Takiej zupy na odchudzanie jeszcze nie jadłaś. Nie dość, że spala boczki, to jeszcze jest przepyszna
Niejednokrotnie pisaliśmy o zaletach spożywania cukinii. Świetnie sprawdza się w wielu daniach. Można z niej zrobić warzywne placki, pasztety, dodać ją do omleta, szakszuki, a nawet słodkich wypieków, czy gofry. Jeżeli chcesz zrzucić zbędną oponkę z brzucha, koniecznie zrób zupę z cukinii na odchudzanie. Jest niskokaloryczna i niezwykle smaczna.
Dietetycy są zgodni, spożywanie zup, może pomóc w procesie utraty zbędnych kilogramów. Można przemycić w nich mnóstwo warzyw, a odpowiednio przygotowane w porcji będą mieć niewiele kalorii, a jednocześnie pozwoli ci się najeść. To także doskonały sposób na nawodnienie organizmu. Dziś podpowiemy ci, jak zrobić zupę z cukinii na odchudzanie.
Sprawdź także: Zrobiłam słynny cytrynowy dżem z cukinii według przepisu Kuby Kuronia. Jest rewelacyjny
Cukinia to warzywo, które latem bardzo często wykorzystujemy do codziennych posiłków. Jest niskokaloryczna oraz dostarcza błonnika pokarmowego, dzięki czemu wspiera trawienie i przyspiesza przemianę materii, co korzystnie wpływa na redukcję zbędnej masy ciała. Warzywo to ma niski indeks glikemiczny, przez co bez obaw może pojawiać się na talerzach cukrzyków oraz osób borykających się z insulinoopornością. Dodatkowo ma ona właściwości alkalizujące, dzięki czemu pomaga odkwasić organizm. Warzywo to jest lekkostrawne, dlatego sprawdzi się zarówno w diecie dzieci, jak i seniorów, oraz osób, które mają problemy trawienne.
W cukinii znajdziemy także witaminy z grupy B, które między innymi korzystnie wpływają na układ nerwowy i krążenia, witaminę C, która ma działanie antyoksydacyjne i wspiera odporność, witaminę K, która odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi. Ponadto obecna jest w niej witamina A, oraz substancje takie jak, luteina i zeaksantyna, które wspierają zdrowie oczu, oraz chronią je przed chorobami. Warto wspomnieć także o tym, że cukinia dostarcza organizmowi cennych antyoksydantów, które wspierają walkę organizmu ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, a także mają właściwości przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i antynowotworowe.
Z przygotowaniem zupy z cukinii na odchudzanie poradzą sobie nawet osoby, które dopiero rozpoczynają przygodę z gotowaniem. To jedno z tych dań, które można dowolnie modyfikować, np. dorzucając do niej inne ulubione warzywa, czy przyprawy.
Do zrobienia 4 porcji, będziesz potrzebować:
- 3 cukinii,
- 4 ziemniaki,
- 1 cebulę,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Do podania:
- podprażone pestki lub orzechy, np. dyni, słonecznika, orzechy włoskie,
- garść pietruszki, lub listki bazylii.
Warzywa umyj, obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek drobno pokrój. Do garnka wlej oliwę, podsmaż czosnek i cebulę. Kiedy będą złote, dodaj ziemniaki, chwilę podsmaż. Następnie wlej wodę, tak, aby całkowicie zakrywała ziemniaki (warto dodać dodatkowe 2-3 cm ponad warzywa), gotuj ok. 10 minut. Na koniec wrzuć pokrojoną cukinię, wymieszaj i gotuj do miękkości. W razie potrzeby dolej jeszcze nieco wody. Całość dobrze dopraw solą i pieprzem. Zdejmij zupę z ognia, całość zblenduj. Podawaj z podprażonym na suchej patelni pestkami lub orzechami. Całość posyp posiekaną pietruszką lub świeżą bazylią.
Jeżeli chcesz, żeby twój posiłek był pełnowartościowy i na długo cię nasycił, zadbaj o dodatek produktów bogatych w białko. Gotową zupę możesz podać z kawałkami gotowanego, smażonego lub grillowanego kurczaka, gotowaną ciecierzycą, jajkiem, czy kawałkami mozzarelli.
Źródła: smaker.pl, terazgotuje.pl, fit.poradnikzdrowie.pl
Zobacz też:
Cały sekret tkwi w przyprawach. Chrupiące placuszki zachwycają smakiem
Włoskie gołąbki w wybornym sosie. Ostatnio rodzina nie chce jeść innych
Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu