Mają niewiele kalorii i chronią serce. Zapomniany deser z tych owoców działaj na skórę jak botoks
Wiśnia to owoc, który nie kojarzy się z niczym szczególnym – postrzegana jest głównie jako dodatek do deserów oraz składnik dżemów i konfitur. Okazuje się jednak, że nie jest tak „nijaka”, jak zwykło się uważać. Jakie działanie na organizm wykazuje wiśnia? Właściwości tej rośliny są wręcz zaskakujące.
Wiśnie to bardzo uniwersalne owoce, z których można wyczarować wiele wyjątkowych przekąsek - lody, galaretki, kompoty, napoje, syropy, a także wina, likiery i nalewki. Ich atutem jest nie tylko atrakcyjny smak, ale również korzystny wpływ na zdrowie. Czym jest i jak przemycić do potraw taki składnik jak wiśnia? Opis tej rośliny wraz z możliwościami zastosowania znajdziesz poniżej.
Owoce te zazwyczaj pojawiają się na przełomie kwietnia i maja. Ich charakterystycznym elementem jest gładka, błyszcząca powierzchnia i - w zależności od odmiany - czerwony, wiśniowo-czarny lub ciemnowiśniowy kolor. Posiadają one cienką skórkę i miękki, soczysty miąższ, który otacza twardą pestkę. Ich posmak jest nieco kwaskowaty, a aromat dość intensywny. Można spożywać je zarówno w wersji surowej, jak i przetworzonej, np. w formie napojów, przetworów, alkoholi oraz dodatków do wypieków. Przy jakich chorobach warto jeść wiśnie i jakie substancje się w nich znajdują?
Co dokładnie kryje w sobie wiśnia? Wartości odżywcze tej rośliny są naprawdę liczne. Można znaleźć w niej m.in. witaminy z grupy B, witaminy C, K, A i E, a także magnez, wapń, żelazo, potas oraz cynk. Nie brakuje w niej również cennych antocyjanów, garbników, kwasów organicznych oraz błonnika pokarmowego.
Jedną z ogromnych zalet wiśni jest ich niska kaloryczność - 100 g tych owoców to zaledwie 50 kcal. Jeśli chodzi o ilość poszczególnych związków i rozkład makroskładników, kształtują się one następująco:
- białko: 1 g;
- tłuszcze: 0,3 g;
- węglowodany: 12,18 g;
- błonnik: 1,6 g;
- witamina C: 10 mg;
- witamina B1: 0,03 mg;
- witamina B2: 0,04 mg;
- witamina B3: 0,4 mg;
- witamina B6: 0,04 mg;
- witamina B9: 8 µg;
- witamina A: 1 283 IU;
- witamina K: 2,1 µg;
- witamina E: 0,07 mg;
- wapń: 16 mg;
- magnez: 9 mg;
- żelazo: 0,32 mg;
- potas: 173 mg;
- fosfor: 15 mg;
- sód: 3 mg;
- cynk: 0,1 mg.
Wysoka zawartość witamin i minerałów sprawia, że wiśnie wykazują pozytywny wpływ na organizm, usprawniając wiele zachodzących w nim procesów. Ich podstawową funkcją jest hamowanie namnażania się wolnych rodników, które nasilają stres oksydacyjny i prowadzą do szybszego starzenia się tkanek i narządów. Warto wspomnieć również o ich właściwościach przeciwnowotworowych, które zawdzięczają obecności silnych przeciwutleniaczy.
Związki ukryte w wiśniach wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego - wzmacniają serce, zwiększają elastyczność naczyń włosowatych, zmniejszają poziom "złego" cholesterolu we krwi i uszczelniają naczynia krwionośne. Ponadto zapobiegają powstawaniu zatorów oraz skrzeplin w tych ostatnich. Ale to nie wszystko! Dowiedz się, przy jakich dolegliwościach są szczególnie pomocne.
Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że wiśnie uchodzą za skuteczne remedium na rozmaite schorzenia, wśród których wyróżnia się m.in. bezsenność. Według badań naukowych codzienne popijanie soku z wiśni ułatwia zasypianie i pozwala zachować ciągłość snu, a to wszystko za sprawą melatoniny, tj. hormonu regulującego jego rytm.
Jako że wiśnie zawierają moczopędny sód i potas, wspomagają leczenie chorób układu moczowego, w tym kamicy nerkowej oraz zapalenia pęcherza. Ponadto, dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu, doskonale sprawdzają się w diecie diabetyków. Co ciekawe, w medycynie alternatywnej wykorzystywane są również ich ogonki, kwiaty oraz kora drzewa - stosuje się je m.in. przy zapaleniu spojówek, obrzękach oraz bólach reumatycznych.
Kto nie powinien sięgać po wiśnie? Przeciwwskazania do ich spożywania to niektóre schorzenia układu pokarmowego, zwłaszcza wrzody żołądka i/lub dwunastnicy. Warto pamiętać, że owoce nadpsute lub nadgniłe absolutnie nie nadają się do jedzenia - zawierają one mykotoksyny, czyli rakotwórcze pleśnie, które mogą doprowadzić do zatrucia pokarmowego, rozwoju alergii lub grzybicy, a także poważnych dolegliwości ze strony układu oddechowego. Jeśli chodzi o samą pestkę, jej połknięcie nie jest niebezpieczne, natomiast po jej rozgryzieniu mogą wydzielić się szkodliwe substancje cyjanowodorowe, w tym kwas pruski.
W jakich potrawach najlepiej sprawdza się wiśnia? Zastosowanie w kuchni tego owocu jest niezwykle wszechstronne. Poznaj kilka prostych przepisów i ciesz się wyjątkowym smakiem wiśniowych specjałów!
Kompot z wiśni
Kompot z wiśni do świetna alternatywa dla tego klasycznego, czyli z jabłek lub truskawek. Do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie trzech elementów, tj. świeżych owoców, cukru oraz wody. Jak zrobić go krok po kroku?
Realizację przepisu rozpocznij od wydrylowania wiśni - część z nich możesz pozostawić z pestkami. Ugotuj syrop z cukru i wody, a następnie zalej nim owoce umieszczone w wyparzonych słoikach. Zamknij szczelnie naczynia i pasteryzuj je przez ok. 20 minut.
Sorbet wiśniowy
Co jeszcze możesz wyczarować z wiśni? Na przykład sorbet wiśniowy! Powstaje on ze świeżych lub mrożonych owoców, wody, cukru oraz soku z cytryny. Przygotuj syrop, zagotowując wodę z cukrem. Zmiksuj wiśnie, połącz je z syropem oraz sokiem z cytryny i wymieszaj. Przełóż masę do specjalnych foremek do lodów i wstaw na kilka godzin do zamrażalnika.
Kisiel wiśniowy
Masz ochotę na kisiel wiśniowy, ale produkty typu instant to nie twoja bajka? Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przyrządzić go w domu! Zrobisz go z takich komponentów jak świeże owoce, cukier oraz mąka ziemniaczana.
Wrzuć wydrylowane wiśnie do rondelka, posyp cukrem, zalej wodą i gotuj przez ok. dwie minuty. Wsyp do szklanki mąkę ziemniaczaną, wlej do niej zimną wodę, wymieszaj i połącz z pozostałymi składnikami. Gdy kisiel się zagotuje, odstaw go do ostygnięcia.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Mało kto wie, że odkwaszają organizm i działają moczopędnie. Osoby na diecie powinny jeść codziennie
Dają uczucie sytości i szczęście. Zjedz kilka, gdy czujesz głód między posiłkami
Mała, ale z charakterem. Jedz często, bo dba o serce i reguluje poziom cukru