Mało znana i niedoceniana, możesz uprawiać nawet na parapecie. Świetnie chroni żołądek i wątrobę
Jeśli chcesz dbać o swoją dietę, na twoim talerzu powinno znaleźć się sporo warzyw, w tym zieleniny. Najczęściej sięgamy po różne rodzaje sałat, od masłowej, przez rzymską, po roszponkę, czy rukolę. Równie smaczne i bardzo zdrowe są wszelkiego rodzaju kiełki. Dziś przyjrzymy się rukwi wodnej, która będzie nie tylko urozmaiceniem codziennych posiłków, ale i wesprze twoje zdrowie.
Rukiew woda - zapomniana kuzynka rzeżuchy, nazywana jest także rzeżuchą wodną, to roślina z rodziny kapustowatych, która występuje na całym świecie. Jednak w Polsce, w naturze, można spotkać ją dość rzadko, mogą wypatrywać jej mieszkańcy zachodniej części kraju. Rośnie na terenach podmokłych, przy brzegu potoków, strumieni i rzek. Wyglądem przypomina nieco roszponkę i rzeżuchę. Ma strzałkowate listki na długich ogonkach, a jej kwiaty wystają ponad powierzchnię wody, oprócz walorów smakowych, ma także właściwości lecznicze. Dlaczego warto jeść rukiew wodną, oraz w jakich przepisach ją przemycić? Podpowiadamy.
W składzie rukwi wodnej znajduje się kompleks witamin i minerałów. Witamina A, która przede wszystkim wspiera zdrowie oczu oraz kondycję skóry; witaminy z grupy B, które między innymi wpływają na układ nerwowy i krążenia; wspierająca odporność oraz wykazująca działanie przeciwutleniające witamina C, oraz witamina K, która przede wszystkim zapewnia prawidłową krzepliwość krwi. Rukiew wodna jest także źródłem wapnia i fosforu, które wzmacniają kości i zęby; magnezu, który wspiera pracę układu nerwowego, sercowo-naczyniowego i mięśniowego, a także żelaza, który pomaga chronić organizm przed anemią.
W zielonych liściach rukwi wodnej nie brakuje również antyoksydantów, które wspierają walkę organizmu ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, a także mają działanie przeciwzapalane, przeciwstarzeniowe i antynowotworowe.
Spożywanie rukwi wodnej wspiera prawidłowe trawienie, będzie również korzystne dla pracy wątroby, ponieważ roślina ta ma działanie wspierające jej regenerację. Mogą sięgać po nią także osoby, które chcą zadbać o układ krążenia, pomaga regulować ciśnienie krwi, a także wspiera pracę serca. Dodatkowo wykazuje działanie moczopędne, dzięki czemu pomaga usuwać zbędne produkty przemiany materii. Będzie także świetnym wyborem dla osób na diecie, ponieważ jest niskokaloryczna, a także przyspiesza przemianę materii.
Zastanawiasz się, jak smakuje rukiew wodna? Przypomina łagodniejszą w smaku wersję rzeżuchy, nadaje się do jedzenia na surowo, a także do gotowania. Okazuje się, że można także hodować ją na parapecie. Można stosować ją jako zamiennik twojej ulubionej sałaty, dodając rukiew do sałatek, czy jako zielony element kanapek. Będzie pasować do rzodkiewki, ogórków, pomidorów, czy papryki.
Świetnie sprawdzi się także w przeróżnych zupach warzywnych. Zielone listki można wykorzystać także do dekoracji dań. Jeżeli udało ci się zdobyć spory zapas rukwi wodnej, możesz także zrobić z niej pesto, wystarczy, że zmiksujesz ją z kilkoma łyżkami oliwy z oliwek, parmezanem i garścią orzechów włoskich. We Francji rukiew wodna dodawana jest do jajecznicy, natomiast w Japonii bywa składnikiem sushi.
Co ciekawe, podczas królewskiego wesela księcia Williama i księżnej Kate podobno serwowano tarty ze szparagami oraz rukwią wodną.
Źródła: smaker.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Nazywany jest najzdrowszym grzybem świata. Możesz zrobić zupę lub wyborne pierożki