Reklama
Reklama

Mało kto zna ten owoc, a szkoda. Jej owoce wyciszają stany zapalne, a miód ma silne właściwości wzmacniające

Czy kiedykolwiek słyszałeś o malinie moroszce? To mało popularna roślina, nazywana "złotem Północy", którą można posadzić w ogrodzie. Warto jeść zarówno owoce, jak i miód z maliny moroszki. Odkryj ich potencjał kulinarny i cenne właściwości zdrowotne.

Malina moroszka to roślina z rodziny różowatych, która powszechnie występuje na terenie Skandynawii. W Polsce natomiast prawie wyginęła z różnych powodów antropogenicznych. Na szczęście występuje jeszcze w naszym kraju. Sprawdź, jak wykorzystuje się jej zdrowotne owoce i miód. 

Malina moroszka, czyli "złoto Północy"

Malina moroszka została nazwana w Skandynawii "złotem Północy" i właśnie tam całe rodziny zbierają jej owoce w trakcie czasu wolnego. Z kolei w Finlandii wizerunek rośliny umieszczono na monecie 2 euro. 

W Polsce malinę moroszkę objęto ochroną, ponieważ występuje w małych ilościach. Istnieje tylko jedna uprawa agroleśna z tym okazem z różą owocową w gminie Sosnówka na Lubelszczyźnie. 

Tę roślinę można uprawiać w ogrodzie. Niektóre ogrodnictwa w Polsce sprzedają jej sadzonki w pojemnikach wczesną jesienią. 

Jakie właściwości ma malina moroszka?

Owoce maliny moroszki wpływają korzystnie na nasze zdrowie, ale nie tylko one. Z rośliny pozyskiwany jest miód, będący najcenniejszym i najzdrowszym nektarem na świecie. Jakie właściwości zdrowotne mają owoce i miód?

Owoce maliny moroszki mają w swoim składzie witaminy C i A oraz minerały tj. potas, magnez, cynk. W medycynie ludowej używa się ich do leczenia gorączki, biegunki i do zapobiegania szkorbutowi. 

Oprócz tego ekstrakt z tych części roślin zawiera kwas elagowy z antyoksydantami. Mogą one zapobiegać i leczyć raka żołądka oraz jelit. 

Miód z maliny moroszki ma silne właściwości wzmacniające. Używa się go do leczenia przeziębień. Poza tym działa antywirusowo, przeciwnowotworowo i przeciwgorączkowo. 

Jak wykorzystać w kuchni malinę moroszkę?

W Skandynawii popularne jest zastosowanie maliny moroszki w kuchni w postaci przetworów. Z jej owoców robi się dżemy, soki, a oprócz tego także ciasta i desery. Z kolei Finowie podają je na ciepło z lokalnym serem i śmietaną, natomiast Norwegowie na ich bazie przygotowują krem. 

To niejedyne zastosowanie maliny moroszki w kuchni. Można też użyć jej do produkcji alkoholi, tj. słodkich likierów czy mocnych wódek - typu akvavit. 

Owoce maliny moroszki mają w składzie kwas benzoesowy, dzięki czemu można je długo przechowywać. W chłodnym miejscu wytrzymają nawet do 3 miesięcy. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Pierwszy raz spróbowałam na Sycylii, teraz robię regularnie. To najlepsze pesto jakie jadłam

Do zupy z botwinki dorzuciłam garść greckiego przysmaku. Najlepszy kucharz by się nie powstydził tego przepisu

To jedna z najzdrowszych przypraw. Robię z niej olej na odporność i dobre trawienie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce