Reklama
Reklama

Jedz, aby mieć lepszą pamięć i zdrowe kości. To bardzo niedoceniane warzywo

W Polsce wciąż nie jest tak popularna jak kapusta biała, a szkoda, bo ma mnóstwo prozdrowotnych właściwości, obok których trudno przejść obojętnie. Sprawdź, dlaczego warto włączyć kapustę włoską do codziennego jadłospisu całej rodziny.

To warzywo wzbogaca smak każdej potrawy. Bigos, gołąbki, zupy, surówki - wszystko będzie wyborne, gdy w przepisie znajdzie się kapusta włoska. Warto jeść ją na co dzień - dla doznań smakowych, ale również dla zdrowia.

Kapusta włoska - warzywo z południa Europy

Polacy najchętniej podczas codziennych zakupów wybierają kapustę białą, ale w wielu miejscach można znaleźć także inną odmianę tego warzywa. Kapusta włoska zwraca uwagę z uwagi na swoje pomarszczone liście oraz charakterystyczny kolor. Chociaż pochodzi z południowej Europy, dziś uprawiana jest właściwie na wszystkich kontynentach.

Warto sięgać po nią przede wszystkim ze względu na wyjątkowy smak oraz wartości odżywcze.

Co zawiera kapusta włoska?

Kapusta włoska zawiera prawdziwe bogactwo witamin i składników mineralnych. Zawarta w tym warzywie witamina C jest naturalnym przeciwutleniaczem. Minimalizuje ryzyko powstawania chorób nowotworowych, doskonale wpływa na wygląd cery, ujędrnia skórę i wygładza zmarszczki.

W kapuście włoskiej znajduje się także cenny kwas foliowy oraz witamina B9 - wspiera ona pracę układu nerwowego, a także pozytywnie wpływa na układ krwionośny. Dzięki temu można uchronić się przed anemią.

Jedząc regularnie ten rodzaj kapusty, możesz uzupełnić także niedobór potasu w organizmie. Jest to istotne dla prawidłowej pracy serca. Z kolei magnes ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Dzięki jedzeniu kapusty włoskiej pozytywnie wpłyniesz więc na swoje funkcje poznawcze, pamięć, koncentrację. Kapusta włoska dostarcza również spore ilości fosforu - ma on dobry wpływ na zdrowie kości i zębów. Witaminy B1, B2, B4, selen, chrom, cynk - to także jest zawarte w tym wyjątkowym warzywie.

Co istotne, kapusta włoska nie jest wskazana w przypadku osób zmagających się z przewlekłymi chorobami układu pokarmowego takimi jak zespół jelita drażliwego, wrzody żołądka czy inne problemy z trawieniem.

Kapusta włoska w kuchni

Kapusta włoska w kuchni sprawdza się doskonale. To świetny zamiennik często wybieranej przez Polaków białej odmiany - z powodzeniem może ją zastąpić w niemalże każdym daniu. Doskonale smakuje ona na ciepło - na przykład zasmażana z marchewką, cebulą i koperkiem czy w tradycyjnych gołąbkach. Świetnym pomysłem jest także przygotowanie zupy z kapusty włoskiej, a także aromatycznych kotlecików.

To pełne prozdrowotnych właściwości warzywo warto jeść także na surowo. Surówka z kapustą włoską to świetny dodatek do dań obiadowych.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Powinna być w kuchni każdego seniora i osób chorych na serce. Skarbnica potasu, magnezu i wapnia

Orientalny smak, który ułatwia trawienie. Mało znana przyprawa o zdrowotnej mocy

Ma delikatny smak z orzechową nutą. Dobrze działa na serce i poziom cukru, najlepsza dla kobiet po 50.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kapusta