Reklama
Reklama

Ma w sobie pokłady magnezu i witaminy. Na promocji można kupić za kilka złotych, bierz na zapas

Widząc w sklepie nieznane, egzotyczne owoce, zwykle je omijamy, bo nie wiemy czego się spodziewać po smaku, jej ich właściwościach i cenie. Następnym razem nie przechodź obojętnie obok tego okazu. Ma w sobie pokłady magnezu i cennych witamin, a na promocji zapłacisz za te owoce tylko kilka złotych.


Kaki, persymona – drzewko “siedmiu cnót”

Owoc, po który warto sięgnąć, będąc w sklepie to kaki, zwane również persymoną. Z wyglądu może nieco przypominać pomarańczowego pomidora, gdyż jest kulisty, nieco sercowaty. W smaku natomiast kaki jest podobne do słodkich, soczystych śliwek, choć ze śliwką nie ma nic wspólnego. Owoce te z morfologicznego punktu widzenia są jagodami.

Persymona rośnie na drzewach humra, czyli hebanowcach wschodnich. Ich pierwsze uprawy występowały na terenach Chin, gdzie nazywano je "drzewem siedmiu cnót". Wynika to z faktu, że humra jest rośliną długowieczną, latem chroni przed słońcem, zimą jej drewno świetnie się pali, zabezpiecza przed szkodnikami, daje ptakom miejsce do budowania gniazd, a liście nie tylko zdobią przydomowe ogrody, ale także są bazą dla wartościowych nawozów.

Obecnie prócz Chin i Japonii, kaki uprawiane jest zarazem w Europie. Konkretnie uprawy spotkamy we Włoszech, Hiszpanii czy w Grecji. Owoce cenione są nie tylko za swój wyjątkowy smak, ale też ze względu na właściwości zdrowotne.

Dlaczego warto jeść kaki?

Kaki to owoc obfitujący w witaminę C, B6, K, E. Do tego jedzenie go uzupełni cenne minerały takie jak wapń, magnez, potas, żelazo i fosfor. Nie można również zapomnieć o tym, że persymona zawiera błonnik pokarmowy oraz związki antyoksydacyjne takie jak m.in. beta-karoten, polifenole.

Oznacza to, że kaki warto jeść ze względu na właściwości antyoksydacyjne, które blokuje szkodliwe działanie wolnych rodników. Zadziała więc przeciwnowotworowo oraz przeciwzapalnie. Opóźni procesy przedwczesnego starzenia, co dotyczy zarówno ciała, jak i umysłu. Dodatkowo wzmocniony zostanie układ odpornościowy.

Persymonę warto jeść, gdyż dostarczy ona do organizmu dużą ilość magnezu i potasu, a tym samym zadba o układ nerwowy. Owoc jest remedium na wysoki stres i pozwoli na wyciszenie się. Regularnie jedzony poprawi nastrój i będzie przeciwdziałać wystąpieniu depresji. Będzie skuteczny podczas walki z bezsennością, ułatwi zasypianie i wysypianie się.

Minerały pozytywnie wpłyną zarazem na układ sercowo-naczyniowy. Kaki zapewni prawidłowe funkcjonowanie mięśnia sercowego, obniży ciśnienie krwi i zapobiegnie pojawianiu się skurczy na naczyniach krwionośnych. W ten sposób uchroni nas od rozwoju chorób takich jak m.in. nadciśnienie tętnicze, choroby niedokrwienne serca, zawał, udar.

Kaki warto jeść też ze względu na fakt, że może on pomóc w obniżeniu zbyt wysokiego poziomu cholesterolu całkowitego oraz “złego" LDL. W dodatku zadba o prawidłowy poziom trójglicerydów.

Jak obrać i jeść kaki?

Jedzenie kaki należy rozpocząć od odpowiedniego przygotowania go. W pierwszej kolejności owoc dokładnie myjemy i pozbywamy się liści, które znajdują się na czubku. Następnie persymonę obieramy ze skórki, jednak nie jest to konieczne. Skóra jest na tyle miękka, że można pominąć ten krok.

Jeśli jednak chcemy obrać kaki, robimy to tak samo, jak w przypadku jabłek czy gruszek, za pomocą noża lub obieraczki. Na koniec owoc kroimy na mniejsze części i zajadamy się nim na surowo.

Tą zupą ratowali kiedyś dzieci. Najlepsze lekarstwo na biegunkę
 

Źródło: medme.pl, wapteka.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Wystarczy łyżeczka dziennie, by zahamować apetyt. Pomaga też na wysoki cukier i cholesterol

Kurczak smakuje wybornie, ale kawa z tą przyprawą to petarda. Smaczna i do tego odchudza

Nazywane jest "owocem bogów". Pomaga, gdy się odchudzasz, odmładza i chroni przed chorobami

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce