Mało kto zna ten owoc, a szkoda. Jej owoce wyciszają stany zapalne, a miód ma silne właściwości wzmacniające
Czy kiedykolwiek słyszałeś o malinie moroszce? To mało popularna roślina, nazywana "złotem Północy", którą można posadzić w ogrodzie. Warto jeść zarówno owoce, jak i miód z maliny moroszki. Odkryj ich potencjał kulinarny i cenne właściwości zdrowotne.
Malina moroszka to roślina z rodziny różowatych, która powszechnie występuje na terenie Skandynawii. W Polsce natomiast prawie wyginęła z różnych powodów antropogenicznych. Na szczęście występuje jeszcze w naszym kraju. Sprawdź, jak wykorzystuje się jej zdrowotne owoce i miód.
Malina moroszka została nazwana w Skandynawii "złotem Północy" i właśnie tam całe rodziny zbierają jej owoce w trakcie czasu wolnego. Z kolei w Finlandii wizerunek rośliny umieszczono na monecie 2 euro.
W Polsce malinę moroszkę objęto ochroną, ponieważ występuje w małych ilościach. Istnieje tylko jedna uprawa agroleśna z tym okazem z różą owocową w gminie Sosnówka na Lubelszczyźnie.
Tę roślinę można uprawiać w ogrodzie. Niektóre ogrodnictwa w Polsce sprzedają jej sadzonki w pojemnikach wczesną jesienią.
Owoce maliny moroszki wpływają korzystnie na nasze zdrowie, ale nie tylko one. Z rośliny pozyskiwany jest miód, będący najcenniejszym i najzdrowszym nektarem na świecie. Jakie właściwości zdrowotne mają owoce i miód?
Owoce maliny moroszki mają w swoim składzie witaminy C i A oraz minerały tj. potas, magnez, cynk. W medycynie ludowej używa się ich do leczenia gorączki, biegunki i do zapobiegania szkorbutowi.
Oprócz tego ekstrakt z tych części roślin zawiera kwas elagowy z antyoksydantami. Mogą one zapobiegać i leczyć raka żołądka oraz jelit.
Miód z maliny moroszki ma silne właściwości wzmacniające. Używa się go do leczenia przeziębień. Poza tym działa antywirusowo, przeciwnowotworowo i przeciwgorączkowo.
W Skandynawii popularne jest zastosowanie maliny moroszki w kuchni w postaci przetworów. Z jej owoców robi się dżemy, soki, a oprócz tego także ciasta i desery. Z kolei Finowie podają je na ciepło z lokalnym serem i śmietaną, natomiast Norwegowie na ich bazie przygotowują krem.
To niejedyne zastosowanie maliny moroszki w kuchni. Można też użyć jej do produkcji alkoholi, tj. słodkich likierów czy mocnych wódek - typu akvavit.
Owoce maliny moroszki mają w składzie kwas benzoesowy, dzięki czemu można je długo przechowywać. W chłodnym miejscu wytrzymają nawet do 3 miesięcy.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Nazywany jest najzdrowszym grzybem świata. Możesz zrobić zupę lub wyborne pierożki