Reklama
Reklama

Ma mnóstwo witaminy C i żelaza, pomaga w odchudzaniu i wzmacnia odporność. Robię z niego witaminową sałatkę

To warzywo działa cuda dla organizmu. Uzupełni zapotrzebowanie na witaminę C i żelazo, a do tego wspomoże zrzucanie zbędnych kilogramów czy odporność. Niestety, zostało zapomniane, przez co wiele osób nie korzysta z jego dobrodziejstw. Przygotuj tę sałatkę i w pełni ciesz się właściwościami zielonych liści.

Jarmuż - zapomniane warzywo

Zapomnianymi warzywem o wielu właściwościach zdrowotnych jest właśnie jarmuż. Należy on do rodziny kapustowatych i jest odmianą botaniczną kapusty warzywnej. Przez to w starożytności był uprawiany nie tylko do jedzenia, ale też do ozdoby. Największą popularnością cieszył się w średniowiecznej Europie, a znany był już od czasów starożytnych. Z czasem jednak został wyparty przez inne rośliny i zapomniany.

Jarmuż charakteryzuje się dużymi i długimi karbowanymi liśćmi. Mają one nieco pikantny, a zarazem goryczkowaty smak. Aromat warzywa może przypominać połączenie kalarepy z rzodkiewką lub brokułem. Najczęściej spotykany jest jarmuż zielony, ale istnieją również odmiany fioletowe, bardziej brązowe lub nawet purpurowe.

Sprawdź także: Sałatka żydowska z brązowej soczewicy. Sekretem są wyraziste dodatki

Jakie właściwości ma jarmuż?

Jarmuż jest uważany za jedno z najzdrowszych warzyw, a to za sprawą jego bogatego składu. Jedzenie go dostarczy dużej ilości witaminy C, K, witaminy z grupy B, magnezu, żelaza, cynku i fosforu. W dodatku zawiera dużo białka, błonnika czy antyoksydantów takich jak m.in. sulforafan. 

Skutkuje to tym, że jarmuż ma właściwości antyoksydacyjne. Dzięki temu zadziała przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Najmocniej uchroni od raka wątroby, pęcherzyka żółciowego, piersi lub jajników. Warzywo wpłynie zarazem przeciwstarzeniowo, pozwalając na zachowanie zarówno młodzieńczego wyglądu, jak i młodzieńczego umysłu. Zmniejszy ryzyko wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych jak m.in. choroba Alzheimera. 

Regularne jedzenie jarmużu wesprze odporność całego organizmu. Ochroni przed częstym rozwojem stanów zapalnych, atakami patogenów i wirusów. Tym samym zmniejszy ilość występujących przeziębień, gryp i chorób układu oddechowego. Złagodzi też objawy przechodzonych chorób.

Obecność żelaza i innych minerałów sprawia, że jarmuż ma właściwości wspierające układ sercowo-naczyniowy. Warzywo ureguluje ciśnienie krwi i udrożni naczynia krwionośne. Poprawi ilość produkowanych czerwonych krwinek, więc powinien być jedzony przez osoby zmagające się z anemią. Poprzez właściwości obniżające cholesterol, zadziała również antymiażdżycowo.

Jarmuż powinien być jedzony także przez osoby zmagające się z problemami ze wzrokiem. To źródło beta-karotenów, które w organizmie przekształcają się w witaminę A. Jedzenie liści pozytywnie wpłynie na jakość widzenia. Jednocześnie ochroni przed rozwojem kurzej ślepoty, zwyrodnienia plamki żółtej lub uszkodzeń siatkówki.

Odchudzająca sałatka z jarmużem

Jarmuż to idealny składnik sałatki odchudzającej. W 100 g ma on zaledwie 40 kcal, a do tego obfituje w sycące cenne białko i błonnik. Jedząc go, kilogramy same lecą w dół, a do tego jest naprawdę pyszny. Najlepiej komponuje się ze świeżymi pestkami granatu i dodatkiem ciecierzycy. Z tym sosem to prawdziwa bomba smakowa, a przy tym witaminowa. Ta sałatka jest idealna na lunch w pracy czy lekki obiad, gdy nie mamy ochoty na gotowanie skomplikowanych dań.

Składniki na sałatkę:

  • 250 g odsączonej ciecierzycy z puszki, 
  • 1 pęczek jarmużu, 
  • 1 awokado, 
  • 1 granat,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, 
  • pieprz, 
  • sól. 

Składniki na sos:

  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek, 
  • 1/3 szklanki octu jabłkowego, 
  • 2 cm kawałek korzenia imbiru, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • 1 łyżka miodu,
  • sól, 
  • pieprz. 

Na blachę do pieczenia wyłożoną papierem wyrzuć opłukaną ciecierzycę. Polej ją oliwą, dopraw czosnkiem, wędzoną papryką, pieprzem i solą do smaku. Całość dokładnie wymieszaj dłońmi, aby ciecierzyca była całkowicie pokryta przyprawami. Wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na 15-20 minut. Po tym czasie powinna zrobić się chrupiąca. Pozostaw ją do ostudzenia.

Do naczynia wlej składniki na sos takie jak oliwa, ocet, miód. Do nich na tarce o małych oczkach zetrzyj czosnek oraz imbir. Sos dopraw solą i pieprzem do smaku, a następnie wymieszaj.

Jarmuż umyj, oczyść z łodyg i pokrój na małe kawałki. Dodaj go do miski, zalej połową sosu i wymieszaj. Następnie na to dodaj pokrojone w kostkę awokado, pestki z jednego granatu i chrupiącą, aromatyczną ciecierzycę. Na to wylej pozostałą część sosu i ponownie wymieszaj. Sałatka z jarmużem na odchudzanie jest gotowa do jedzenia.

Źródło: wapteka.pl, ncez.pzh.gov.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Jedna z najlepszych polskich ryb. Zdrowa, prawie nie ma ości, smakuje lepiej niż dorsz

Dodaj do herbaty zamiast soku z malin. Chroni przed infekcjami, rozgrzewa i działa przeciwzapalnie

Ulubiona kawa 100-latków. Jej codzienne picie wpływa na długowieczność

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa