Reklama
Reklama

Rosół poszedł w odstawkę. Teraz na weselach ta zupa jest hitem

Wesele tradycyjnie zaczyna się od rosołu, jednak wiele par młodych odchodzi już od klasyki na rzecz nieco bardziej nowoczesnych propozycji. Zupa z pora jest kremowa, delikatna i przypadnie do gustu praktycznie każdemu. Dowiedz się, jak prosto ją przyrządzić. Jeśli czeka cię organizacja wesela, może okazać się, że będzie idealną opcją również na twoim przyjęciu.

Jakie zupy podaje się na weselach?

Wybierając potrawy na wesele, często kierujemy się gustem większości gości. Stawiamy na dania, które wszyscy znają, takie jak: barszcz, rosół, czy zupy gulaszowe. Warto jednak poeksperymentować i spróbować nowych rozwiązań. Musimy jednak pamiętać, aby modne potrawy również wpisywały się w preferencje większości gości. Na pewno nie sprawdzą się dania o intensywnym smaku, które wykorzystują orientalne, mocne przyprawy.

Jeśli znudziły ci się tradycyjne potrawy, możesz postawić na dania z nowoczesnym twistem. Warzywa jak por, marchew czy pomidor tworzą pyszne zupy krem, które mogą być ciekawą alternatywą dla rosołu. Będą stanowić lekkie i smakowite pierwsze danie, idealną przystawkę przed daniem głównym To również dobry wybór, jeśli wiemy, że na przyjęciu będą weganie i wegetarianie. Zupy krem nie wymagają użycia mięsa.

Naszą propozycją jest zupa krem z pora. Dzięki użyciu przypraw nie jest mdła, a śmietanka sprawia, że ma kremową, bogatą konsystencję. Dodatkowo jest lekkostrawna i będzie doskonale komponować się z kolejnymi, cięższymi daniami.

Zobacz także: Sycące danie jak z żeliwnego gara. Wypróbuj przepis na kociołek Hultajski

Zupa porowa — weselny hit

Składniki:

  • 5 jasnych części pora,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 marchew,
  • część małego selera,
  • 1,5 l bulionu lub wody,
  • 150 ml śmietanki kremówki,
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej,
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól i pieprz,
  • olej lub oliwa do smażenia,
  • opcjonalnie: grzanki, chleb, papryka słodka do posypania.

Pora pokrój w krążki. W garnku rozgrzej olej lub oliwę i wrzuć pora. Podsmażaj na średnim ogniu do momentu, aż por będzie miękki i zarumieniony. Zdejmij kilka sztuk i pozostaw do ozdobienia gotowego dania później.

Pietruszkę, marchew, seler oraz ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Dorzuć do pora, podsmażaj przez 2-3 minuty, po czym zalej bulionem lub wodą. Gotuj całość pod przykryciem przez ok. 30 minut, do momentu, aż warzywa będą miękkie.

Całość zblenduj za pomocą blendera ręcznego i dopraw papryką, gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Następnie dolej śmietankę i ponownie zblenduj. Gotuj jeszcze przez kilka minut.

Gotową zupę podawaj z podsmażonym porem, posypaną grzankami lub z łyżką śmietany. Możesz także posypać ją szczyptą papryki. Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Proste sznycelki z panierką. Chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku

Te naleśniki dosłownie rozpuszczają się w ustach. Z kremowym dodatkiem to kulinarny sztos

Przepis na kiełbasę morawską mam od sąsiada. Nie wierzyłam, że uda mi się zrobić takie delicje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa