Reklama
Reklama

Jedz dwa jajka na twardo dziennie. Niebywałe efekty zobaczysz bardzo szybko

Jajka mają w sobie niezwykłe właściwości, które sprawiają, że warto je jeść każdego dnia. Co więcej, nadają się nie tylko na śniadanie. W wersji na twardo najczęściej jemy je z dodatkiem majonezu i chleba. Okazuje się, że nie jest to jednak najkorzystniejsze połączenie dla naszego zdrowia. Dowiedz się, w jaki sposób najlepiej jest jeść jajka na twardo. Podpowiadamy, z czym najlepiej je połączyć.

Jajka to cenny element diety, który ma korzystny wpływ na nasze zdrowie. Dietetycy uważają, że są one jedne z najlepszych produktów, które można zaserwować na śniadanie. Nie tylko są bardzo smaczne, ale i sycące, dzięki czemu do obiadu nie pomyślisz o podjadaniu. 

Dlaczego warto jeść jajka na twardo?

Jajka to przede wszystkim białko oraz zdrowe tłuszcze. Zawierają również sporo witamin, minerałów oraz aminokwasów. Uznaje się je pokarm dla naszego mózgu. A to wszystko za sprawą choliny, lecytyny oraz witaminy B12. Właśnie dlatego uznaje się, że jedzenie jajek na śniadanie może poprawić naszą zdolność do koncentracji w ciągu całego dnia. Dzięki witaminie D i sporej dawce wapnia spożywanie jajek wspiera układ kostny oraz wzmacnia kości i zęby.

Dzięki zawartości zdrowych tłuszczy jajka wpływają korzystnie na układ krwionośny. Kwasy omega-3 i lecytyna mogą pomagać w zredukowaniu zbyt wysokiego poziomu złego cholesterolu we krwi oraz zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca w przyszłości.

Takie substancje jak, zeaksantyna, karotenoidy oraz luteina to składniki, dzięki którym jajka mają pozytywny wpływ na zdrowie naszych oczu. Chronią nas przed rozwojem zaćmy oraz przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym.

Jajka to również świetny sposób na zadbanie o promienną skórę, zdrowe i mocne włosy oraz paznokcie. Z kolei spora dawka białka pomoże osobom, które się odchudzają, być sytym przez dłuższy czas. Dodatkowo pozytywnie wpłynie na kondycję mięśni.

Zobacz także: Na obiad przygotuj swojską ciupankę. Odkryj sekret staropolskiego smaku

Ile minut gotować jajka na twardo?

Gotując jajka na twardo, wiele osób popełnia jednak duży błąd. Okazuje się, że czas gotowania ma wielkie znaczenie w kwestii zawartości substancji odżywczych. Im dłużej gotujemy jajka, tym mniej wartości jest w nich zachowanych. Oznacza to, że gotując jajka na twardo, warto dokładnie mierzyć czas.

Aby uzyskać smaczne jajka na twardo lub półtwardo, warto gotować je przez ok. 6-8 minut. Jeśli będziemy trzymać je w wodzie dłużej, może ono nie tylko stracić większość cennych składników odżywczych, ale także stracić atrakcyjny wygląd oraz przyjemną strukturę.

Zobacz także: Zanim opanierujesz i usmażysz, dobrze natrzyj. Takich schabowych rodzina jeszcze nie jadła

Jak jeść jajka na twardo?

Jajka na twardo najczęściej łączymy z majonezem. Jest to smaczne połączenie, niekorzystne jednak dla naszego zdrowia. Jajka nie zawsze warto łączyć też z mięsem, szczególnie jeśli mamy problem z trawieniem ciężkich posiłków. Jajka zawierają cenne nienasycone kwasy tłuszczowe oraz białko, najlepiej połączyć je z węglowodanami złożonymi, warzywami oraz owocami.

Śniadanie złożone z dwóch jajek na twardo, sałatki i pełnoziarnistego pieczywa to jeden z najlepszych sposobów na pełnowartościowe śniadanie.

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

To najlepsze jedzenie na upały. Chłodzą i szybko nawadniają

Najlepsze dania ze szpinakiem. Sezon na świeży szpinak rozpoczęty

Dziś zapomniane, a w PRL-u było przysmakiem. I słusznie, bo to warzywo to witaminowa bomba

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: jaja | śniadanie