Jest 10 razy zdrowsza od zwykłej zielonej herbaty. Poprawia koncentrację i działa relaksująco
Ten zielony napój pojawił się już w niemal każdym kawiarnianym menu. Co więcej, wiele osób decyduje się na niego zamiast klasycznej kawy czy herbaty. Matcha, bo właśnie o niej mowa, to nie tylko chwilowy trend, a świetny sposób na zadbanie o zdrowie. Sprawdź, jakie ma wartości odżywcze, oraz jak pić matchę.
Picie zielonej herbaty to sposób na wsparcie organizmu. Czy wiesz jednak, czym różni się od popularnego, intensywnie zielonego napoju z dodatkiem mleka, czyli matchy? W poniższym artykule podpowiemy ci, co jest zdrowsze - matcha, czy zielona herbata.
Matcha to bardzo drobno sproszkowane listki delikatnej zielonej herbaty. Jej uprawa wymaga specjalnych warunków, rośliny na dwa do czterech tygodni przed zbiorami osłaniane są przed słońcem za pomocą specjalnych mat. Zabieg ten hamuje zbyt szybki wzrost, jednocześnie sprawiając, że młode liście gromadzą jeszcze więcej substancji prozdrowotnych. Matcha wywodzi się z Chin, jednak najbardziej znana jest dzięki chanoyu, japońskiej ceremonii picia herbaty. Napój ten ma intensywny zielony kolor oraz ciekawy, nieco trawiasty smak z wyczuwalnymi nutami goryczki.
Sprawdź także: Pobudzające koktajle na bazie herbaty. Siły witalne i energia szybko wrócą
Chociaż zarówno zwykła zielona herbata liściasta, jak i matcha są bardzo zdrowe, ta druga kryje w sobie znacznie większą ilość cennych antyoksydantów. Składniki te mają działanie wspierające walkę organizmu ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, a także chronią organizm przed stresem oksydacyjnym. Napój ten działa przeciwzapalnie, zapobiega przedwczesnemu starzeniu, a także zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
W składzie matchy można znaleźć również witaminy A i C takie połączenie składników korzystnie wpływa na odporność, stan skóry, czy zdrowie oczu. Ponadto obecne są tu minerały, takie jak potas, który reguluje ciśnienie krwi, wzmacniający kości i zęby wapń, czy żelazo, które pomaga zapobiegać anemii.
Znajduje się tu również EGCG, organiczny związek chemiczny, który jest pochodną katechiny, który między innymi zapobiega miażdżycy. W jednej filiżance matchy jest go 10 razy więcej, niż w zwykłej zielonej herbaty. Jej regularne picie doskonale wpływa na układ krążenia, wspiera serce, a także zbija zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu. Ponadto spożywana matchy korzystnie działa na układ odpornościowy. Obecny w niej chlorofil wspiera oczyszczanie organizmu ze szkodliwych substancji.
Matcha dla wielu osób może być alternatywą dla kawy, jednak w odróżnieniu od niej nie powoduje nadmiernego pobudzenia. W jej składzie obecna jest L-teaniny, wspiera układ nerwowy, poprawia samopoczucie, koncentrację, a także uspokaja i relaksuje. Warto spożywać ją również, jeśli chcemy pozbyć się nadprogramowych kilogramów, ponieważ podkręca metabolizm, oraz wspiera spalanie tłuszczu. Rekomendowana jest także kobietom, w okresie menopauzy, ponieważ zmniejsza ryzyko osteoporozy.
Według tradycyjnej receptury, matchę powinno przygotowywać się w specjalnej miseczce, która nazywana jest chwan, do której wsypuje się proszek za pomocą chasaku, czyli bambusowej łyżeczki. Po wlaniu wody,Japończycy używają specjalnej miotełki chasen, która wykonana jest z bambusa, dzięki niej napój jest idealnie wymieszany i spieniony. W domowych warunkach możesz posłużyć się zwykłą filiżanką i spieniaczem do mleka. Ważne jest natomiast, aby zadbać o odpowiednią temperaturę wody, powinna mieć ok. 70-80 stopni.
Przygotowanie matchy zacznij od wsypania do filiżanki płaskiej łyżeczki proszku. Następnie wlej około 100 ml wody w temperaturze 80 stopni. Użyj spieniacza, aby dokładnie wymieszać zawartość. Gotową matchę możesz podawać solo, dolać do niej mleka, lub napoju roślinnego. Możesz pić ją na ciepło, lub wlać ją do wysokiej szklanki i podawać z kostkami lodu. Matchę możesz również dosłodzić, miodem, erytrytolem, ksylitolem, lub specjalnymi syropami.
Źródła: terazgotuje.pl, zywienie.medonet.pl
Zobacz też:
Polski tłuszcz króluje w ważnym rankingu. My omijamy, a świat zachwyca się jego smakiem