-->
Reklama
Reklama

Jedz zamiast słodyczy, mają dużo błonnika, potasu i magnezu. 3 sztuki dziennie wystarczą

Zamiast sięgać po batoniki i ciasteczka, warto spróbować czegoś naturalnego i przez to również zdrowszego. Suszone figi to przekąska, która nie tylko zaspokaja ochotę na słodkie, ale też dostarcza cennych składników mineralnych. Mają sporo błonnika i są bogate w potas i magnez. Wystarczy już kilka sztuk, żeby poczuć różnicę w samopoczuciu.

Każdy z nas ma czasem ochotę na coś słodkiego. Problem w tym, że najczęściej kupujemy wtedy w sklepie czekoladę, ciastka lub inne słodkości pełne cukru i pustych kalorii. Przecież istnieją zdrowsze alternatywy - równie pyszne, a przy tym wspierające nasze zdrowie. Jedną z nich są suszone figi. Ten naturalny "cukierek" ma długą tradycję - był ceniony już w starożytności i do dziś uznawany jest za jeden z najbardziej wartościowych suszonych owoców. Jest idealny jako szybka przekąska, ale też dodatek do wielu potraw.

Co jeść zamiast słodyczy?

Na rynku spożywczym mamy niezliczoną liczbę przekąsek, które kuszą wyglądem i smakiem, ale rzadko idą w parze ze zdrowym składem odżywczym. Batoniki, cukierki czy słodzone napoje mogą poprawić humor na chwilę, ale w dłuższej perspektywie są źródłem nadprogramowych kalorii, które sprzyjają tyciu, wahaniom cukru we krwi czy pogorszeniu kondycji skóry. Dlatego coraz więcej osób stara się zamienić przetworzone słodycze na zdrowsze i bardziej naturalne produkty.

Reklama

Co można jeść zamiast słodyczy? Świetnie sprawdzają się suszone owoce - morele, daktyle, rodzynki czy żurawina (ale te bez dodatku cukru!). Naturalną słodyczą wyróżniają się też dojrzałe banany, mango czy winogrona. Orzechy i pestki to kolejny przykład - zawierają zdrowe tłuszcze, które sycą na długo i wspierają pracę mózgu. Dobrym pomysłem są też owocowe smoothie, domowe musy z jabłek i gruszek lub pieczone jabłka z cynamonem

Jeśli jednak szukasz przekąski, która będzie nie tylko słodka, ale również bogata w minerały i błonnik, warto sięgnąć po suszone figi. To owoce, które kryją w sobie mnóstwo wartości odżywczych, a przy tym są niezwykle wygodne w przechowywaniu. Co więcej, wystarczy kilka sztuk, żeby zaspokoić ochotę na coś słodkiego. Mają wyjątkową, miękką i lekko ciągnącą konsystencję, która kryje w sobie maleńkie pestki. Owoce są naturalnie słodkie, wręcz miodowe w smaku, z delikatną nutą karmelu. 

Suszone figi - zdrowa przekąska 

Figi od wieków były uznawane za symbol zdrowia i dostatku. To jedna z nastarszych roślin uprawianych przez człowieka, znana już ok. 10 tysięcy lat temu. Choć świeże owoce są popularne, to w formie suszonej zyskują na intensywności smaku, a przy tym stają się skoncentrowanym źródłem cennych składników, jak witaminy A, C czy E. 

To przede wszystkim bogactwo błonnika - już kilka sztuk dziennie wspiera trawienie, reguluje pracę jelit i pomaga w utrzymaniu uczucia sytości. Dzięki temu figi mogą być świetnym elementem diety osób dbających o linię. 

Kolejną zaletą suszonych fig jest wysoka zawartość potasu. Minerał reguluje ciśnienie krwi i wspiera prawidłową pracę serca. Figi są również dobrym źródłem magnezu, który wspiera układ nerwowy, redukuje stres i poprawia koncentrację. Do tego dochodzi jeszcze wapń - niezbędny dla zdrowych kości i zębów. Figi zawierają także żelazo, które wspomaga produkcję czerwonych krwinek i chroni przed anemią

Warto wspomnieć jeszcze o naturalnych przeciwutleniaczach (polifenolach), które pomagają neutralizować wolne rodniki, wykazują potencjał przeciwnowotworowy i spowalniają procesy starzenia. Dzięki temu figi wpływają korzystnie na wygląd skóry.

Kto powinien jeść suszone figi? Przede wszystkim osoby, które potrzebują energii - sportowcy, uczniowie, osoby pracujące umysłowo. To także świetny wybór dla osób dbających o serce, układ trawienny czy kości. A kto powinien uważać? Ze względu na stosunkowo wysoką zawartość cukru naturalnego (fruktozy) figi nie są wskazane dla osób z cukrzycą czy insulinoopornością. Umiar powinny zachować także osoby na diecie niskokalorycznej, bo suszone figi są dość kaloryczne (jedna sztuka to ok. 44 kcal). 

Ile suszonych fig można zjeść dziennie?

Choć suszone figi mają wiele zalet, warto pamiętać o umiarze. Dietetycy podkreślają, że wystarczy zjeść 2-3 figi dziennie, żeby dostarczyć organizmowi solidną porcję błonnika pokarmowego i minerałów. Taka ilość nie obciąży organizmu nadmiarem cukru ani kalorii, a jednocześnie zaspokoi apetyt na coś słodkiego. 

Jak wykorzystać suszone figi w kuchni? Oprócz jedzenia ich solo, można je dodać do owsianki, jogurtu czy musli - wówczas staną się pełnowartościowym śniadaniem. Będą też pasować do ciast, deserów i zdrowych ciasteczek, np. owsianych. W kuchni wytrawnej warto połączyć je z serami pleśniowymi, orzechami czy sałatkami na bazie rukoli. Można je dorzucić także do duszonych mięs czy sosów, dodając im nieco słodyczy. 

Gdzie kupić suszone figi? Dostaniesz je w większości supermarketów, w sklepach ze zdrową żywnością czy na targach. Warto wybierać wówczas te bez dodatku cukru i konserwantów. Bez problemu nabędziesz je też w sklepach internetowych - wybór będzie jeszcze większy.

Suszone figi to przekąska, która łączy w sobie naturalną słodycz i bogactwo wartości odżywczych. Wystarczy kilka sztuk dziennie, by wesprzeć trawienie, dostarczyć organizmowi minerałów i zaspokoić apetyt na słodycze. Warto włączyć je do codziennej diety - jako zamiennik słodkich przekąsek, dodatek do śniadania czy element wytrawnego obiadu lub kolacji. 

Źródło: terazgotuje.pl, dietetycy.org.pl

Zobacz też:

Mają dużo żelaza, dodają energii, działa na skórę jak kolagen. Wystarczy zjeść kilka dziennie

Kup więcej, gdy jest na promocji. Jest o niebo lepsza od dorsza, po zjedzeniu długo czujesz sytość

Mniej popularny niż jego sławny brat. Możesz chrupać na surowo, ma dużo potasu, zapobiega miażdżycy i cukrzycy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: figi | słodycze | owoce