Reklama
Reklama

Mało kto wie, że są zdrowym zamiennikiem sera. Jedz na wzorową pracę jelit, wzmocnienie kości i lepszą koncentrację

Choć wyglądają niepozornie, potrafią zdziałać prawdziwe cuda dla zdrowia. Płatki drożdżowe od kilku lat podbijają polską kuchnię, szczególnie roślinną. Mają delikatny, serowy smak, a do tego są bogate w białko, minerały i witaminy z grupy B. To naturalny sposób na lepsze trawienie, mocniejsze kości i silniejszą odporność.

Płatki drożdżowe to produkt, o którym jeszcze kilka lat temu mało kto słyszał. Uchodziły za dość "egzotyczne", a dziś coraz częściej goszczą w polskich domach. Ich delikatny, orzechowo-serowy posmak sprawia, że z powodzeniem zastępują parmezan, a przy tym są całkowicie wegańskie. Co więcej, kryją w sobie nie tylko ciekawy smak, ale też wiele prozdrowotnych właściwości.

Nazywane sa wegańskim parmezanem

Płatki drożdżowe to nieaktywne drożdże (najczęściej szczep Saccharomyces cerevisiae). Po procesie fermentacji są dezaktywowane przez podgrzanie, a następnie suszone i rozdrabniane. Dzięki temu nie fermentują już w organizmie, ale zachowują bogactwo składników odżywczych. Mają formę lekkich, złocistych płatków o orzechowo-serowym smaku (z wyglądu przypominają nieco kremowo-żółtą bułkę tartą).

Reklama

To właśnie ta nuta umami sprawia, że porównuje się je do parmezanu. Płatki drożdżowe idealnie podkreślają smak makaronów, zup, zapiekanek i sosów do mięs. Miłośnicy roślinnej kuchni, zwłaszcza weganie, cenią je za możliwość wzbogacenia potraw bez użycia produktów pochodzenia zwierzęcego. 

Popularność płatków drożdżowych rośnie z roku na rok. Cenią je m.in. sportowcy (za białko i minerały), osoby na diecie (za dość niską kaloryczność - 17 kcal w 5 g) i wszyscy, którzy chcą w prosty sposób uzupełnić witaminy z grupy B, cynk, magnez czy żelazo. Ich smak i wszechstronność sprawiają, że stają się coraz częstszym składnikiem nowoczesnej, domowej, polskiej kuchni.

Czy płatki drożdżowe są zdrowe?

Płatki drożdżowe to prawdziwa skarbnica witaminowo-mineralna, więc - jak najbardziej - są zdrowe. Badanie Immune-modulatory effects of dietary Yeast Beta-1,3/1,6-D-glucan, opublikowane w czasopiśmie Nutrition Journal (2014), wykazało, że regularne spożywanie nieaktywnych drożdży poprawia poziom witamin z grupy B, wspiera układ nerwowy i sprzyja lepszej odporności. Zawarte w nich beta-glukany mają działanie immunomodulujące, co oznacza, że wspomagają naturalną obronę organizmu. 

Do najważniejszych właściwości płatków drożdżowych można zaliczyć:

  • usprawnianie pracy jelit - błonnik i naturalne polisacharydy wspierają mikroflorę jelitową i poprawiają trawienie,
  • wzmacnianie odporności - dzięki beta-glukanom i cynkowi pomagają w walce z infekcjami, działają też antybakteryjnie i przeciwwirusowo,
  • poprawianie koncentracji i samopoczucia - witaminy z grupy B wpływają korzystnie na układ nerwowy,
  • wzmacnianie kości - są źródłem wapnia, fosforu i magnezu,
  • wspieranie zdrowia skóry, włosów i paznokci - dzięki biotynie i niacynie,
  • regulowanie poziomu cukru - zawarty w nich chrom wspiera gospodarkę węglowodanową,
  • działanie przeciwutleniające - chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, opóźniają starzenie się organizmu.

Czy można jeść płatki drożdżowe codziennie? 1-2 łyżki dziennie wystarczą, żeby skorzystać z ich właściwości. Nie powinny ich jednak spożywać osoby uczulone na drożdże i te, które cierpią na dnę moczanową lub mają problemy z nadmiarem kwasu moczowego (ze względu na zawartość puryn).

Jak zrobić płatki drożdżowe?

Choć najławiej kupić gotowe płatki drożdżowe w supermarketach lub sklepach ze zdrową żywnością, można też przygotować ich domową wersję. Wymaga to jednak cierpliwości, ale daje pełną kontrolę nad składem i ich jakością. Jak zrobić płatki drożdżowe?

Składniki:

  • 2 kostki świeżych drożdży (ok. 200 g),
  • 1/3 szklanki ciepłej (ok. 40 stopni Celsjusza), przegotowanej wody,
  • 20 g cukru.

Sposób wykonania:

1) Drożdże wyjmij z lodówki znacznie wcześniej, żeby złapały temperaturę pokojową. Po tym czasie wkrusz je na dno wyparzonego, czystego słoika (dużego, bo drożdże mocno urosną). 

2) Wymieszaj z 5 g cukru i zalej wodą. Wymieszaj, słoik przykryj papierem do pieczenia (obtocz go gumką recepturką) i nakłuj papier wykałaczką, żeby drożdże miały dostęp do tlenu. Odstaw w ciepłe miejsce (przy kaloryferze, na nasłoneczniony parapet, przy włączonym piekarniku lub palniku itp.). 

3) Drożdże zaczną pracować. Po 15 minutach dorzuć kolejne 5 g cukru, wymieszaj drewnianą łyżką i przykryj papierem (pozostaw w ciepłym miejscu). Po kolejnych 15 minutach, kolejne 5 g cukru. I po raz ostatni powtórz czynności, aż skończy się cukier. Odstaw na godzinę w inne miejsce (nie zimne, ale też nie gorące). W tym czasie piana powinna opaść, a drożdże przestać rosnąć.

4) Wylej zawartość słoika do czystego, szerokiego naczynia żaroodpornego (najlepiej szklanego). Na jego dnie ma powstać cieniutka warstwa masy. Jeśli widać jakieś grudki itp., dobrze robij je drewnianą łyżką (żeby masa była jednolita, gładka).

5) Włóż naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut (w trybie góra-dół). Po tym czasie uchyl lekko drzwi piekarnika i zmniejsz temperaturę do 140 stopni Celsjusza. Zostaw jeszcze na 30 minut. Po tym czasie delikatnie przemieszaj masę drewnianą szpatułką i włóż z powrotem do piekarnika na 50 minut, ale zmniejsz temperaturę do 100 stopni Celsjusza. Jeśli po tym czasie jeszcze nie będą suche, dosusz je przez kolejne 50 minut w temperaturze 80 stopni Celsjusza. Proces suszenia trzeba stale kontrolować. Potem otwórz drzwi piekarnika i daj wystygnąć masie. 

6) Wyskrob z dna naczynia i rozdrobnij na płatki (najlepiej blenderem, ewentualnie w moździerzu).

7) Przechowuj w szczelnym słoiku w temperaturze pokojowej.

Płatki drożdżowe w codziennym menu

Płatki drożdżowe są bardzo wszechstronne w kuchni, co jest ich kolejnym atutem. Choć nie da się z nich nic upiec, to pasują jako składnik niemal do wszystkiego - od śniadania po kolacje. Warto pamiętać, że nie wymagają obróbki termicznej - można je po prostu dosypać do gotowych potraw. Dzięki temu zachowują swoje wartości odżywczych. Do czego używać płatków drożdżowych? Świeżymi można posypać kanapki, tosty, sałatkę, makaron, risotto, a nawet popcorn. 

Można je jednak również gotować, piec czy smażyć. Idealnie komponują się jako dodatek do sosów (np. beszamelowego lub serowego), zup kremówdomowych past do pieczywa lub wytrawnych wypieków.

W kuchni roślinnej często stanowią podstawę tzw. "serowego" smaku - to one nadają charakteru wegańskim zapiekankom lub pesto. Wystarczy łyżka płatków dodana do purée ziemniaczanego, żeby całkowicie zmieniło swój smak. Świetnie sprawdzą się też z warzywami pieczonymi i daniami z kaszy. To naprawdę prosty sposób, żeby dodać potrawom więcej aromatu i jednocześnie wesprzeć organizm. 

Płatki drożdżowe to naturalna metoda na zdrowszą dietę. Dostarczają cennych witamin, wspierają odporność, trawienie i koncentrację. Regularnie spożywane mogą poprawić samopoczucie i ogólną kondycję organizmu. To niewielki dodatek o całkiem dużym działaniu na organizm. Warto wprowadzić go do codziennego jadłospisu i to niezależnie od stylu odżywiania.

Źródło: terazgotuje.pl, YouTube @zdrowezycie, PubMed

Zobacz też:

Owoc jak parasol ochronny, nie tylko dla seniora. Wspiera kości i mięśnie, polepsza trawienie, jest przyjacielem serca

Wygląda egzotycznie, więc tylko patrzymy z ciekawością. Tymczasem jest dobry na kości, piękną skórę i wysokie ciśnienie

Wciąż zapominamy o tej świetnej przyprawie i używamy od święta. Poprawia pracę jelit i reguluje poziom cukru

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: płatki