Reklama
Reklama

Ma słodki i delikatny miąższ. Jedz na odporność i sokoli wzrok

To warzywo jest u nas mało popularne, a to naprawdę duży błąd. To kuzynka naszej polskiej rzodkiewki, jednak jest od niej o wiele słodsza i bardziej miękka. Ten okaz pochodzący z Azji działa cuda dla odporności i pozwala zachować sokoli wzrok. Koniecznie poznaj to warzywo i korzystaj z jego właściwości.

Rzodkiewka arbuzowa - kuzynka polskiej rzodkiewki

Warzywo, które powinno zdobyć o wiele większą popularność w Polsce, to rzodkiewka arbuzowa. Znana jest ona również pod nazwą "rzodkiew chińska" - ze względu na swoje pochodzenie. Roślina naturalnie występuje z Azji, konkretnie w Chinach. Dopiero później przedostała się też do Japonii, gdzie zrobiła prawdziwą furorę. W Polsce można ją kupić na ekologicznych bazarkach, targach lub zamówić przez internet.

Nazwę rzodkiewka arbuzowa zawdzięcza przede wszystkim swojemu wyglądowi. Dla wielu może ona przypominać małego arbuza. Na zewnątrz pokrywa ją zielonkawa skórka, a w środku kryje się różowo-czerwony miąższ.

Jakie właściwości ma rzodkiewka arbuzowa?

Rzodkiewka arbuzowa to nie tylko zachwycający wygląd, ale także bogactwo witamin i minerałów. Warzywo dostarczy m.in. witamin A, C, E, K, cennego potasu, magnezu czy wapnia. Nie brakuje też w nim błonnika i ważnych antyoksydantów.

Taki skład sprawia, że rzodkiew arbuzowa ma właściwości antyoksydacyjne. Zadziała przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, znacznie zwiększając odporność organizmu. Warzywo będzie przeciwdziałać przeziębieniom i wesprze organizm w trakcie przechodzonych infekcji lub grypy. Idealnie więc sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym, dla dzieci i osób starszych.

Do tego rzodkiewka arbuzowa obfituje w luteinę, która jest bardzo cennym składnikiem chroniącym oczy. Regularne spożywanie warzywa zmniejszy ryzyko rozwoju przewlekłych chorób oczu, takich jak zwyrodnienie plamki żółtej czy zaćma. Ponadto zadba o prawidłowe widzenie i zahamuje pogłębianie się wad wzroku.

Rzodkiew arbuzowa ma także właściwości wspierające pracę wątroby. Zadziała na nią detoksyfikująco, oczyszczając ją z toksyn. Poprawi trawienie, przez co dobrze ją dodawać do ciężkostrawnych, tłustych potraw.

Oprócz wątroby rzodkiewka arbuzowa pozytywnie wpłynie na pracę serca i układ krwionośny. Może pomagać w obniżeniu zbyt wysokiego cholesterolu i ciśnienia tętniczego krwi, a tym samym zmniejszy ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego

Zastosowanie rzodkiewki arbuzowej w kuchni

Rzodkiewka arbuzowa jest wyjątkowo uniwersalna, przez co może być wykorzystana w kuchni na wiele różnych sposobów. Przede wszystkim może być jedzona na surowo. W takiej formie sprawdzi się jako samodzielna przekąska, dodatek do sałatek, kanapek czy tortilli.

Rzodkiewka arbuzowa może być poddawana smażeniu, duszeniu czy pieczeniu. Po obróbce termicznej świetnie dopełni smak owoców morza, innych warzyw czy mięs.

Źródło: goldenfruits.pl, ekologia.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Jedna z najlepszych polskich ryb. Zdrowa, prawie nie ma ości, smakuje lepiej niż dorsz

Dodaj do herbaty zamiast soku z malin. Chroni przed infekcjami, rozgrzewa i działa przeciwzapalnie

Ulubiona kawa 100-latków. Jej codzienne picie wpływa na długowieczność

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa | dodatki