Reklama
Reklama

Ten czarny owoc ma w sobie wielką moc. Obniża cukier, dba o wzrok i serce

Jeżyny to owoce o wyjątkowych walorach smakowych oraz prozdrowotnych właściwościach. Nie dość, że stanowią doskonały dodatek do dań i deserów, to jeszcze uchodzą za prawdziwą skarbnicę witamin i minerałów. Co dokładnie kryją w sobie jeżyny i jak wykorzystać je w kuchni?

Zwane są również ostrężynami lub ożynami, jeżyny to owoce z rodziny różowatych, zbliżone kształtem do malin. Wyróżniają się one swoim ciemnofioletowym lub czarnym kolorem i - w zależności od odmiany - posiadają słodki lub kwaśny posmak. Rośliny te cenione są nie tylko za atrakcyjne walory smakowe, ale przede wszystkim za korzystne działanie na organizm. Jakie substancje odżywcze zawierają jeżyny i w jaki sposób przemycić je do potraw? Podpowiadamy. 

Jeżyny - bomba witaminowa  

Nie bez powodu mówi się, że jeżyny to istna bomba witaminowa - owoce te obfitują w rozmaite związki, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania niektórych narządów i układów. Na bardzo długiej liście znajdują się witaminy z grupy B, witaminy K, A i E oraz kwas askorbinowy, czyli słynna witamina C - aby pokryć ponad połowę dziennego zapotrzebowania na tę ostatnią, wystarczy zjeść szklankę świeżych jeżyn.  

Reklama

Jeżyny - owoce bogate w cenne mikroelementy 

Poza witaminami jeżyny mogą poszczycić się wysoką zawartością minerałów. Wśród tych najważniejszych wyróżnić można potas, magnez, wapń, żelazo oraz cynk. Warto podkreślić, że znaleźć je można zarówno w owocach, jak i liściach.  

Sprawdź także: Właśnie zaczyna owocować, a my wciąż nie doceniamy. "Czarny skarb" polskich ogrodów chroni serce i nerki

Jeżyny - wartości odżywcze i właściwości 

Ogromnym atutem jeżyn jest ich niska kaloryczność - 100 g owoców to zaledwie 43 kalorie. Jeśli chodzi o ilość białka, tłuszczu, węglowodanów oraz substancji odżywczych, jeżyny też kryją ich spore ilości, które wpływają na funkcjonowanie organizmu.  

Cenne związki kryją się zarówno w owocach, jak i liściach jeżyn. Te ostatnie doskonale nadają się do przyrządzania naparów i herbatek - napoje te wykazują działanie antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwgrzybicze oraz wspomagają leczenie przeziębienia, łagodząc związane z nim objawy, tj. kaszel, chrypkę i ból gardła.  

Regularne spożywanie jeżyn usprawnia funkcjonowanie układu krążenia, wzmacnia kości, reguluje poziom glukozy we krwi, a także korzystnie wpływa na wzrok, zapobiegając zwyrodnieniu plamki żółtej. Co więcej, owoce te, jako źródło pektyn, zapewniają długotrwałe uczucie sytości, dzięki czemu świetnie sprawdzają się na diecie redukcyjnej. I to nie koniec ich wyjątkowych właściwości. 

Niewątpliwym atutem jeżyn jest ich działanie przeciwnowotworowe, będące zasługą antocyjanów oraz polifenoli i kwasu elagowego - silnych antyoksydantów, które hamują namnażanie się wolnych rodników oraz rozwój komórek nowotworowych. Według badań naukowych mogą one chronić m.in. przed rakiem płuc, przełyku oraz jelita grubego.  

Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że jeżyny to znakomite remedium na dolegliwości kobiece. Obfitują one w fitoestrogeny, które przynoszą ulgę w trakcie bolesnych miesiączek i łagodzą dokuczliwe symptomy PMS oraz menopauzy. Popijanie naparu z ich liści niweluje takie objawy jak napięcie mięśniowe czy uderzenia gorąca.  

W jakiej formie jeść jeżyny?

Zastanawiasz się, w jakiej formie spożywać jeżyny? Jeśli chcesz w pełni skorzystać z mocy zawartych w nich związków, sięgaj po owoce w wersji surowej. Poza sezonem możesz zaopatrzyć się w ich suszoną wersję lub przetwory, w tym dżemy i konfitury. Najlepszym wyborem będą te bez dodatku cukru i chemicznych substancji.  

Jeżyny to bardzo uniwersalne owoce, z których przygotowuje się szeroką gamę napojów i przekąsek. Możesz wyczarować z nich soki, kompoty, nalewki, likiery, a także pyszne desery. Co ciekawe, świetnie sprawdzają się one również w daniach wytrawnych, np. tych na bazie mięs. Poznaj kilka sprawdzonych przepisów z jeżynami w roli głównej.

Kompot z jeżyn  

Kompot z jeżyn to idealna opcja dla osób, którym znudził się ten tradycyjny, czyli z jabłek lub truskawek. Powstaje on ze świeżych owoców, wody, cukru oraz soku z cytryny. Jego wykonanie jest banalnie proste - jedyne, co musisz zrobić, to opłukać jeżyny pod bieżącą wodą, zalać je zagotowaną wodą z cukrem i sokiem z cytryny, a następnie zapasteryzować szczelnie zamknięte słoiki (ok. 20 minut).  

Ciasto z jeżynami 

Masz ochotę na niebanalny wypiek z owocowym akcentem? Zatem postaw na ciasto z jeżynami. Aby je zaserwować, poza kluczowym składnikiem musisz zaopatrzyć się w mąkę pszenną, jajka, masło, proszek do pieczenia, cukier oraz sól.  

Realizację przepisu rozpocznij od przesiania mąki do miski. Dodaj do niej jajka, masło, sól oraz proszek do pieczenia i zblenduj całość na jednolitą masę. Zawiń naczynie w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 30 minut.  

Po upływie pół godziny podziel ciasto na trzy części - dwie z nich przełóż do formy i ozdób jeżynami, a z trzeciej zrób kruszonkę, ścierając ją na tarce. Po wykonaniu tych czynności wstaw deser do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz go przez ok. 40 minut. Po obróbce termicznej oprósz go cukrem pudrem.  

Sos do mięs 

Jeśli jesteś fanem wytrawnych dań z owocową nutą, koniecznie musisz wyczarować sos do mięs na bazie jeżyn. Poza owocami potrzebujesz do tego cukru, cynamonu, soli, masła oraz czerwonego wina.  

Podsmaż jeżyny w rondelku i po kilku minutach dodaj do nich cynamon, cukier oraz wino. Przykryj naczynie pokrywką i duś jego zawartość przez ok. 15 minut. Niedługo przed zakończeniem gotowania dorzuć masło oraz sól i dokładnie wymieszaj. 

Nalewka z jeżyn  

Nalewka z jeżyn to napój, który zachwyca nie tylko swoim smakiem, ale również sprzyjającymi zdrowiu właściwościami. Aby ją przygotować, musisz zaopatrzyć się w świeże owoce, cukier, wodę oraz spirytus lub wódkę.  

Opłucz jeżyny na sitku i odstaw je na chwilę na bok, aby wypłynął z nich nadmiar wody. Wsyp je do dużego słoika, zasyp cukrem i pozostaw tak na pięć dni, żeby puściły sok. Po upływie tego czasu przelej powstały płyn do drugiego słoika, wymieszaj ze spirytusem i odstaw na dwa tygodnie.  

Po 14 dniach przecedź nalewkę przez gazę, dolej do niej nieco wody i rozlej do szklanych butelek - przechowuj je szczelnie zamknięte przez ok. pół roku. Smacznego! 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Ma dużo dobrych tłuszczów, działa korzystnie na skórę, chroni wątrobę. Ulubiona fasola naszych babć wraca do łask

To nie tylko składnik pikantnych sosów. To zagłębie witamin, strażnik dobrego krążenia i odporności

Najlepszy mięsny sos do makaronu. Sekretem jest długie gotowanie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce