Reklama
Reklama

Sałatka żydowska z brązowej soczewicy. Sekretem są wyraziste dodatki

​Jeśli masz ochotę na szybką i pożywną przekąskę z prostych składników, ta sałatka żydowska jest dla ciebie stworzona. Gotowana soczewica i delikatna szynka sprawiają, że potrawa jest treściwa, Ponadto dwa rodzaje ogórków, kiszone i konserwowe, tworzą wyśmienity słodko-kwaśny balans i dodają chrupkości. Całość spaja lekki sos majonezowy. Brzmi smakowicie? Jeśli tak, koniecznie sprawdź, jak ją zrobić.

Soczewica, chociaż bardzo zdrowa, nie jest oczywistym wyborem w kuchni polskiej. Dużo częściej sięgamy, po groch, czy fasolę. A szkoda, odpowiednio przygotowana, może być nie tylko bardzo smaczna, ale i zdrowa. Kryje w sobie sporo roślinnego białka oraz błonnika pokarmowego, dzięki czemu jest sycąca i dobrze wpływa na trawienie. Dostarcza soczewica sporo potasu, dzięki czemu pomaga dbać o prawidłowe ciśnienie krwi. Sałatka żydowska z soczewicą to pożywne danie, świetne na każdą okazję, doskonale sprawdzi się zarówno na lunch, jak i kolację. Możesz także podać ją podczas imprezy, w gronie rodziny i znajomych.

 

Sprawdź także: "Biały kruk" wśród dodatków do wypieków. Ma wyjątkowe właściwości i niepowtarzalny smak

Przepis na sałatkę żydowską

 

Pamiętaj, aby przed rozpoczęciem gotowania, dobrze wypłukać soczewicę. Gotową sałatkę możesz jeść samodzielnie, lub podać ją z kromką świeżego chleba, najlepiej sprawdzi się ciemny chleb pełnoziarnisty. 

Składniki: 

  • ok. 150 g brązowej soczewicy (suchej lub z puszki), 
  • 1 liść laurowy, 
  • 2 ogórki kiszone, 
  • 2 ogórki konserwowe,
  • 200 g szynki drobiowej, 
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka gęstego jogurtu, 
  • 1-2 łyżki majonezu,
  • sól i czarny pieprz
  • 2-3 łyżki posiekanego, świeżego koperku.

Jak zrobić sałatkę żydowską?

Suchą soczewicę wsyp do garnka, zalej wodą, dodaj szczyptę soli i dorzuć liść laurowy. Doprowadź wodę do wrzenia, następnie zmniejsz ogień do niskiego i gotuj pod przykryciem ok. 20 minut. Soczewica powinna być miękka, lecz nie rozgotowana. Na koniec odcedź soczewicę na sicie i przelej zimną wodą, by szybciej ostygła. Jeśli chcesz przyspieszyć proces przygotowywania sałatki, użyj soczewicy z puszki. W międzyczasie drobno posiekaj ogórki i ułóż na sicie do odsączenia. Szynkę pokrój w drobną kostkę. Soczewicę, ogórki oraz szynkę umieść w misce. 

W oddzielnej miseczce umieść jogurt, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek i energicznie wymieszaj, aby powstał emulsyjny sos. Aby zintensyfikować smak, możesz dolać 1-2 łyżki soku z kiszonych ogórków. Wylej sos do dużej miski, dodaj posiekany koperek i dokładnie wymieszaj składniki.  

Sałatkę żydowską podawaj zaraz po przygotowaniu lub po schłodzeniu w lodówce. Przed zaserwowaniem dokładnie przemieszaj i posyp posiekanym koperkiem. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa

Niewielka zmiana w przepisie i wychodzi najlepsza surówka do obiadu. Takiego Colesława jeszcze nie jadłam

​Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki