Reklama
Reklama

Mają niski indeks glikemiczny i mało węglowodanów. Serce je pokocha

Dla wielu z nas smak tych niepozornych ziarenek kojarzy się z dzieciństwem. Bardzo często zajadaliśmy się nimi podczas zabaw na podwórku. Latem, prawdziwą gratką było wydłubywanie świeżych pestek słonecznika, bo właśnie o nich mowa, wprost z kwiatu. Mało kto miał wówczas świadomość, że ta tania przekąska, jest przy okazji bardzo zdrowa. Na co dobre są pestki słonecznika? Podpowiadamy.

Pestki słonecznika nie tylko świetnie sprawdzają się, jako przekąska, na przykład do seansu filmowego. Te zdrowe nasionka możesz przemycić do codziennego jadłospisu na wiele sposobów. Jak wykorzystać pestki słonecznika w kuchni? Odpowiedź na to i inne pytania znajdziesz w poniższym artykule.

Sprawdź także: To nie są zwykłe rodzynki. Mają ogrom potasu, dobrze działają na nerki i oczyszczają organizm

Na co dobre są pestki słonecznika?

Jakie właściwości mają słonecznikowe pestki? Przede wszystkim są źródłem zdrowych tłuszczów - zawiera kwas oleinowy i linolowy. W pestkach słonecznika znajduje się spora ilość witaminy E, która nazywana jest witaminą młodości, świetnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Ma ona właściwości antyoksydacyjne, pomaga neutralizować szkodliwe działanie wolnych rodników, a także działa przeciwstarzeniowo, przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo, między innymi zmniejsza ryzyko raka płuc czy trzustki. Dzięki działaniu przeciwutleniającemu pomaga także chronić układ krążenia przed chorobami, ma właściwości przeciwmiażdżycowe, zmniejsza ryzyko udarów i zawałów. Ponadto witamina E pomaga poprawić płodność. Doktor Bartek Kulczyński, który na swoim kanale na YouTube dzieli się wiedzą w zakresie dietetyki i żywienia, zapewnia, że wystarczy zjeść w ciągu dnia trzy łyżki nasion słonecznika, aby całkowicie pokryć zapotrzebowanie organizmu na witaminę E. 

Nie brakuje tu także magnezu, który zapewnia prawidłową pracę układu krążenia, wspiera pracę serca i pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Korzystnie działa także na układ  nerwowy i mięśniowy. Obecny jest tu również selen, ma on działanie wspierające układ odpornościowy i hormonalny, a także wykazuje właściwości antyoksydacyjne. Natomiast mangan między innymi korzystnie wpływa na układ nerwowy i kostny, a także uczestniczy w prawidłowym krzepnięciu krwi. Jedzenie pestek słonecznika ma także działanie przeciwdepresyjne, może poprawiać nastrój, a także przyczyniać się łagodzenia objawów depresji. Pestki słonecznika mają także niski indeks glikemiczny, dlatego będą odpowiednią przekąską dla osób z cukrzycą i insulinoopornością. 

Pestki słonecznika - przeciwwskazania

Warto pamiętać, że nasiona słonecznika, chociaż są bardzo zdrowe, nie należą do przekąsek niskokalorycznych. W 100 g obranego słonecznika znajduje się ok. 580 kcal. Dlatego nie należy przesadzać z ich ilością, w szczególności, jeśli chcesz zgubić zbędne kilogramy. Warto zaznaczyć także, że pestki słonecznika nie powinny być spożywane u osób, które borykają się z alergiami pokarmowymi. Mogą u takich osób powodować dolegliwości związane z drogami oddechowymi, wysypki, lub problemy z układem pokarmowym.

Pestki słonecznika w kuchni

Nasiona te można zajadać zarówno na śniadanie, obiad, kolację, jak i jako przekąska w ciągu dnia. Doskonale wpasują się także w różne desery. O poranku, pestki słonecznika możesz podać do owsianki, jaglanki, jogurtu z owocami, a także posypać nimi kanapki, będą stanowić pyszny, chrupiący dodatek. Słonecznikowe pestki idealnie sprawdzają się do różnego rodzaju pieczywa, od chlebów, po bułki.

W daniach obiadowych można przemycić je na przykład, w przeróżnych sałatkach, świetnie współgrają z rukolą, pieczonym burakiem, serem kozim i dressingiem miodowo-musztardowym. Podprażone pestki słonecznika bardzo dobrze pasować będą do zupy krem, np. dyniowej, brokułowej, czy kalafiorowej.

Z pestek słonecznika możesz zrobić pyszną pastę kanapkową, która idealnie sprawdzi się na przykład na kolację. Będziesz potrzebować: szklankę pestek słonecznika, 6-8 suszonych pomidorów, 1-2 łyżkami oliwy z oliwek, sporą garść bazylii, ½ łyżeczki suszonego oregano, oraz sól i pieprz. Pestki słonecznika należy namoczyć przez kilka godzin w wodzie, a następni (po odcedzeniu) zmiksować je z pozostałymi składnikami na gładką masę. Taką pastę możesz podać także z surowymi warzywami (marchewką, papryką, ogórkiem zielonym, czy selerem naciowym), podczas imprezy.

Pestki słonecznika możesz dodać zamiast orzechów do różnego rodzaju wypieków. Będą pasować na przykład do chlebka bananowego, miodownika, lub zdrowych, domowych batonów z bakaliami, czy kulek mocy.

Źródła: youtube.com/@drbartekpl, terazogotuje.pl

Zobacz też:

Znalazła się na liście śmieciowego jedzenia. Tymczasem to najpopularniejsze polskie śniadanie

Przypomina lawendę, babcie robiły z niego napar lub syrop na kaszel. Działa antywirusowo i poprawia trawienie

Niedoceniane i często mylone z innym warzywo. Ma ogrom witaminy C, oczyszcza organizm i wzmacnia odporność

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski