Reklama
Reklama

Jest smaczniejsza i zdrowsza od łososia, ale i tak ją omijamy. Do tego delikatne mięso, brak tłuszczu i ości

Dietetycy i lekarze zachęcają, aby w naszej diecie znalazło się jak najwięcej ryb. Są lekkostrawne, dostarczają białka, cennych kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów. Dziś przyjrzymy się bliżej rybie, która stanowczo za rzadko ląduje na naszych talerzach. Sprawdź, jakie właściwości ma sola, oraz jak najlepiej ją przyrządzić.

Sola, zwana również "podeszwicą", należy do rodziny solowatych, jest rybą morską, co ciekawe można spotkać ją w naszym Morzu Bałtyckim. Jest chuda, lekkostrawna i niskokaloryczna, dlatego bez obaw może być spożywana zarówno przez dzieci, kobiety w ciąży, czy osoby na diecie odchudzającej. Zastanawiasz się, jak przyrządzić solę, aby smakowała najlepiej? Podpowiadamy.  

Sprawdź także: Rosół poszedł w odstawkę. Teraz na weselach ta zupa jest hitem

Sola - ryba na stres

Jakie właściwości prozdrowotne ma sola? W jej składzie znajduje się witamina D, która między innymi wzmacnia kości i zęby, wpływa na odporność organizmu, a także zmniejsza ryzyko depresji. Jest także źródłem witaminy B12, która korzystnie wpływa na układ nerwowy, redukując uczucie zmęczenia, jest niezbędne do wytwarzania hormonów szczęścia, czyli serotoniny. W soli obecna jest także witamina E, która wspiera kondycję skóry, włosów i paznokci, a także ma działanie przeciwutleniające. Obecne są w niej także nienasycone kwasy tłuszczowe, dzięki czemu korzystnie wpływa na układ krążenia, pomaga zbić zbyt wysoki cholesterol, a także wspiera układ nerwowy i pomaga zadbać o urodę.

Sola należy do ryb chudych, dlatego będzie dobrym wyborem dla osób, które chcą zadbać o układ sercowo-naczyniowy. W jej składzie znajduje się sporo potasu, który wpływa między innymi na regulowanie ciśnienia krwi. Co ciekawe, okazuje się, że ryba ta może wpłynąć pozytywnie na wzmocnienie odporności organizmu, dzieje się tak między innymi dzięki sporej zawartości selenu. Ma on także właściwości antyoksydacyjne, między innymi wspiera walkę organizmu ze szkodliwym działaniem wolnych rodników. Selen wykazuje również działanie przeciwdepresyjne, przeciwstresowe, oraz wspiera działanie tarczycy.  

Dodatkowo jedzenie soli będzie wskazane dla osób, które chcą stracić zbędne kilogramy. Jest niskokaloryczna, w 100 g znajduje się jedynie ok. 88 kcal. Dodatkowo ma sporo białka, dzięki czemu zapewnia sytość po posiłku, a także dobrze wpływa na pracę i regenerację mięśni, co jest szczególnie ważne dla osób aktywnych fizycznie. Warto wspomnieć także o tym, że sola, w odróżnieniu do innych ryb, zawiera stosunkowo niewielkie ilości metali ciężkich, dlatego może być podawana dzieciom i kobietom w ciąży.

Jak przyrządzić solę?

Zastanawiasz się, jak przyrządzić solę? Można to zrobić na kilka sposobów, nadaje się do pieczenia, smażenia, czy gotowania. To delikatna ryba, nie potrzebuje wielu dodatków, aby świetnie smakować. Jedną z najzdrowszych i najsmaczniejszych opcji jest sola pieczona w piekarniku. Oczyszczone filety wystarczy skropić sokiem z cytryny, odrobiną oliwy z oliwek, a także oprószyć solą i pieprzem. Warto dodać także ulubione zioła, wybierz to, co lubisz, rozmaryn, zieloną pietruszkę, lub koperek. Na wierz ułóż plastry cytryny. Piecz w piekarniku w naczyniu żaroodpornym nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut.

Możesz także przygotować smażoną solę z patelni. Wystarczy, że umyte i osuszone filety posypiesz solą i pieprzem, a następnie skropisz sokiem z cytryny. Panieruj je w mące, jajku i bułce tartej. Usmaż je na maśle klarowanym, aż będą rumiane i chrupiące.

Jeżeli masz w domu niejadki, które trudno przekonać do jedzenia ryb, możesz zaserwować im kotlety rybne. Wystarczy, że zmieloną solę wymieszasz z jajkiem, bułką namoczoną w mleku, posiekaną pietruszką, ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem. Następnie uformuj kotlety, obtocz je w bułce tartej i usmaż je na zloty kolor.

Sola bywa mylona z limandą - rybą z rodziny flądrowatych, która pomimo niższej ceny, ma zdecydowanie mniej wartości odżywczych, jej mięso jest gorszej jakości, a także nie jest tak smaczne jak sola.  


Źródła: zywienie.medonet.pl, fit.poradnikzdrowie.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zdrowsze i mniej kaloryczne od płatków owsianych. Pomagają schudnąć, działają przeciwzapalnie

Wystarczy wsypać pół łyżeczki do ciepłej wody. Metabolizm przyspieszy, jelita będą sprawnie pracować

Obniża cukier i cholesterol, ma dużą zawartość błonnika. Najlepszy chleb dla zdrowego serca

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ryby