Kiszoną, marynowaną, w formie musu wszyscy znają. Mało kto robi z niej tę pyszną przekąskę
Od pewnego czasu w sklepach możemy natknąć się na dynie, na które niedawno rozpoczął się sezon. Rzeczone produkty nadają się nie tylko na przetwory – można je wykorzystać między innymi do przygotowywania rozmaitych deserów, takich jak ciasta czy muffiny. Dynie możemy również kandyzować, robiąc z nich przekąskę idealną do chrupania.
Dynia to z botanicznego punktu widzenia owoc (duża jagoda) rośliny z rodziny dyniowatych. W Polsce uprawia się między innymi dynię zwyczajną, dynię piżmową oraz dynię olbrzymią.
Dynia jest często wykorzystywana do przygotowywania różnego typu przetworów. Przyrządza się z niej aromatyczne dżemy, konfitury czy kompoty. Popularna jest także dynia kiszona czy marynowana. Okazuje się jednak, że ów produkt znajduje również inne kulinarne zastosowanie. Da się z niego zrobić pyszne puree stanowiące bazę do rozmaitych deserów – po dynię często sięgają entuzjaści wypieków. Szczególnie popularne są dyniowe ciasta – tiramisu, tarta, sernik czy brownie.
Mało kto decyduje się na przygotowanie kandyzowanej dyni, a szkoda! Rzeczony produkt w tym wydaniu staje się świetną przekąską – idealną do chrupania przy ulubionym filmie czy serialu. Kandyzowaną dynię możemy zrobić samodzielnie w domowym zaciszu lub kupić – w większości przypadków jest dostępna w sklepach ze zdrową żywnością lub dużych marketach.
Co ciekawe, kandyzowana dynia nadaje się nie tylko do jedzenia w ramach przekąski. Można ją dodać do rozmaitych wypieków – doskonale odnajdzie się w ciastach, ciasteczkach czy w ramach ozdoby rzeczonych deserów. Niektórzy wykorzystują kandyzowaną dynię jako dodatek do herbaty, dzięki czemu gorący napój zyskuje ciekawego smaku i aromatu.
Przeczytaj też: Zrób zapasy, póki trwa sezon, bo to cudowny owoc. Na stłuszczoną wątrobę, słaba odporność i stres
Zrobienie kandyzowanej dyni nie jest skomplikowane. Wystarczy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki i postępować zgodnie z przepisem. Do wykonania tego przysmaku potrzebne będą:
- 500 g obranej i pokrojonej w mniejsze kawałki dyni (nieco większe niż docelowe – około 3 na 3 cm) – do tego celu idealnie nada się dynia piżmowa, która odznacza się twardszym miąższem;
- 500 g cukru;
- 500 ml wody;
- 30 g cukru pudru;
- skórka i sok z 1 pomarańczy;
- 1 laska cynamonu.
Sposób przygotowania:
- W garnku zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Do powstałego syropu dodajemy skórkę z pomarańczy, wyciśnięty sok z 1 owocu oraz laskę cynamonu. Umieszczamy w nim także kawałki dyni. Gotujemy całość na małym ogniu przez około 1,5-2 godziny. Co jakiś czas mieszamy, jednak z należytą ostrożnością, by nie uszkodzić dyni.
- Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce rozkładamy kawałki dyni. Pozostawiamy je na kilka godzin do wystudzenia. Następnie suszymy je przez około 2,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do 80 stopni Celsjusza.
- Na sam koniec, po wyciągnięciu dyni z piekarnika i jej przestudzeniu obtaczamy wszystkie kawałki w cukrze pudrze. Najlepiej przechowywać ją w słoiku.
Kandyzowana dynia to idealna przekąska, która pomoże nam zaspokoić ochotę na coś słodkiego. Rzeczone słodkości możemy jeść bez żadnych dodatków, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by dorzucić je do owsianki lub płatków śniadaniowych.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
W PRL-u wszyscy wcinali, dziś niektórzy nawet nie patrzą w jego stronę. Ma dużo białka i żelaza
Orzech, który działa jak podwójne espresso. Dodaje energii, pomaga się skupić