Reklama
Reklama

Magda Gessler zawsze dodaje do wielkanocnego żurku. Smak jest niepowatarzalny

Ta zupa nieodłącznie kojarzy się z wielkanocną - tradycyjny żurek to przysmak, na który czeka wiele osób. Sposobów jego przygotowania jest wiele, a my dziś zdradzimy sekret na najlepszy żurek Magdy Gessler. Nie ma sobie równych.

Trudno wyobrazić sobie święta wielkanocne bez żurku - ta tradycyjna polska zupa jest niezwykle sycąca i aromatyczna, jej smak przypomina chwile dzieciństwa. W Polsce cieszy się ogromną popularnością, a sposoby jej przygotowywania są różne. Istnieją jednak triki, które warto zastosować, jeżeli zależy nam na jak najlepszym efekcie. W dzisiejszym artykule przedstawimy sekret najsłynniejszej polskiej restauratorki - żurek wielkanocny Magdy Gessler nie ma sobie równych.

Żurek wielkanocny Magdy Gessler

Czym może różnić się żurek wielkanocny Magdy Gessler od innych wersji tej zupy? To może zdziwić wiele osób - znana restauratorka i telewizyjna gwiazda do tradycyjnego żuru dodaje grzyby, ze szczególnym wskazaniem na prawdziwki. To jej zdaniem składnik, który doskonale podkreśla smak zupy i nadaje jej dodatkowego, grzybowego aromatu. Grzyby mogą być oczywiście mrożone lub suszone, w tym drugim przypadku nie zapomnij o wcześniejszym namoczeniu ich. 

Reklama

Sprawdź przepis na wyjątkowy żurek Magdy Gessler:

Składniki: 

  • 350 gramów mąki razowej,
  • 1 litr wody,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 liście laurowe,
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 5 grzybów (prawdziwków),
  • 1 łyżka masła,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 3 jajka,
  • 350 gramów białej kiełbasy,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz czarny, majeranek.

Zacznij od przygotowania domowego zakwasu. Mąkę przesyp do dużego słoika, zalej gorącą wodą, wymieszaj aby powstała jednolita masa. Dorzuć ząbki czosnku, ziele angielskie i liście laurowe. Przykryj słoik gazą, odstaw na 2-3 dni, raz dziennie wymieszaj. 

Przygotuj żurek. Do większego garnka włóż masło, rozpuść. Wrzuć pokrojone grzyby, podsmaż i zalej bulionem, gotuj je do miękkości.

Do bulionu i grzybów dodaj odcedzony zakwas oraz ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę). Dopraw do smaku.

Żurek podawaj z pokrojonymi jajkami na twardo oraz sparzoną kiełbasą pokrojoną w grube plastry.

Zobacz także: Mazurek na Wielkanoc. 5 najlepszych przepisów, udadzą się każdemu

Czego nie dodawać do żurku?

Magda Gessler nie ma wątpliwości - jednego z popularnych w kuchni polskiej dodatku absolutnie nie należy dodawać do żurku. Mowa o śmietanie. Chociaż zwykle jest ona dodawana do zagęszczenia zupy i złagodzenia jej smaku, zdaniem restauratorki w przypadku żuru nie jest to dobry pomysł.

Z czego wynika przekonanie, że śmietana jest w tym przypadku zbędna? Magda Gessler twierdzi, że prawdziwy żurek powinien mieć wyrazisty smak, którego nie ma potrzeby łagodzić.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Nie filetujesz, nie ściągasz skóry, ości można schrupać. Ma niewiele tłuszczu i moc białka

Przyprawa jak naturalny lek. Seniorzy powinni stosować często, bo pomaga na bóle reumatyczne

Wrzuć do po porannej kawy. Działają jak tarcza ochronna, pobudzają metabolizm

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: żurek | Magda Gessler