Ma lekko orzechowy smak, dużo magnezu i żelaza, żadnego glutenu. Naleśniki z tej mąki są wyjątkowe
Amarantus to pochodząca z Ameryki Południowej roślina, z której produkuje się mąkę. Rzeczony wyrób zawiera wiele cennych wartości odżywczych. Mąkę z amarantusa wykorzystuje się do różnej maści wypieków. Sprawdź, co konkretnie można z niej zrobić i jakie ma właściwości!
Mąka z amarantusa to produkt, który powstaje z nasion rzeczonej rośliny. Amarantus, zwany również szarłatem, uprawia się w Ameryce Środkowej oraz Południowej od około 8 tysięcy lat. Stanowił jedno z głównych źródeł pożywienia Azteków i Inków.
W jaki sposób powstaje mąka z amarantusa? Najpierw zbiera się dojrzałe ziarna szarłatu, a następnie mieli się je w celu uzyskania sypkiej mąki. Co ciekawe, mając nasiona amarantusa możemy przygotować taką mąkę samodzielnie. Potrzebny jednak będzie odpowiedni blender lub młynek do kawy.
Mąka z amarantusa zawiera około 400 kcal w 100 g. Produkt stanowi doskonałe źródło błonnika (11,4 g w 100 g) oraz białka (17 g w 100 g). To ważna wiadomość dla osób ćwiczących i dbających o linię, bowiem błonnik przyczynia się do polepszenia perystaltyki jelit oraz zapewnia uczucie sytości – tym samym zapobiega podjadaniu pomiędzy posiłkami. Białko z kolei to podstawowy budulec mięśni - jego odpowiednia podaż jest ważna szczególnie wtedy, gdy ćwiczymy siłowo.
W składzie mąki z amarantusa znajdziemy również dość sporo magnezu, cynku i żelaza. Owe minerały wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego (magnez), wspierają zdrowie skóry i włosów (cynk) czy korzystnie wpływają na działanie układu krwionośnego (żelazo). Warto również wspomnieć o tym, że mąka z amarantusa nie zawiera glutenu. Wobec tego często stanowi element diety osób chorych na celiakię.
Mąka z amarantusa zawiera także lunazynę wykazującą działanie przeciwzapalne oraz skwalen, który korzystnie oddziałuje na kondycję skóry. To również dobre źródło fenoli wykazujących działanie antyoksydacyjne.
Przeczytaj też: Wygląda i nazywa się śmiesznie, ale smakuje wybitnie. Warto jeść w sezonie, bo wzmacnia odporność, obniża ciśnienie i cukier
Mąka z amarantusa ma lekko orzechowy smak. Często wykorzystuje się ją do przygotowywania różnej maści wypieków. Nadaje się do placków, muffinek, ciasteczek czy gofrów. Można jej również użyć do przyrządzania naleśników – zrobione z owej mąki mają naprawdę wyjątkowy smak. Co więcej, mąki z amarantusa często używa się do wypieku chleba, choć w tym przypadku najlepiej zmieszać ją z innym rodzajem mąki lub przygotować wypiek na zakwasie.
Mąka amarantusa może być również wykorzystywana do zagęszczania zup bądź sosów. Nierzadko używa się jej również do przyrządzania chrupiącej panierki na kotlety.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Przysmak z Grecji można kupić w Polsce, a nawet samemu wyhodować. Owoc dla cukrzyka i sercowca
Chrup na zdrowie zamiast chipsów. Nie mają konserwantów, są zdrowe i pożywne