Reklama
Reklama

Ma delikatną konsystencję i orzechowy smak. Uzupełnia żelazo, wspiera układ nerwowy i serce

Chociaż mąka pszenna dalej przoduje w większości polskich kuchni, coraz więcej osób poszukuje dla niej zdrowszych alternatyw. Dobrym wyborem może okazać się na przykład mąka migdałowa. Ma przyjemny, orzechowy smak, mnóstwo prozdrowotnych właściwości, oraz nie zawiera glutenu, co czyni ją przyjazną dla osób z celiakią oraz nietolerancjami. Sprawdź, jakie właściwości ma mąka migdałowa i do czego ją stosować.

Mąka migdałowa produkowana jest z nieprażonych oraz zblanszowanych, czyli krótko gotowanych, migdałów bez skórki. Bez trudu możesz przygotować ją w swoim domu. Gotowy produkt ma jasno-beżowy kolor, nieco wilgotną konsystencję, oraz delikatny, orzechowy smak. Można dodawać ją zarówno do wypieków, potraw na słodko i słono. Podpowiemy ci, w jakich daniach sprawdzi się najlepiej, oraz jakie właściwości ma mąka migdałowa.

Sprawdź także: Mąka, którą można jeść na surowo. Chroni serce, nie ma glutenu za to dużo białka i błonnika

Reklama

Jakie właściwości ma mąka migdałowa?

Największą zaletą mąki migdałowej jest bogactwo cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Dzięki czemu produkt ten świetnie wpływa na układ krążenia. Kwasy omega-3 zmniejszają ryzyko chorób serca, zbijają zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi. Wspierają także pracę mózgu, a także przyczyniają się do poprawy wyglądu skóry, włosów i paznokci. W mące migdałowej znajduje się spora ilość białka, co sprawia, że jest produktem sycącym.

Pozwala dostarczyć sporą ilość witaminy E, która ma działanie antyoksydacyjne, a także wspiera kondycję skóry, oraz witamin z grupy B, które wpływają na układ krążenia, nerwowy, mięśniowy, oraz procesy metaboliczne. Nie brakuje tu także minerałów: wapnia i fosforu, które wzmacniają kości i zęby; cynku, który pomaga dbać o odporność; potasu, regulującego ciśnienie krwi; żelaza, zapobiegającego anemii; manganu, korzystnie działającego na układ nerwowy i kostny, oraz magnezu, który wspiera zdrowie serca i mózgu. W mące migdałowej zawarty jest także błonnik pokarmowy, który wspiera trawienie, zapewnia sytość, oraz reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi. Ponadto obecne są tu również cenne antyoksydanty, które wspierają walkę organizmu z wolnymi rodnikami, działają przeciwzapalnie, przeciwstarzeniowo i antynowotworowo. Ponadto zmniejszają ryzyko chorób cywilizacyjnych.

Kto powinien jeść mąkę migdałową?

Mąką migdałowa nie zawiera glutenu, dlatego będzie odpowiednia dla osób, które borykają się z nietolerancją glutenu lub celiakią. Będzie również dobrym wyborem dla diabetyków i osób z insulinoopornością, ponieważ ma niski indeks glikemiczny, dlatego nie powoduje gwałtownych skoków cukru. Produkt ten jest lekkostrawny, wspiera zdrowie serca i zawiera sporo cennych składników odżywczych, dlatego będzie również dobrym wyborem dla seniorów. 

Produkt ten zawiera niewielką ilość węglowodanów, oraz sporą porcję tłuszczu i białka. Dlatego w odróżnieniu od mąki pszennej, ta zrobiona z migdałów będzie odpowiednia dla osób na diecie niskowęglowodanowej oraz diecie keto. Produkt ten idealnie sprawdzi się również w diecie wegan i wegetarian. Co ciekawe, migdały mogą pomagać łagodzić dolegliwości związane ze zgagą i nadkwasotą, ponieważ pomagają zobojętniać zawarty w żołądku kwas.

Chociaż mąka migdałowa jest bardzo zdrowa istnieją pewne przeciwwskazania do jej stosowania. Przede wszystkim będą to alergie pokarmowe. Warto pamiętać także, że produkt ten jest wysokokaloryczny, w 100 g znajduje się 571 kcal. Dlatego należy jeść ją w umiarze, zwłaszcza, w przypadku osób na diecie redukcyjnej, których celem jest zmniejszenie masy ciała.

Do czego stosować mąkę migdałową?

Mąka migdałowa sprawdzi się w wielu przepisach. Można przygotować z niej pyszne naleśniki, placki, a także wykorzystać w wypiekach, takich jak ciasta, ciasteczka, a nawet bułki czy chleb. Będzie dobrym dodatkiem do zagęszczania zup, potrawek i sosów.

Placuszki z mąki migdałowej

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 100 g mąki migdałowej,
3 jajka, 60 ml mleka, łyżeczkę proszku do pieczenia, szczyptę soli, łyżeczkę słodzika, np. ksylitolu, erytrytolu, oliwa do smażenia, oraz ulubione dodatki, np. jogurt, owoce, dżem.

Do miski wlej mleko i dodaj jajka, za pomocą widelca połącz w jednolitą masę. Dodaj mąkę migdałową, proszek do pieczenia, sól i słodzik. Wszystko dokładnie wymieszaj, odstaw ciasto na kilka minut. Dobrze rozgrzej patelnię z oliwą, smaż placki z dwóch stron na zloty kolor.  
Gotowe placki podawaj z jogurtem i wybranymi owocami.

Źródła: terazogtuje.pl, semco.pl 

Zobacz też:

Mała, ostra, ale pomaga na migreny i wysokie ciśnienie. Używaj, gdy walczysz z nadwagą

Jedno z najzdrowszych, ale bardzo niedocenianych warzyw. Niezastąpiony na jelita i układ krążenia

Zapomniana konkurentka pietruszki. Francuzi uwielbiają jej ostry aromat, dodają do ryb i drobiu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dodatki