Ma mnóstwo witaminy C i żelaza, pomaga w odchudzaniu i wzmacnia odporność. Robię z niego witaminową sałatkę
To warzywo działa cuda dla organizmu. Uzupełni zapotrzebowanie na witaminę C i żelazo, a do tego wspomoże zrzucanie zbędnych kilogramów czy odporność. Niestety, zostało zapomniane, przez co wiele osób nie korzysta z jego dobrodziejstw. Przygotuj tę sałatkę i w pełni ciesz się właściwościami zielonych liści.
Zapomnianymi warzywem o wielu właściwościach zdrowotnych jest właśnie jarmuż. Należy on do rodziny kapustowatych i jest odmianą botaniczną kapusty warzywnej. Przez to w starożytności był uprawiany nie tylko do jedzenia, ale też do ozdoby. Największą popularnością cieszył się w średniowiecznej Europie, a znany był już od czasów starożytnych. Z czasem jednak został wyparty przez inne rośliny i zapomniany.
Jarmuż charakteryzuje się dużymi i długimi karbowanymi liśćmi. Mają one nieco pikantny, a zarazem goryczkowaty smak. Aromat warzywa może przypominać połączenie kalarepy z rzodkiewką lub brokułem. Najczęściej spotykany jest jarmuż zielony, ale istnieją również odmiany fioletowe, bardziej brązowe lub nawet purpurowe.
Sprawdź także: Sałatka żydowska z brązowej soczewicy. Sekretem są wyraziste dodatki
Jarmuż jest uważany za jedno z najzdrowszych warzyw, a to za sprawą jego bogatego składu. Jedzenie go dostarczy dużej ilości witaminy C, K, witaminy z grupy B, magnezu, żelaza, cynku i fosforu. W dodatku zawiera dużo białka, błonnika czy antyoksydantów takich jak m.in. sulforafan.
Skutkuje to tym, że jarmuż ma właściwości antyoksydacyjne. Dzięki temu zadziała przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Najmocniej uchroni od raka wątroby, pęcherzyka żółciowego, piersi lub jajników. Warzywo wpłynie zarazem przeciwstarzeniowo, pozwalając na zachowanie zarówno młodzieńczego wyglądu, jak i młodzieńczego umysłu. Zmniejszy ryzyko wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych jak m.in. choroba Alzheimera.
Regularne jedzenie jarmużu wesprze odporność całego organizmu. Ochroni przed częstym rozwojem stanów zapalnych, atakami patogenów i wirusów. Tym samym zmniejszy ilość występujących przeziębień, gryp i chorób układu oddechowego. Złagodzi też objawy przechodzonych chorób.
Obecność żelaza i innych minerałów sprawia, że jarmuż ma właściwości wspierające układ sercowo-naczyniowy. Warzywo ureguluje ciśnienie krwi i udrożni naczynia krwionośne. Poprawi ilość produkowanych czerwonych krwinek, więc powinien być jedzony przez osoby zmagające się z anemią. Poprzez właściwości obniżające cholesterol, zadziała również antymiażdżycowo.
Jarmuż powinien być jedzony także przez osoby zmagające się z problemami ze wzrokiem. To źródło beta-karotenów, które w organizmie przekształcają się w witaminę A. Jedzenie liści pozytywnie wpłynie na jakość widzenia. Jednocześnie ochroni przed rozwojem kurzej ślepoty, zwyrodnienia plamki żółtej lub uszkodzeń siatkówki.
Jarmuż to idealny składnik sałatki odchudzającej. W 100 g ma on zaledwie 40 kcal, a do tego obfituje w sycące cenne białko i błonnik. Jedząc go, kilogramy same lecą w dół, a do tego jest naprawdę pyszny. Najlepiej komponuje się ze świeżymi pestkami granatu i dodatkiem ciecierzycy. Z tym sosem to prawdziwa bomba smakowa, a przy tym witaminowa. Ta sałatka jest idealna na lunch w pracy czy lekki obiad, gdy nie mamy ochoty na gotowanie skomplikowanych dań.
Składniki na sałatkę:
- 250 g odsączonej ciecierzycy z puszki,
- 1 pęczek jarmużu,
- 1 awokado,
- 1 granat,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki,
- pieprz,
- sól.
Składniki na sos:
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek,
- 1/3 szklanki octu jabłkowego,
- 2 cm kawałek korzenia imbiru,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka miodu,
- sól,
- pieprz.
Na blachę do pieczenia wyłożoną papierem wyrzuć opłukaną ciecierzycę. Polej ją oliwą, dopraw czosnkiem, wędzoną papryką, pieprzem i solą do smaku. Całość dokładnie wymieszaj dłońmi, aby ciecierzyca była całkowicie pokryta przyprawami. Wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na 15-20 minut. Po tym czasie powinna zrobić się chrupiąca. Pozostaw ją do ostudzenia.
Do naczynia wlej składniki na sos takie jak oliwa, ocet, miód. Do nich na tarce o małych oczkach zetrzyj czosnek oraz imbir. Sos dopraw solą i pieprzem do smaku, a następnie wymieszaj.
Jarmuż umyj, oczyść z łodyg i pokrój na małe kawałki. Dodaj go do miski, zalej połową sosu i wymieszaj. Następnie na to dodaj pokrojone w kostkę awokado, pestki z jednego granatu i chrupiącą, aromatyczną ciecierzycę. Na to wylej pozostałą część sosu i ponownie wymieszaj. Sałatka z jarmużem na odchudzanie jest gotowa do jedzenia.
Źródło: wapteka.pl, ncez.pzh.gov.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jedna z najlepszych polskich ryb. Zdrowa, prawie nie ma ości, smakuje lepiej niż dorsz
Dodaj do herbaty zamiast soku z malin. Chroni przed infekcjami, rozgrzewa i działa przeciwzapalnie
Ulubiona kawa 100-latków. Jej codzienne picie wpływa na długowieczność