Jedz, aby mieć lepszą pamięć i zdrowe kości. To bardzo niedoceniane warzywo
W Polsce wciąż nie jest tak popularna jak kapusta biała, a szkoda, bo ma mnóstwo prozdrowotnych właściwości, obok których trudno przejść obojętnie. Sprawdź, dlaczego warto włączyć kapustę włoską do codziennego jadłospisu całej rodziny.
To warzywo wzbogaca smak każdej potrawy. Bigos, gołąbki, zupy, surówki - wszystko będzie wyborne, gdy w przepisie znajdzie się kapusta włoska. Warto jeść ją na co dzień - dla doznań smakowych, ale również dla zdrowia.
Polacy najchętniej podczas codziennych zakupów wybierają kapustę białą, ale w wielu miejscach można znaleźć także inną odmianę tego warzywa. Kapusta włoska zwraca uwagę z uwagi na swoje pomarszczone liście oraz charakterystyczny kolor. Chociaż pochodzi z południowej Europy, dziś uprawiana jest właściwie na wszystkich kontynentach.
Warto sięgać po nią przede wszystkim ze względu na wyjątkowy smak oraz wartości odżywcze.
Kapusta włoska zawiera prawdziwe bogactwo witamin i składników mineralnych. Zawarta w tym warzywie witamina C jest naturalnym przeciwutleniaczem. Minimalizuje ryzyko powstawania chorób nowotworowych, doskonale wpływa na wygląd cery, ujędrnia skórę i wygładza zmarszczki.
W kapuście włoskiej znajduje się także cenny kwas foliowy oraz witamina B9 - wspiera ona pracę układu nerwowego, a także pozytywnie wpływa na układ krwionośny. Dzięki temu można uchronić się przed anemią.
Jedząc regularnie ten rodzaj kapusty, możesz uzupełnić także niedobór potasu w organizmie. Jest to istotne dla prawidłowej pracy serca. Z kolei magnes ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Dzięki jedzeniu kapusty włoskiej pozytywnie wpłyniesz więc na swoje funkcje poznawcze, pamięć, koncentrację. Kapusta włoska dostarcza również spore ilości fosforu - ma on dobry wpływ na zdrowie kości i zębów. Witaminy B1, B2, B4, selen, chrom, cynk - to także jest zawarte w tym wyjątkowym warzywie.
Co istotne, kapusta włoska nie jest wskazana w przypadku osób zmagających się z przewlekłymi chorobami układu pokarmowego takimi jak zespół jelita drażliwego, wrzody żołądka czy inne problemy z trawieniem.
Kapusta włoska w kuchni sprawdza się doskonale. To świetny zamiennik często wybieranej przez Polaków białej odmiany - z powodzeniem może ją zastąpić w niemalże każdym daniu. Doskonale smakuje ona na ciepło - na przykład zasmażana z marchewką, cebulą i koperkiem czy w tradycyjnych gołąbkach. Świetnym pomysłem jest także przygotowanie zupy z kapusty włoskiej, a także aromatycznych kotlecików.
To pełne prozdrowotnych właściwości warzywo warto jeść także na surowo. Surówka z kapustą włoską to świetny dodatek do dań obiadowych.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Powinna być w kuchni każdego seniora i osób chorych na serce. Skarbnica potasu, magnezu i wapnia
Orientalny smak, który ułatwia trawienie. Mało znana przyprawa o zdrowotnej mocy