Kopalnia antyoksydantów, balsam dla wątroby i serca. W wersji pieczonej smakują lepiej i nie tracą wartości
Kupisz je w każdym warzywniaku i supermarkecie, kosztują grosze, a jednocześnie kryją w sobie cały zestaw składników wspierających zdrowie, dzięki czemu działają jak najlepszy suplement. Słodkie czerwone buraki zimą pojawiają się w naszym menu dużo częściej. Zazwyczaj dzieje się tak za sprawą barszczu, warto jednak wykorzystać te smaczne warzywa także w innych przepisach. Dziś sprawdzimy, co zrobić z pieczonych buraków.
Buraki to samo zdrowie. Można jeść je na surowo, na przykład w postaci świeżo wyciskanego soku, zrobić z nich pyszne zupy, sałatki i surówki, a także upiec w piekarniku. W tej ostatniej wersji są wyjątkowo smaczne i cenne dla organizmu. Jak upiec buraki, aby smakowały najlepiej? Podpowiadamy.
Jedzenie buraków przynosi wiele korzyści dla zdrowia. Świetnie wpływają na układ krążenia, wspierają pracę serca, a także przyczyniają się do utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi, zbijają wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi, oraz mają działanie przeciwmiażdżycowe. Regularne spożywanie tych warzyw pomaga także zadbać o kondycję skóry oraz wspiera prawidłową pracę wątroby.
Warzywa te dostarczają witaminę C, która wspiera odporność oraz wykazuje działanie antyoksydacyjne. Buraki to także źródło minerałów: magnezu, który wspiera układ krążenia, nerwowy i mięśniowy; żelaza, zmniejszającego ryzyko wystąpienia anemii; potasu, który reguluje ciśnienie krwi; oraz wapnia, wzmacniającego kości. Nie brakuje w nich także cennych przeciwutleniaczy, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników, zmniejszają stany zapalne w organizmie, chronią go przed rozwojem chorób nowotworowych, oraz działają przeciwstarzeniowo.
Pieczone buraki dostarczą ci także cennego błonnika pokarmowego, który wspiera trawienie, poprawia perystaltykę jelit, zapobiega powstawaniu gazów i wzdęć, a także dobrze działa na mikroflorę jelitową. Błonnik ma także znaczenie w kontekście utrzymania odpowiedniego poziomu cukru oraz cholesterolu we krwi. Dodatkowo buraki są stosunkowo niskokaloryczne, w 100 g zawierają 43 kcal, dlatego będą dobrym wyborem również dla osób, które chcą schudnąć.
Buraki możesz upiec na kilka sposobów. Jednym z nich jest pokrojenie obranych buraków w słupki, łódeczki lub plastry. Staraj się, aby były równej grubości i wielkości, dzięki czemu upieką się w tym samym czasie. Dodaj do nich oliwę z oliwek, oraz ulubione przyprawy, świetnie pasować będzie tu rozmaryn, tymianek, czy czosnek, a także klasyka - sól i pieprz. Wszystko wymieszaj, wyłóż na blachę do pieczenia. Wstaw do piekarnika na około pół godziny na 200 stopni.
Innym sposobem jest upieczenie buraków w całości. Wybierz średniej wielkości buraki, mniej więcej tego samego rozmiaru. Dokładnie je wyszoruj. Każdego buraka należy nakłóć w kliku miejscach wykałaczką, a następnie owinąć w papier do pieczenia i folię aluminiową. Tak przygotowane buraki upiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do miękkości, zajmie to około godzinę. Na koniec wystarczy obrać buraki, skórka będzie łatwo odchodzić.
Upieczone buraki mogą być pyszną przekąską na imprezę. Można zaserwować je na przykład z ziołowo-czosnkowym dipem. W miseczce wymieszaj gęsty jogurty, posiekany szczypiorek, świeżą miętę i bazylię, czosnek przeciśnięty przez praskę, oraz nieco soku z limonki, sól i pieprz. Pysznie smakować będą również z hummusem.
Pokrojone buraki możesz także podać na wytrawnych tostach. Podpiecz pieczywo, posmaruj je serkiem śmietankowym, dodaj rukolę, upieczone kawałki buraka, plaster szynki parmeńskiej, nieco sera typu feta, całość polej odrobiną miodu. Taki zestaw składników będzie pasować również do wrapów, które mogą posłużyć ci jako lunch do pracy.
Gotowe pieczone buraki mogą być także alternatywą dla frytek. Możesz zaserwować je do ulubionego mięsa, np. grillowanych piersi z kurczaka, lub pieczeni lub roladek z sosem.
Pomysłem na danie z pieczonymi burakami są także przeróżne sałatki. Jednym ze sprawdzonych i niezwykle smacznych połączeń będzie wyłożenie na talerz szpinaku lub roszponki, następnie położenie plastrów upieczonego buraka, kawałków gruszki i sera koziego (może być także blue), oraz podprażonych orzechów włoskich. Wszystko polej sosem musztardowo-miodowym (musztarda, miód, oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz).
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Najlepsze na zdrowe śniadanie. Czyszczą jelita jak odkurzacz, pomagają schudnąć
Smakuje jak połączenie ananasa z pomidorem. Dobra dla alergików, ma dużo witaminy C i poprawia wzrok
Dodaj do sałatki lub ulubionej ryby. Reguluje wysoki cukier i zbija "zły cholesterol"