąpią w ten sposób cytrynę lub ocet jabłkowy. Ze względu na swoje prozdrowotne właściwości, jagody te doskonale uzupełniają codzienną dietę w wartości odżywcze, co jest istotne szczególnie w okresie jesienno-zimowym. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ma śladowe ilości kofeiny, bogactwo witamin i smaków. Herbata dla cukrzyków i zestresowanych

Czysty cukier i puste kalorie. To najgorszy miód, a Polacy chętnie go kupują

Niedoceniane owoce mocy. Na serce działają zbawiennie, cukrzycy powinni jeść regularnie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce