Mąka orzechowa pomoże w zbiciu cholesterolu. W kuchni wyczarujesz z niej pyszności
Czy kiedykolwiek słyszałeś o produkcie, jakim jest mąka orzechowa? Jak się okazuje, można wykorzystać ją na wiele sposobów podczas kuchennych eksperymentów. Dowiedz się, jakie właściwości prozdrowotne ma mąka orzechowa i kto - mimo jej cennych wartości odżywczych - nie powinien jej jeść.
Ceniona za wartości odżywcze mąka orzechowa to artykuł spożywczy do tego stopnia uniwersalny, że pokochasz go już od pierwszego użycia. Interesuje cię jego zastosowanie w kuchni? Oto garść niezbędnej wiedzy na temat sposobów jej wykorzystania w potrawach - zarówno słodkich, jak i wytrawnych.
Zastanawiasz się nad tym, dlaczego warto do swojej diety wprowadzić produkt, jakim jest mąka orzechowa? Wartości odżywcze z pewnością cię do tego przekonają. Przede wszystkim należy wspomnieć, że orzechy, z których powstaje, są odtłuszczane. Jako źródło oleistych substancji muszą zostać odpowiednio przygotowane - w przeciwnym razie bardzo trudno byłoby uzyskać sypki produkt spożywczy, jakim jest właśnie mąka.
Mimo wyeliminowania zdecydowanej większości oleju mąka orzechowa wciąż pozostaje pełnowartościowym artykułem spożywczym - w głównej mierze z powodu obecności kwasów tłuszczowych nienasyconych. Warto także dodać, iż taka mąka jest źródłem błonnika, który odpowiada za uczucie sytości oraz wspiera układ pokarmowy, jak i zachodzące w nim procesy trawienne.
Wybierając ten produkt, wzbogacisz swoją dietę o witaminy A, z grupy B, C oraz E, a także składniki mineralne, do których zalicza się fosfor, potas, magnez, cynk, żelazo i wapń. Zjadając potrawy, w których przygotowywaniu zastosowałeś mąkę orzechową, dodatkowo sięgasz po antyoksydanty wspomagające walkę z wolnymi rodnikami.
Jak się okazuje, po mąkę orzechową mogą sięgać osoby, które na co dzień eliminują ze swojej diety gluten. Jest to składnik typowy dla produktów mącznych pochodzenia zbożowego. Dlatego taka alternatywa jest idealna również dla ciebie, jeśli z różnych względów preferujesz dania bezglutenowe.
Czy warto na co dzień w kulinarnych przepisach wybierać produkt, jakim jest mąka orzechowa? Właściwości prozdrowotne jednoznacznie wskazują na to, iż wiele osób może korzystać z niej w trakcie gotowania, również przy różnych stanach chorobowych, które często są powodem ograniczeń w diecie.
Wspomniane już wyżej kwasy tłuszczowe nienasycone to ważny element odżywczy mąki, ponieważ wykazują one właściwości przeciwzapalne, a także odpowiadają za obniżenie poziomu "złego" cholesterolu. Spożywanie mąki orzechowej przyczynia się także do poprawy funkcjonowania układu krążenia oraz wykazuje działanie przeciwnowotworowe.
Produkt ten może również wpłynąć na poprawę kondycji skóry, a ze względu na swoją lekkostrawność jest odpowiedni dla osób, które z różnych zdrowotnych względów na co dzień borykają się z problemami trawiennymi i dolegliwościami ze strony żołądka oraz jelit.
Jeśli jesteś sportowcem, także zastanów się nad wprowadzeniem tego produktu do swojego menu. Jest on bowiem źródłem białka, które usprawnia regenerację mięśni po wysiłku fizycznym. Jeśli zatem jesteś na etapie budowania masy, białko zawarte w tej mące ułatwi ci ten proces. Ponadto produkt ten bogaty w przeciwutleniacze wspiera procesy regeneracyjne i spowalnia starzenie się tkanek, dzięki czemu dłużej cieszysz się młodą cerą, napięciem skóry i jej elastycznością wpływającą na zdrowy wygląd.
Jak już wiesz, omawiany produkt posiada wiele licznych prozdrowotnych właściwości, co tylko przemawia za tym, aby zacząć z niego korzystać jak najszybciej. Pamiętaj jednak, iż istnieje grupa osób, które nie powinny sięgać po mąkę orzechową. Przeciwwskazania to przede wszystkim alergia na orzechy. Każdy, kto boryka się z takim uczuleniem, musi znaleźć dla siebie inną mączną alternatywę.
Reakcje uczuleniowe będą różnić się i u każdego objawiać w indywidualny sposób. Część alergików odczuje jedynie drobne swędzenie lub zauważy niewielkie zaczerwienienie na powierzchni skóry, inni natomiast mogą dostąpić wstrząsu anafilaktycznego wskutek kontaktu z omawianym alergenem, co stanowi zagrożenie dla ich życia.
Bardzo ważne jest również czytanie etykiet na opakowaniach, ponieważ mąka orzechowa z reguły nie zawiera glutenu, lecz jest to kwestia zależna od producenta. Jeśli w takim produkcie znajdują się śladowe ilości innych alergenów, także w rezultacie sama mąka może być dla ciebie szkodliwa.
Oczywiście nie jest tajemnicą, że produkt smakuje orzechowo, dlatego często wykorzystywany jest w kuchni jako alternatywa dla całych orzechów - szczególnie wtedy, gdy w konkretnym daniu liczy się subtelna, delikatna konsystencja, jakiej z pomocą całych orzechów nie dałoby się uzyskać. Czas zatem zastanowić się nad tym, co zrobić z mąki orzechowej.
Z pewnością w pierwszej kolejności mąka kojarzy ci się także z wypiekami. Również i ta może okazać się bardzo zaskakującą alternatywą dla mąki pszennej. Dzięki niej przygotujesz wyśmienite ciasta, ciasteczka, babeczki, delikatnie wilgotne w środku brownie, które zachwyci wszystkich swoim orzechowo-czekoladowym smakiem.
Skorzystaj także z tego produktu, gdy chcesz przygotować sernik. Nie lubisz rodzynek? Nie dodawaj ich zatem i ciesz się orzechowym posmakiem, który będzie ciekawą alternatywą dla twojego podniebienia. Możesz pokusić się o przygotowanie ciasta marchewkowego z cynamonem, który bardzo dobrze komponuje się z orzechowym smakiem. Może to być także jabłecznik, czy klasyczny orzechowiec.
Czy jednak z mąki orzechowej można upiec chleb? Jak najbardziej. Nie tylko pyszny bochenek, ale również niewielkie bułeczki. Niektórzy sięgają po ten produkt także wtedy, gdy mają pewność, iż jest bezglutenowy i przyrządzają pizzę dla osób, które chciałyby także posmakować dań kuchni włoskiej bez obaw o swój żołądek i jelita.
To jednak nie koniec, gdyż omawiany rodzaj mąki wykorzystasz w pieczeniu gofrów, słodkich naleśników. Nie tylko sam smak, ale i zapach o subtelnej orzechowej nucie z pewnością zachęci cię do dalszych kulinarnych eksperymentów z udziałem tego produktu. Nic nie stoi na przeszkodzie, byś przygotował własnoręczne ciasteczka orzechowe ze zmieszanej mąki, pół łyżeczki sody oczyszczonej, kilku łyżek miodu, odrobiny masła i dwóch jajek. Wyłożone kleksy z ciasta wystarczy upiec w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut i pozwolić im ostygnąć w uchylonym piekarniku.
Mąka orzechowa to ponadto dobry sposób na przygotowanie zdrowej, niecodziennej panierki do mięsa, czy warzyw, z tym że do niej lepiej byłoby wykorzystać mąkę z odrobiną bułki tartej. Z tego produktu wykonasz także sos orzechowy do mięs.
Jest to zatem dodatek do dań wytrawnych, choć ze względu na swój nieco słodki smak śmiało możesz zastosować go również w deserach.
Źródło: Smaker.pl
Zobacz też:
Nie przepłacaj za dorsza. W Lidlu możesz kupić tanią rybę - smaczną i bardzo zdrową
Mówią, że to najzdrowsze danie świata. Robię w wersji "spolszczonej", jest genialne