Reklama
Reklama

Mało kto zna ten owoc, a szkoda. Jej owoce wyciszają stany zapalne, a miód ma silne właściwości wzmacniające

Czy kiedykolwiek słyszałeś o malinie moroszce? To mało popularna roślina, nazywana "złotem Północy", którą można posadzić w ogrodzie. Warto jeść zarówno owoce, jak i miód z maliny moroszki. Odkryj ich potencjał kulinarny i cenne właściwości zdrowotne.

Malina moroszka to roślina z rodziny różowatych, która powszechnie występuje na terenie Skandynawii. W Polsce natomiast prawie wyginęła z różnych powodów antropogenicznych. Na szczęście występuje jeszcze w naszym kraju. Sprawdź, jak wykorzystuje się jej zdrowotne owoce i miód. 

Malina moroszka, czyli "złoto Północy"

Malina moroszka została nazwana w Skandynawii "złotem Północy" i właśnie tam całe rodziny zbierają jej owoce w trakcie czasu wolnego. Z kolei w Finlandii wizerunek rośliny umieszczono na monecie 2 euro. 

W Polsce malinę moroszkę objęto ochroną, ponieważ występuje w małych ilościach. Istnieje tylko jedna uprawa agroleśna z tym okazem z różą owocową w gminie Sosnówka na Lubelszczyźnie. 

Reklama

Tę roślinę można uprawiać w ogrodzie. Niektóre ogrodnictwa w Polsce sprzedają jej sadzonki w pojemnikach wczesną jesienią. 

Jakie właściwości ma malina moroszka?

Owoce maliny moroszki wpływają korzystnie na nasze zdrowie, ale nie tylko one. Z rośliny pozyskiwany jest miód, będący najcenniejszym i najzdrowszym nektarem na świecie. Jakie właściwości zdrowotne mają owoce i miód?

Owoce maliny moroszki mają w swoim składzie witaminy C i A oraz minerały tj. potas, magnez, cynk. W medycynie ludowej używa się ich do leczenia gorączki, biegunki i do zapobiegania szkorbutowi. 

Oprócz tego ekstrakt z tych części roślin zawiera kwas elagowy z antyoksydantami. Mogą one zapobiegać i leczyć raka żołądka oraz jelit. 

Miód z maliny moroszki ma silne właściwości wzmacniające. Używa się go do leczenia przeziębień. Poza tym działa antywirusowo, przeciwnowotworowo i przeciwgorączkowo. 

Jak wykorzystać w kuchni malinę moroszkę?

W Skandynawii popularne jest zastosowanie maliny moroszki w kuchni w postaci przetworów. Z jej owoców robi się dżemy, soki, a oprócz tego także ciasta i desery. Z kolei Finowie podają je na ciepło z lokalnym serem i śmietaną, natomiast Norwegowie na ich bazie przygotowują krem. 

To niejedyne zastosowanie maliny moroszki w kuchni. Można też użyć jej do produkcji alkoholi, tj. słodkich likierów czy mocnych wódek - typu akvavit. 

Owoce maliny moroszki mają w składzie kwas benzoesowy, dzięki czemu można je długo przechowywać. W chłodnym miejscu wytrzymają nawet do 3 miesięcy. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Jest w nim najwięcej życiodajnej witaminy. Jedz, by poprawić pamięć, chronić serce i stawy

Alternatywa dla serka wiejskiego. Ma więcej białka, dla seniorów obowiązkowy

Już dojrzewają na drzewach. Mają delikatny miąższ, są soczyste, bez kwaśnych nut, na mus do naleśników idealne

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce