Reklama
Reklama

Ma dużo dobrych tłuszczów, działa korzystnie na skórę, chroni wątrobę. Ulubiona fasola naszych babć wraca do łask

Piękny Jaś to jedna z najstarszych i najbardziej cenionych odmian fasoli w Polsce, znana z wyjątkowych walorów smakowych i odżywczych oraz wszechstronnego zastosowania w kuchni. Czy fasola Piękny Jaś jest zdrowa? Dlaczego warto wprowadzić ją do jadłospisu i co z niej przyrządzić?

Fasola Piękny Jaś to odmiana fasoli wielokwiatowej znana nie tylko z wyjątkowego smaku i wysokiej wartości odżywczej, ale również charakterystycznego wyglądu. Jej nasiona są duże, jednolicie białe i wyróżniające się lekko spłaszczonym, nerkowatym kształtem. Składnik ten odgrywa niezwykle ważną rolę w polskim rolnictwie, o czym świadczy m.in. fakt, że trafił na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Planujesz wprowadzić fasolę Piękny Jaś do swojego jadłospisu? Sprawdź, dlaczego warto to zrobić i jak wykorzystać ją w kuchni.

Reklama

Czy fasola Piękny Jaś jest zdrowa?

Zastanawiasz się, czy fasola Piękny Jaś jest zdrowa? Odpowiedź brzmi tak - okazuje się nawet, że posiada ona więcej niektórych substancji odżywczych, zwłaszcza magnezu, niż inne odmiany fasoli. Ponadto stanowi ona źródło manganu, cynku, selenu, wapnia, żelaza i potasu. Nie sposób nie wspomnieć także o witaminach z grupy B, w szczególności kwasie foliowym, błonniku pokarmowym oraz polifenolach, które wykazują silne właściwości przeciwutleniające

Dzięki wysokiej gęstości odżywczej fasola może przynieść szereg korzyści naszemu zdrowiu. Na jej spożywaniu może zyskać m.in. nasza skóra, serce, wątroba oraz jelita - produkt ten kryje w sobie taki rodzaj błonnika pokarmowego, który wspomaga namnażanie się dobroczynnych bakterii jelitowych. Co więcej, jego obecność sprawia, że fasola może być wartościowym elementem diety osób zmagających się z cukrzycą.

Fasola Piękny Jaś dostarcza dużej ilości roślinnego białka, dzięki czemu doskonale sprawdzi się w jadłospisie wegan i wegetarian. Jest ona uznawana także za sprzymierzeńca odchudzania - jako że obfituje ona w białko i błonnik, zapewnia długotrwałe uczucie sytości, zmniejszając ochotę na podjadanie między posiłkami. Na uwagę zasługuje również fakt, że charakteryzuje się ona niskim indeksem glikemicznym i niewielką kalorycznością - jej 100-gramowa porcja przed ugotowaniem zawiera ok. 300 kcal.

Należy mieć świadomość, że fasola Piękny Jaś nie jest odpowiednim produktem dla każdego. Z racji tego, że może ona powodować wzdęcia, co wynika z wysokiej zawartości łatwo fermentujących węglowodanów, nie poleca się jej przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego, w tym zespole jelita drażliwego i chorobie Leśniowskiego-Crohna. Co więcej, nie jest ona wskazana dla osób stosujących dietę lekkostrawną i low FODMAP (dieta o małej zawartości fermentujących oligo-, di- i monosacharydów oraz polioli). 

Jak gotować fasolę Piękny Jaś?

Jak gotować fasolę Piękny Jaś? Aby skrócić czas obróbki termicznej, namocz ją przez co najmniej osiem godzin w zimnej wodzie. Po namoczeniu odcedź ją i przepłucz. Wrzuć ją do dużego garnka, zalej wodą i umieść na palniku. Gdy woda zacznie wrzeć, przykryj garnek pokrywką, zmniejsz ogień i kontynuuj obróbkę termiczną przez ok. 60-90 minut. 

Jeśli chcesz wzbogacić smak fasoli, w trakcie gotowania możesz dodać przyprawy, np. liść laurowy. Pamiętaj, aby nie dodawać soli, ponieważ może to wydłużyć czas gotowania i sprawić, że nasiona będą zbyt twarde. Nie odcedzaj ich na sitku, ponieważ ich skórka może popękać - najlepszym sposobem jest pozostawienie ich w wodzie, w której się gotowały, wstawiając wcześniej garnek do zlewu lub naczynia napełnionego chłodną wodą. 

Fasola Piękny Jaś - wykorzystanie w kuchni

Fasola Piękny Jaś to bardzo uniwersalny składnik, który stanowi świetny dodatek do zup, sałatek, gulaszów, smarowideł do pieczywa, a nawet słodkich przysmaków. Zastanawiasz się, jak wykorzystać ją w kuchni? Możesz ugotować z niej aromatyczną fasolkę po bretońsku, dodać do lekkiej sałatki z warzywami lub przygotować kremowe purée jako dodatek do obiadu. Z Pięknego Jasia wychodzą też pyszne pasty kanapkowe, a po zmiksowaniu z kakao i miodem - nawet zdrowe brownie.

Źródła: vitapedia.pl, olgasmile.com, smaker.pl 

Zobacz też:

Ten czarny owoc ma w sobie wielką moc. Obniża cukier, dba o wzrok i serce

To nie tylko składnik pikantnych sosów. To zagłębie witamin, strażnik dobrego krążenia i odporności

Najlepszy mięsny sos do makaronu. Sekretem jest długie gotowanie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: fasolka