Reklama
Reklama

Ma więcej potasu od pomidorów i nie zawiera toksyn. Gdy ta ryba jest na obiad, talerze są wyczyszczone

Flądra to jedna z najpopularniejszych ryb nad polskim morzem. Maślany smak oraz delikatne mięso sprawiają, że jest ulubieńcem dzieci i dorosłych. Jej zaletą jest również to, że jest bardzo zdrowa. Z tego powodu warto włączyć ją do swojej diety i regularnie ja przygotowywać. Sprawdzi się nie tylko w panierce. Odkryj przepis, dzięki któremu szybko zrobisz zdrowy i aromatyczny obiad.

Flądra występuje w Morzy Bałtyckim oraz Morzu Północnym. Dlatego tez najczęściej można ją spotkać w restauracjach nad polskim morzem. Odkryj, dlaczego warto ją jeść.

Flądra — zdrowa ryba bez toksyn. Dlaczego warto ją jeść?

Flądra to jedna z łagodniejszych w smaku ryb. Ma białe mięso o delikatnym smaku. Jest wyjątkowo chudą rybą. W 100 g mięsa flądry kryje się jedynie 100 kcal. Zawiera sporo białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3. Dodatkowo znajdziemy w jej składzie witaminy A, E, B6, B12 oraz D3, a także minerały jak selen, wapń, fosfor, potas, sód i magnez.

Niepodważalną zaletą flądry jest to, że nie ma tendencji do kumulowania w sobie związków rtęci oraz metali ciężkich. Jest to jedna z najbezpieczniejszych ryb pod tym względem. Z tego powodu mogą ją jeść kobiety w ciąży.

Regularne jedzenie flądry może mieć spory wpływ na nasz organizm. Ze względu na obecność wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, wpływa pozytywnie na układ krwionośny i wspomaga pracę serca. Zmniejsza poziom złego cholesterolu we krwi i zmniejsza ryzyko wystąpienia w przyszłości chorób układu krążenia.

Reguluje pracę układu odpornościowego i może pomóc w leczeniu przewlekłych stanów zapalnych. Ze względu na wapń wspiera również zdrowie kości oraz zębów.

Spora ilość białka sprawia, że docenią ją szczególnie osoby na diecie. Nie zawiera sporo kalorii, a pomoże nam zachować sytość na dłużej.

Flądra na obiad. Przepis na zdrowy posiłek

Składniki:

  • flądra, najlepiej w całości, ale mogą być to również filety,
  • kilka gałązek kopru,
  • pieprz ziołowy,
  • sól,
  • sok z połowy cytryny.

Jeśli mamy flądrę w całości, dokładnie ją myjemy, oskrobujemy i przecinamy ją na pół. Następnie nacieramy ją solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Do środka ryby wkładamy masło oraz koperek — może być posiekany lub w całości.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C w trybie góra-dół. Zawijamy rybę w folię aluminiową i pieczemy przez ok. 30 minut.

Tak przygotowana ryba doskonale pasuje do klasycznego obiadu, czyli np. ziemniaków i mizerii. Sprawdzi się jednak podana ze świeżym pieczywem lub makaronem. To uniwersalny przepis, który warto wykorzystać i spróbować połączyć z różnymi dodatkami. Dodatkowo jest niezwykle prosty i szybki, a ryba robi się praktycznie sama. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Ulubiona kawa 100-latków. Jej codzienne picie wpływa na długowieczność

Te jajka są najlepsze dla małych dzieci, seniorów i alergików. Mają cztery razy więcej karotenu niż kurze

Chude, pełne białka i zdrowsze od drobiu. Na szlacheckich stołach nigdy go nie brakowało

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ryby | obiad | przepisy